Γ. Παπανδρέου: «Είμαστε το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης»

Δριμεία επίθεση Σημίτη στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του Ευρωσυντάγματος
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 15:04
UPD:16:08
A- A A+

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του Ευρωσυντάγματος.

«Κάνατε ό,τι μπορούσατε να απαξιώσατε τη χώρα και να την απομακρύνετε από το σκληρό πυρήνα της Ενωσης χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων με τη δήθεν απογραφή σας. Γιατί επί ένα χρόνο δεν εμφανίσατε μια πρωτοβουλία συνεννόησης και απείχατε θεαματικά κατά τη λήψη αποφάσεων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Γιατί θέτετε σε δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους και την ΕΕ με τις συνεχείς αυτοδιαψευδόμενες πληροφορίες που παρέχετε, την επί πολύ χρόνο σιωπή σας σε σημαντικά θέματα που σας έχουν θέσει και τις ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο ρυθμίσεις σας», υπογράμμισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε:

«Με ποιο τρόπο πρόκειται να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ενωσης; Με την απουσία σας ή με τον αυτόματο πιλότο;».

«Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι η αξιοπιστία της χώρας και όχι το κρυφτούλι που κάνατε εσείς και μας επέτρεψε να μπούμε στην ΟΝΕ με καθυστέρηση», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Το οξύμωρο ήταν να μείνουμε στο ψέμα. Εμείς όμως επιλέγουμε την αλήθεια και αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας. Πώς τολμάτε να θέτετε θέμα διαφάνειας εσείς; Δεν καταλαβαίνετε ότι μείνατε μόνοι σας; Όχι μόνο δεν ολιγώρησε η κυβέρνηση αλλά λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και την ΕΕ και υπερασπίζεται τη διαφάνεια και το Σύνταγμα».

Στο σημείο αυτό της συζήτησης πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος τόνισε : «Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα είχε κύρος και αξιοπιστία. Το ΠΑΣΟΚ την έβαλε στην ΟΝΕ με το σπαθί της, έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ και διαμόρφωσε το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Κάτι που δεν κάνατε εσείς. Πριν ένα χρόνο ήταν η Ελλάδα που δεν είχε υποστεί αναγνωρίσεις από ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ και σήμερα είμαστε η Ελλάδα που είναι υπόλογη σε θέματα που έχουν σχέση με μικροπολιτικές σκοπιμότητες». «Είμαστε το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, αυτή είναι η αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ολοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση που παρέδωσε την εξουσία στις 7 Μαρτίου άφησε την Ελλάδα ουραγό της Ευρώπης. Ηθελε να την κρατήσει δέσμια της λογιστικής πολιτικής. Οσοι φοβούνται την αλήθεια υποτιμούν την ίδια τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση αγωνίζεται για το δημόσιο συμφέρον και την διαφάνεια. Η αλήθεια δεν έβλαψε κανέναν, μόνο αυτόν που ήθελε να την κρύψει. Εμείς έχουμε υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Όσον αφορά την ουσία της συζήτησης, υπέρ του Ευρωσυντάγματος τάχθηκαν τα δύο μεγάλα κόμματα με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, να επιμένει στη διενέργεια δημοψηφίσματος, πρόταση που υποστηρίζουν τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΝ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή