Πολιτικές αναταράξεις φέρνει η επόμενη μέρα της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση, οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν χθες, με ψήφους 14-11, ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ. Με την απόφαση των Συμβούλων Επικρατείας, ο νόμος, βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, καταπέφτει.
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νέας ρύθμισης τη Δευτέρα στη Βουλή. «Τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών», είπε, ενώ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του λέγοντας ότι η κυβέρνηση διενήργησε έναν «κρυστάλλινο, διαφανή διαγωνισμό» με «πολύ αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης».
Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική, αλλά πρόσθεσε ότι οι δικαστές «κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος των πιέσεων που δέχτηκαν». «Και οι κρίνοντες κρίνονται» τόνισε, ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «στέλνει μήνυμα συνέχισης της αεροπειρατείας».
«Η Ν.Δ. είναι βαρύτατα εκτεθειμένη για την απραξία των 27 ετών. Αποδείχθηκε ότι το Δημόσιο μπορούσε να πάρει λεφτά για τις άδειες και δεν πήρανε λεφτά για τις άδειες», παρατήρησε, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα παραίτησής του.
Σε δηλώσεις της επίσης στην κρατική τηλεόραση η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, χαρακτήρισε «εντελώς ακατανόητους» τους «πανηγυρισμούς» για την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Τόνισε ακόμη ότι η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» και «άνοιγμα στον προϋπολογισμό», προσθέτοντας ότι το ίδιο δικαστήριο ήταν που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια και το PSI.
Η κ. Χρυσοβελώνη σημείωσε ότι το γεγονός ότι υπάρχει «μία ισχυρή μειοψηφία» που τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου «δείχνει ότι υπάρχει έριδα σε ό,τι αφορά την κρίση».
Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία για την αποκατάσταση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Τέλος ξεκαθάρισε ότι «τις κυβερνήσεις δεν τις καθορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά τις εκλέγει ο λαός».
Την ανάγκη «άμεσης, συναινετικής συγκρότησης του ΕΣΡ» ώστε να μπει «τέλος στην 27ετή ανομία» επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε σχόλιό του στο Twitter. «Το ΣτΕ στέλνει μήνυμα σε κυβέρνηση – Ν.Δ.» σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι η ακύρωση του διαγωνισμού σηματοδοτεί «επιστροφή σε ένα καθεστώς ασυδοσίας, που το ίδιο το ΣτΕ θεωρεί αντισυνταγματικό».
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κλιμακώνει την επίθεσή της στην κυβέρνηση με αιχμή την απόφαση του ΣτΕ, αλλά και τις βολές της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Η κυβέρνηση υπέστη δεινή πολιτική ήττα» με τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως «υπάρχει ανάγκη εκλογών στη χώρα».
Μιλώντας στον Ant1 ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί «κόλαφο για την κυβέρνηση», η οποία, όπως είπε, υπέστη μία «παταγώδη αποτυχία σε μία πολιτική που είχε κάνει εμβληματική».
Χαρακτήρισε παράλληλα «βαθιά αντιδημοκρατική και αντιθεσμική» την αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ, μια αντίδραση που, όπως σημείωσε, «της δίνει “λογική και φιλοσοφία ολοκληρωτισμού”».
«Δεν υπάρχει δημοκρατική κυβέρνηση που να έχει ισχυριστεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι υπό την επίδραση διαπλοκής και συμφερόντων», πρόσθεσε.
«Θεσμικά χυδαία, αυταρχικά πεισματική και πολιτικά αυτοκτονική» χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την αντίδραση της κυβέρνησης για την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Όπως επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η δήλωση της κ. Γεροβασίλη «συνιστά επίσημη αναγγελίας κατάλυσης του Συντάγματος».
Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση «γιατί νομίζουν ότι με έναν νεότερο νόμο μπορούν να παρακάμψουν την απόφαση και να καταστρατηγήσουν το Σύνταγμα». «Ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση οδηγεί σε ανοικτή θεσμική κρίση και σε νέα παιχνίδια με την πορεία της οικονομίας και τη θέση της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για μια επικίνδυνη και αδίστακτη ομάδα που δεν σέβεται ούτε τη νομιμότητα ούτε το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε.
Την παραίτηση του κ. Παππά ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Να παραιτηθεί ο κ. Παππάς και να αναγνωρίσει ο κ. Τσίπρας το λάθος» έγραψε σε ανάρτησή του στοTwitter.
«Δεν ασκείς πολιτική όταν μετά από ένα λάθος, κάνεις ένα ακόμα μεγαλύτερο» σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Φταίει το βαθύ κράτος, οι δικαστές, ο Αντίχριστος και το 666"... Η λέξη λάθος ούτε περνά από το καβαλημένο τους μυαλό».
Η απόφαση του ΣτΕ «ακυρώνει μεν έναν απαράδεκτο νόμο, δεν αντιμετωπίζει όμως το πρόβλημα της ενημέρωσης προς όφελος του λαού, της ανασφάλειας των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της διαπλοκής» σχολίασε με τη σειρά του το ΚΚΕ.
Χαρακτήρισε παράλληλα «μνημείο θράσους και υποκρισίας» τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, η οποία «προσπάθησε, ουσιαστικά, να νομιμοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιο αναδιανομής της επιχειρηματικής πίτας στα ΜΜΕ, επικαλούμενη δήθεν τα χρήματα των ‘πλουσίων Ελλήνων’, που θα πήγαιναν για κοινωνικές παροχές, την ίδια στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση τσακίζει λαϊκά δικαιώματα και παροχές».
«Όσο δε για τη διαπίστωση ότι το ΣτΕ έκρινε παλαιότερα συνταγματικά τα μνημόνια και το PSI, εδώ η κοροϊδία χτυπάει κόκκινο», πρόσθεσε ο Περισσός, αφού «η κυβέρνηση θα μπορούσε πολιτικά και νομοθετικά να τα ακυρώσει και να τα καταργήσει».