Μολδαβία: Προς β΄ γύρο οι προεδρικές εκλογές;

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 07:33
UPD:10:01
REUTERS/GLEB GARANICH

Είναι η πρώτη φορά από το 1997 που ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία, μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο το Συνταγματικό Δικαστήριο.

A- A A+

Προς δεύτερο γύρο φαίνεται να οδεύουν οι προεδρικές εκλογές στη Λολδαβία, αφού τα αποτελέσματα μέχρι χθες το βράδυ έδειχναν ότι ο σοσιαλιστής υποψήφιος που θεωρούνταν φαβορί για να κερδίσει τον πρώτο γύρο δεν συνέλεξε το απαιτούμενο ποσοστό.

Μετά από την καταμέτρηση του 95% των ψήφων, η κεντρική επιτροπή εκλογών ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του Κόμματος των Σοσιαλιστών Ίγκορ Ντόντον, ο οποίος θέλει να αναστρέψει την διαδικασία ένταξης της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε κερδίσει το 49,4% των ψήφων.

Ο Ντόντον χρειάζεται 51% για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με αναλυτές, είναι ναι πιθανό να αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο στις 13 Νοεμβρίου ως αντίπαλο την φιλοευρωπαία υποψήφια Μάια Σάντου, η οποία έπεται στην εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό 37,4%.

«Ο νικητής θα καθοριστεί σε δύο εβδομάδες στον δεύτερο γύρο, όταν όλες οι δυνάμεις υπέρ της Ευρώπης βοηθήσουν να εξασφαλιστεί η νίκη του υποψηφίου που υποστηρίζει την Ευρώπη», είπε ο Μιχάι Γκίμπου, υποψήφιος του Φιλευλεύθερου Κόμματος.

EURONEWS

Εννέα υποψήφιοι συμμετείχαν στην αναμέτρηση. Είναι η πρώτη φορά από το 1997 που ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία, μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Ντόντον υποστήριξε ότι ήταν ακόμα δυνατόν να κερδίσει στον πρώτο γύρο, καθώς μερικές μεγάλες περιφέρειες δεν είχαν καταμετρηθεί.

Η επιτροπή εκλογών θα ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα της πλήρους καταμέτρησης στις 10:00 π.μ. σήμερα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή