Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Στεφανής

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016 14:59
UPD:19:27
Eurokinissi/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο εκλιπών διατέλεσε υπουργός, την περίοδο 2002 - 2004, επί της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη, ενώ αποτέλεσε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κατά την κοινοβουλευτική περίοδο 1996 - 2000

A- A A+

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το βράδυ, σε ηλικία 88 ετών, ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρώην υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, ο οποίος διατέλεσε υπουργός την περίοδο 2002 - 2004, επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κατά την κοινοβουλευτική περίοδο 1996 - 2000.

Ο Κώστας Στεφανής γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1928. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, απέκτησε την ειδικότητα της Νευρολογίας-Ψυχιατρικής και αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1960. Κατά την περίοδο 1960-1965 μετεκπαιδεύτηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο McGill, στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Εθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας των H.Π.A. και στο Ομοσπονδιακό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο St. Elisabeth's στην Ουάσιγκτον.

Το 1966 εξελέγη υφηγητής και το 1970 τακτικός καθηγητής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής του τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας, ως και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Συνεργατικού Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής και Νευρολογικής Εταιρίας, μέλος του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέλος των Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ισόβιο μέλος (τιμής ένεκεν) του Συμβουλίου και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας (1983-1990) ως και του τμήματος Αλκοολισμού και Φαρμακοεξαρτήσεων της Εταιρίας, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Κατάθλιψης, μέλος και πρόεδρος επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διεθνών επιστημονικών εταιριών. 

Το 1994 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και Πρόεδρος.

Η κηδεία του είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, στις 14.00 το μεσημέρι, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Συλλυπητήρια από το σύνολο του πολιτικού κόσμου

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Κώστας Στεφανής υπήρξε μια πραγματικά ολοκληρωμένη και γι αυτό κορυφαία προσωπικότητα, συνδυάζοντας την λαμπρή επιστημονική σταδιοδρομία του με την ανιδιοτελή προσφορά του στα κοινά του Τόπου. Είναι δε αυτός ο συνδυασμός που κάνει την απώλειά του ακόμη περισσότερο αισθητή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Άνθρωπος πολυδιάστατος και επιστήμονας με πρωτοπόρο έργο και σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του χώρου της ψυχικής υγείας, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Ψυχιατρικής, K. Στεφανής, υπήρξε επίσης και ένας βαθύτατα πολιτικός νους, με ενεργό δράση από τις θέσεις του βουλευτή και του υπουργού Υγείας. Θερμά συλλυπητήρια και στους οικείους του».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συλλυπητήριο μήνυμά του ανέφερε ότι το έργο του πρωτοπόρου Έλληνα καθηγητή και ακαδημαϊκού θα αποτελέσει πυξίδα για όλους. «Μεγάλη προσωπικότητα στο χώρο της Ψυχιατρικής, άνοιξε δρόμους παγκοσμίως στην έρευνα της κατάθλιψης συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξερεύνησή της σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ο Κώστας Στεφανής, ως πολιτικός, εργάστηκε με πάθος και επιτυχία για τη μεταρρύθμιση των δομών ψυχιατρικής φροντίδας στο χώρο της υγείας στην πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

«Σε αυτόν οφείλουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «ο Κώστας Στεφανής υπήρξε ένας σπουδαίος επιστήμονας με διεθνή φήμη και αποδοχή, ένας υπέροχος δάσκαλος με χιλιάδες μαθητές, ένας βαθύτατα δημοκρατικός και ενεργός πολίτης σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Δημιούργησε σπουδαίο θεσμικό και κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας».

«Αποχαιρετώ έναν άνθρωπο που κόσμησε τη δημόσια ζωή, τώρα που όπως ο ίδιος μου είχε πει, επιστρέφει στα μόρια της», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και συμπληρώνει «Ενεργός πολίτης, αυθεντικός ιατροφιλόσοφος, εκτός από την επιστήμη του άφησε  έντονο το στίγμα του στην κοινωνία αλλά και την πολιτική».

Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος εξέφρασε προσωπικά και εκ μέρους της Βουλής ο Νίκος Βούτσης: «Ο Κώστας Στεφανής αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα επιστήμονα και πανεπιστημιακού δασκάλου, που συνέδεσε και την πολιτική παρουσία του με ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχικής υγείας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή