Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μια πολύ σημαντική συνεργασία με την ιατρική σχολή Johns Hopkins ανακοίνωσε η Sanofi Genzyme, η οποία αφορά την ανάπτυξη νέων στρατηγικών με στόχο να γίνει πιο κατανοητή η πολλαπλή σκλήρυνση και οι αιτίες που οδηγούν τελικά στη νόσο.
Πρόκειται για τη στρατηγική συνεργασία, όπου μια κοινή επιτροπή που αποτελείτε από μέλη της φαρμακευτικής εταιρείας και του ερευνητικού κέντρου του Johns Hopkins, το οποίο σημειωτέον είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως για την πολλαπλή σκλήρυνση, θα καθοδηγεί τη συνεργασία και θα βοηθά στην αξιοποίηση συγκεκριμένων τεχνολογιών καθώς και μεθοδολογίες που όλα μαζί θα βοηθήσουν ως προς την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Ο λόγος είναι να αντιμετωπιστεί εγκαίρως η εξέλιξη της νόσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο της Sanofi Genzyme για την πολλαπλή σκλήρυνση περιλαμβάνει συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα που ερευνούν αναλυτικά την παθογένεια της νόσου, ενώ, προσπαθούν να αναπτύξουν νέες θεραπευτικές μεθόδους, μια εκ των οποίων είναι οι βιοδείκτες. Με την αναγνώριση των βιοδεικτών οι επιστήμονες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νευροεκφύλιση, έναν βασικό παράγοντα που οδηγεί στην αναπηρία του ασθενή.
Εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις νέες θεραπείες
Σημαντική αύξηση των ασθενών που συμμορφώθηκαν στη θεραπευτική τους αγωγή καθώς και μακροχρόνια διατήρηση των καλών αποτελεσμάτων όπως μη εξέλιξη της νόσου και μείωση των υποτροπών διαπίστωσαν οι ερευνητές με τη χρήση της δραστικής ουσίας τεριφλουνομίδη σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασθενείς διατήρησαν το καλό αποτέλεσμα ακόμα και 8 χρόνια μετά την έναρξή των αρχικών μελετών με τη χρήση της τεριφλουνιμίδης. Ενώ, σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς συμμορφώνονται στη θεραπεία τους καθώς έχουν να πάρουν μόνο 1 χάπι ημερησίως και αυτό τους διευκολύνει τη ζωή.
Η τεριφλουνομίδη είναι ένας ανοσοτροποποιητικός παράγοντας με αντιφλεγμονώδες, υποστηρίζεται από ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κλινικών μελετών στην Πολλαπλή Σκλήρυνση, με κλινικές μελέτες από 36 χώρες και με περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες.
Έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 60 χώρες, με επιπλέον αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας να βρίσκονται υπό αξιολόγηση από ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν λάβει θεραπεία με τεριφλουνομίδη σε όλο τον κόσμο.
Η άλλη σημαντική θεραπεία που έδωσε θετικά αποτελέσματα Φασης ΙΙΙ είναι η δραστική ουσία alemtuzumab. Πρόκειται για ενέσιμη έγχυση στον ασθενή η οποία γίνεται στην 1η συνεδρία για 5 συνεχόμενες ημέρες και στη συνέχεια ο ασθενής βγαίνει από την κλινική και επιστρέφει για τη 2η συνεδρία έπειτα από 1 χρόνο όπου του γίνεται 3ημερη χορήγηση του φαρμάκου. Στη συνέχεια ο ασθενής δεν λαμβάνει θεραπεία για 5 συνεχόμενα έτη ενώ, συνεχίζει να παρακολουθείτε από το θεράποντα ιατρό.
Οι μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση της θεραπείας με alemtuzumab βοήθησε στο να επιβραδυνθεί η εγκεφαλική ατροφία των ασθενών, καθώς και οι υποτροπές αναπηρίας τους. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο η δραστική αυτή ουσία επιφέρει θεραπευτικά αποτελέσματα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι ξεκάθαρος, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ως μονοκλωνικό αντίσωμα στοχεύει το CD52, η οποία έχει υψηλή έκφραση στην επιφάνεια των Τ και Β κυττάρων τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για τη ζημιογόνα φλεγμονώδη διαδικασία στην πολλαπλή σκλήρυνση. Το alemtuzumab εξαλείφει τα κυκλοφορούντα T και B λεμφοκύτταρα μετά από κάθε συνεδρία. Οι τιμές των λεμφοκυττάρων στη συνέχεια αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, με την αποκατάσταση του πληθυσμού των λεμφοκυττάρων να ποικίλλει ανάλογα με τους διαφορετικούς υπότυπους λεμφοκυττάρων.
Να σημειωθεί ότι το alemtuzumab έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 50 χώρες, με περισσότερες αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας να βρίσκονται υπό αξιολόγηση από ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο. Το alemtuzumab υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο και εκτενές πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 1.500 ασθενείς και 5.400 ανθρωποέτη παρακολούθησης. Περισσότεροι από 9.200 ασθενείς ανά τον κόσμο έχουν λάβει θεραπεία με alemtuzumab.
Τα αποτελέσματα των μελετών και για τις δύο θεραπείες παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο 32ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και την Έρευνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ECTRIMS) στο Λονδίνο.