Αποχαιρετισμός στο «σύμβολο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας»

Πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στο Μανχάταν
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 21:36
UPD:21:39

A- A A+

Η Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών αποχαιρέτισε σήμερα τον επί 37ετίας θρησκευτικό της ηγέτη, πρώην Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν.

Παρόντες στη νεκρώσιμη ακολουθία, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Πολ Σαρμπάνης, οι πρώην δήμαρχοι της πόλης κ.κ. Κοτς, Ντίνκινς και Τζουλιάνι, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι του δήμου και της πολιτείας.

Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος.

Επίσης, παρόντες ήταν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Ευριπίδης Ευριβιάδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Αδαμάντιος Βασιλάκης και οι γενικοί πρόξενοι των δυο χωρών στη Νέα Υόρκη, Αικατερίνη Μπούρα και Μάρθα Μαυρομμάτη, αντίστοιχα, ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Πάππας και εκπρόσωποι άλλων θρησκειών και δογμάτων.

Πρώτος ομιλητής στην κηδεία ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο οποίος αναφερόμενος στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ήταν «μεγάλος και ανεπανάληπτος ηγέτης της Ορδοθοξίας, σημαιοφόρος της Ειρήνης και γνήσιος Ελληνας πατριώτης, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον «αγώνα του για υπεράσπιση της ελληνικότητας και της ελληνικής συνείδησης της Ομογένειας», σημειώνοντας ότι «αγωνίστηκε και συνεργάστηκε ανεξάρτητα με ποιά κομματική παράταξη κυβερνούσε την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν «χαρισματική προσωπικότητα, μαχητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αγωνιστής της ελευθερίας και του διεθνούς δικαίου, έχοντας πνευματικό κύρος, αποκτώντας το σεβασμό από τους πολιτικούς ηγέτες». Ο κ. Τσιαρτσιώνης επεσήμανε ότι ιδιαίτερα για «το Κυπριακό και το Σκοπιανό παρέμβαινε πάντα με το δικό του τρόπο για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Νιώτης, υπογράμμισε «τη μεγάλη συμβολή του Ιακώβου στις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει το 1974 μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», τονίζοντας ότι «υπερασπίστηκε με αξιοπρέπεια και τόλμη τα ιδανικά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, αναφέρθηκε κυρίως στον αγώνα του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου «για την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη όλων των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες», θυμίζοντας «την τολμηρή του ενέργεια να βαδίσει μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Αλαμπάμα το 1965, μένοντας στη συνείδηση όλων των Αμερικανών ως ένας από τους μεγάλους ηγέτες της χώρας».

«Σύμβολο της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας», αποκάλεσε τον μακαριστό ιεράρχη ο δημοκρατικός γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης.

Απόψε, η σορός του κοιμηθέντα ιεράρχη θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν της Βοστώνης και αύριο το πρωί (τοπική ώρα) θα γίνει η ταφή στο χώρο της σχολής και συγκεκριμένα στο «Λόφο της Ελπίδας».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή