Κατάληψη με «άρωμα» ακροδεξιάς στον Βοτανικό

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 14:39
UPD:15:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σύμφωνα με τον φωτογράφο του ΑΜΠΕ Ορέστη Παναγιώτου, που έκανε φωτορεπορτάζ στο σημείο, οι καταληψίες έχουν κλείσει τον χώρο με συρματοπλέγματα, είναι περίπου 15 άτομα και συστήνονται ως «Σύλλογος Εφέδρων Πολιτών Οπλιτών».

A- A A+

Αντιδράσεις προκαλεί η κατάληψη του χώρου στον οποίο πρόκειται να αναγερθεί τέμενος, στον Βοτανικό, με το πρόσχημα της φιλοξενίας αστέγων.

Το ιδεολογικό στίγμα των καταληψιών προκύπτει και από τις δηλώσεις τους ότι η «Στέγη αστέγων» προορίζεται μόνο για Ελληνες. Οι ίδιοι αποκαλούν τον χώρο «Hotspot για Έλληνες» και υποστηρίζονται από άτομα με στρατιωτικές στολές παραλλαγής που ζητούν στοιχεία σε όποιον επιχειρήσει να προσεγγίσει τον χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταληψίες είναι μέλη συλλόγου που φέρεται να είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης τεμένους στον Βοτανικό.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο του ΑΜΠΕ Ορέστη Παναγιώτου, που έκανε φωτορεπορτάζ στο σημείο, οι καταληψίες έχουν κλείσει τον χώρο με συρματοπλέγματα, είναι περίπου 15 άτομα και συστήνονται ως «Σύλλογος Εφέδρων Πολιτών Οπλιτών».

«Ζήτησαν τα στοιχεία μου και μου είπαν ότι πρέπει να πάρω άδεια από τους ίδιους για να φωτογραφίσω τον χώρο [σ.σ. ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων» είπε και πρόσθεσε ότι οι καταληψίες δεν αρνήθηκαν ότι η κατάληψη σχετίζεται και με την ανέγερση του τεμένους στο σημείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Για το θέμα ρωτήθηκε από το ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Οι απόψεις μου για τις καταλήψεις είναι συγκεκριμένες και γνωστές» ήταν η δήλωσή του. 

«Η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» αναφέρει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, ενώ σημειώνει ότι ο «προφανής σκοπός» της ενέργειας είναι να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «παράνομη ρατσιστική κατάληψη από γνωστούς αγνώστους της ακροδεξιάς» και υπενθυμίζει ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 αυτές οι «δράσεις» τυποποιούνται ως διακριτό ποινικό αδίκημα στο άρθρο 361Β του Ποινικού Κώδικα. Ακόμη, κατηγορεί την Πολιτεία ότι κάνει τα «στραβά μάτια» εδώ και μήνες, ενώ ζητά να ληφθούν μέτρα για τη λήξη της κατάληψης και την παραπομπή των υπεύθυνων στη Δικαιοσύνη.

Αντίδραση και από ΣΥΡΙΖΑ

«Οι ακροδεξιές κραυγές δεν θα εμποδίσουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας», διαμηνύει με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι η κατάληψη είναι ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, που έχει ως μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της ειλημμένης από την Πολιτεία απόφασης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους.

Σε σχετική ανακοινωση τονίζεται ότι οι πρωταγωνιστές της κίνησης αυτής δεν κρύβουν ούτε τα κίνητρά τους, ούτε τους σκοπούς τους. «Η απόπειρα δημιουργίας “χώρου φιλοξενίας μόνο για Έλληνες” συνιστά κίνηση με προφανές ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ η περίφραξη του χώρου με συρματοπλέγματα αλλά και η στρατιωτική περιβολή αυτών που προχώρησαν στην κατάληψη αυτή, παραπέμπουν ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης», συμπληρώνεται.

Η Κουμουνδούρου τονίζει ότι «η κίνηση αυτή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό»

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή