Η «πριγκίπισσα της πορτοκαλί επανάστασης»

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 18:49
UPD:18:52

A- A A+

Διακρίνει κανείς μία κόπωση ύστερα από τόσες συσκέψεις όπου προήδρευσε από το πρωί. Αλλά η κόμμωση, που έχει προκαλέσει και ποικίλα σχόλια, είναι πάντα άψογη. Αλλοτε μελαχρινή, εμφανίστηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας με τα μαλλιά της ξανθά πλεγμένα σε κοτσίδα γύρω από το κεφάλι της. «Μην προσδώσετε πολιτική διάσταση σ' αυτή την χειρονομία», βεβαιώνει η ουκρανή πρωθυπουργός Ιουλία Τιμοσένκο, απαντώντας σ' εκείνους που την κατηγόρησαν ότι χτενίζει έτσι τα μαλλιά της για να δείχνει φιλόπατρις. «Διάλεξα αυτή την κόμμωση για να μη χαλάει, κι επειδή είναι εύκολη. Αλλωστε, νομίζω ότι μου πάει».

Ευθυτενής με τα ψηλά της τακούνια, φορώντας λευκό ταγιέρ, η 44χρονη Τιμοσένκο έχει ήδη επιβάλει το στιλ της στην κυβέρνηση: δραστήρια, γρήγορη, χωρίς καιρό για χάσιμο.

Διαζευγμένη, μητέρα της 24χρονης Εβγκενία, έχει γοητεύσει όχι μόνο τους ουκρανούς βουλευτές, και τον πρόεδρο της χώρας, αλλά και τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Για τον νέο της ρόλο είχε άλλωστε προετοιμαστεί.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνη για την ενέργεια στην προηγούμενη κυβέρνηση Γιούσενκο (από τον Δεκέμβριο του 1999 μέχρι τον Ιανουάριο του 2001), ανάγκασε τους ολιγάρχες που βρίσκονταν κοντά στην εξουσία να πληρώνουν για την ενέργεια που εισήγαν από τη Ρωσία. Είναι αλήθεια βέβαια ότι πριν περάσει στην αντιπολίτευση, υπήρξε κι εκείνη «ολιγάρχις», μια γυναίκα που ξεκίνησε από το μηδέν κι έγινε πάμπλουτη στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου», όπως την αποκαλούσαν τότε, προσέφυγε άραγε σε σκοτεινές μεθόδους για να αποκτήσει την περιουσία της; Το καθεστώς του Λεονίντ Κούτσμα, που την έκλεισε στη φυλακή τον Μάρτιο του 2001, με την κατηγορία της διαφθοράς, δεν μπόρεσε να αποδείξει ποτέ τίποτα. Και οι σημερινοί της υποστηρικτές δεν ενδιαφέρονται για το παρελθόν της.

«Πρέπει να εμφυσήσω πολλή δύναμη για να αναζωογονήσω τον ουκρανικό οργανισμό», λέει σε συνέντευξή της στη «Liberation».

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, στις 4 Φεβρουαρίου, η Τιμοσένκο, έχει ξεχάσει τι θα πει ανάπαυση. Στις 23 Μαρτίου, ενώ υπερασπιζόταν τον προϋπολογισμό στη Βουλή, την πήρε ο ύπνος στην καρέκλα της. Κατόπιν αυτού εγκατέστησε ένα κρεβάτι στο γραφείο της.

Αυτές τις μέρες, ο πονοκέφαλος της Τιμοσένκο είναι να βρει τρόπους να χρηματοδοτήσει την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, μια από τις υποσχέσεις της «πορτοκαλί επανάστασης».

«Με τον πρόεδρο Γιούσενκο, αποτελούν ένα ιδανικό δίδυμο», υπογραμμίζει ένας δυτικός παρατηρητής. Ο πρόεδρος ταξιδεύει συνεχώς για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Είναι πραγματιστής και αντιπροσωπεύει τη μετριοπαθή εκδοχή των μεταρρυθμίσεων.

Η πρωθυπουργός του είναι πιο αδιάλλακτη. Η επόμενη μάχη της θα είναι εναντίον των ολιγαρχών. Η νέα εξουσία προτίθεται να επανεξετάσει τις ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο των οποίων «ξεπουλήθηκαν» οι πιο κερδοφόροι τομείς της βιομηχανίας. «Αυτοί οι τύποι έκλεψαν 50 εκατομμύρια Ουκρανούς», λέει η πρωθυπουργός. «Θα πρέπει επιτέλους να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες, αλλιώς ας φύγουν στο εξωτερικό».

Πηγή: Liberation, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή