Tαξίδι Παππά - Αρτεμίου: Σχέδιο «τρόφιμα για πετρέλαιο» στη Βενεζουέλα

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 13:49
UPD:14:02
SOOC/Nikos Libertas

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς

A- A A+

Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι εκείνο που «μαγνήτισε» Νίκο Παππά και Αρτέμη Αρτεμίου το καλοκαίρι του 2013 στο Καράκας, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και των Νέων.

Η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ελλάδας εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και πως το Καράκας έκρινε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ακόμα μία «πόρτα» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Έτσι, κατά την ΕΦΣΥΝ, προσκλήθηκαν εκπρόσωποι επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας, των φαρμάκων και των αγροτικών προϊόντων, καθώς και ο Νίκος Παππάς ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «αδελφού» κόμματος του κυβερνητικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV).

Ο Κύπριος δικηγόρος παρέστη στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας ως εκπρόσωπος της εταιρείας πετρελαιοειδών, το όνομα της οποίας αποκαλύπτουν τα Νέα, τα οποία αναφέρουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τον στόχο του ταξιδιού. 

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Νικολάς Μαδούρο ήθελε να εφαρμόσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο «πετρέλαιο για τρόφιμα». Στόχος του ήταν να παρακαμφθούν τα προβλήματα τροφοδοσίας βασικών προϊόντων με «ανταλλακτικό εμπόριο», δηλαδή με τη λογική: σας δίνουμε πετρέλαιο σε τιμές εκτός αγοράς, μας δίνετε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. 

Τότε -πάντα σύμφωνα με τα Νέα- ο κ. Παππάς, τότε διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, απευθύνθηκε στη Μότορ Όιλ, την οποία εκπροσωπούσε ο κ. Αρτεμίου. Στη Βενεζουέλα φέρονται τελικά να ταξίδεψαν -εκτός των κ. Παππά, Αρτεμίου και Ήσυχου- περί τους 10 μικροεφοπλιστές, οι οποίοι θα μετέφεραν το πετρέλαιο χωρίς να δώσουν στόχο. 

Αρτ. Αρτεμίου: Πήγαμε για να πουλήσουμε προϊόντα

Σε δηλώσεις του στον Ελεύθερο Τύπο ο Κύπριος δικηγόρος υποστήριξε ότι το ταξίδι έγινε για πώληση προϊόντων και όχι για αγορά (σ.σ. ο υπουργός Επικρατείας είχε αρχικά υποστηρίξει ότι γινόταν διερεύνηση για αγορά προϊόντων από κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας).

«Πήγαμε για να πουλήσουμε προϊόντα, όχι για να αγοράσουμε», είπε, συμπληρώνοντας: «Προς Θεού, η Βενεζουέλα δεν έχει προϊόντα». Παράλληλα πάντως ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και ο κ. Παππάς είχαν άλλη δουλειά: «Για άλλον σκοπό πήγε ο Νίκος Παππάς και για άλλο εγώ».

«Ο κ. Νίκος Παππάς έκανε τις δουλειές του και εγώ τις δικές μου. Συναντιόμασταν μόνο όταν υπήρχαν εθιμοτυπικού χαρακτήρα συναντήσεις. Σε κάτι μουσεία και σε κάτι κοκτέιλ πήγαμε όλοι μαζί. Στις αμιγώς πολιτικές συναντήσεις πήγαινε μόνος του ο κ. Παππάς» υποστήριξε.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή