Χορευτικά ποιητικό «Sweet mambo» από την Πίνα Μπάους

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από 3 έως 6 Νοεμβρίου
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2016 09:01
Ursula Kaufmann

Στο σύμπαν που δημιουργεί η Πίνα Μπάους, η γραμμική αφήγηση είναι περιττή και οι ερωτήσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις απαντήσεις.

A- A A+

Με τα έργα της να συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν σε κόσμους, όπου όλοι αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, παρόλο που εκείνη δεν είναι πια εδώ, η μεγάλη κυρία του γερμανικού χοροθεάτρου, η θρυλική χορογράφος Πίνα Μπάους (1940 - 2009) «ζωντανεύει» μέσα από το έργο της, «Sweet mambo».

Πρόκειται για το προτελευταίο έργο της σπουδαίας δημιουργού (2008), το οποίο διέρρηξε τα όρια μεταξύ χορού και θεάτρου και επηρέασε καταλυτικά την πορεία του ευρωπαϊκού χορού και, μέσα από το ποιητικό του σύμπαν, θα μας δείξει πώς χορεύονται η γοητεία και η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Σε ένα υποβλητικό σύμπαν ατελείωτων μέτρων αέρινου υφάσματος

Έξι γυναίκες και τρεις άντρες εμφανίζονται και εξαφανίζονται μέσα σε ένα υποβλητικό τοπίο ατελείωτων μέτρων αέρινου υφάσματος. Επικοινωνούν μέσα από την επιθυμία και τον φόβο, το γέλιο και την οδύνη, τη μοναξιά και την τρυφερότητα. Στο σύμπαν που δημιουργεί η Πίνα Μπάους, η γραμμική αφήγηση είναι περιττή και οι ερωτήσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις απαντήσεις. Όλα είναι πιθανά και όλα συνυπάρχουν σε αυτό το κολάζ της ανθρώπινης εμπειρίας.

Είναι ένα σύμπαν παράλογο και τρυφερό, βίαιο και μελαγχολικό. Μικρές καθημερινές ιστορίες, μια σύντομη εξομολόγηση, μια αδιόρατη χειρονομία, ένα χαρούμενο γέλιο, ένας πνιγμένος λυγμός. Και, μέσα στην απουσία της, η μεγάλη χορογράφος μάς κλείνει το μάτι και μας παροτρύνει να εξερευνήσουμε και να αγκαλιάσουμε την πολυπλοκότητα της ύπαρξής μας.

Ονειρικό τοπίο με συμβολικά κοστούμια και εύρος μουσικής

Το ονειρικό σκηνικό τοπίο του έργου δημιούργησε ο διάσημος σκηνογράφος Peter Pabst, στενός συνεργάτης και φίλος τής Μπάους, ο οποίος έχει σχεδιάσει τα σκηνικά για 25 έργα της. Στο «Sweet mambo», αποφάσισε να προβάλει και σκηνές από το γερμανικό μελόδραμα «Blue fox» (1938) του Ρώσου σκηνοθέτη Viktor Tourjansky.

Η χορεύτρια και ενδυματολόγος Marion Cito, συνεργάτρια της Πίνα Μπάους από το 1980, στο «Sweet mambo» ντύνει τις γυναίκες με μεταξωτές τουαλέτες και τους άντρες με βραδινά κοστούμια, αναδεικνύοντας συμβολικά τις φαντασιώσεις καθημερινών ανδρών και γυναικών, αλλά και τον σημαντικό ρόλο των ρούχων στην επιδίωξη της επιθυμίας μας.

Ο μουσικός και συνθέτης Matthias Burkett και ο ηχολήπτης Andreas Eisenschneider συνεργάζονταν στενά, για να εξασφαλίσουν τη μουσική επένδυση των έργων της Μπάους, η οποία, κάποιες φορές, αποφάσιζε για τη μουσική αφού χορογραφούσε το έργο, ενώ συχνά άλλαζε τη σειρά των επιλεγμένων κομματιών την τελευταία στιγμή. Στο «Sweet mambo», ενώνονται αρμονικά 18 διαφορετικές μουσικές συνθέσεις, από τους Portishead μέχρι τη Nina Simone.

Παράλληλες δράσεις

Σάββατο 5 Νοεμβρίου: Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές. Συντονισμός: Νίνα Αλκαλάη (θεωρητικός του χορού).

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - χορογραφία: Pina Bausch, σχεδιασμός σκηνικών: Peter Pabst, σχεδιασμός κοστουμιών: Marion Cito, μουσική: Barry Adamson, Mina Agossi, René Aubry, Mari Boine, Lisa Ekdahl, Brian Eno, Mecca Bodega, Jun Miyake, Hazmat Modine, Lucky Pierre, Portishead, Ryuichi Sakamoto, Hope Sandoval, Gustavo Santaolalla, Trygve Seim, Nina Simone, lan Simmonds, Tom Waits, συνεργάτες μουσικής: Matthias Burkert - Andreas Eisenschneider, συνεργάτες: Marion Cito - Thusnelda Mercy - Robert Sturm, σκηνοθεσία προβών στις νέες περιοδείες: Azusa Seyama - Robert Sturm, παραγωγή: Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Χορευτές: Regina Advento, Andrey Berezin, Daphnis Kokkinos, Breanna O´Mara, Nazareth Panadero, Helena Pikon, Julie Shanahan, Julie Anne Stanzak, Michael Strecker, Aida Vainieri.

Πληροφορίες

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Διάρκεια παράστασης: 130 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 50, 48, 45, 40, 35, 25 ευρώ, μειωμένο, φίλος ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 40, 38, 36, 32, 28, 20 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 35, 34, 32, 28, 25 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός και ΟΤΕSHOP, Ιανός οδού Σταδίου, τηλεφωνικά:  210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονικά: η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς