Γ.Παπανδρέου: Η Ελλάδα κέρδισε με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

«Δεν το παραλάβαμε από τις Βρυξέλλες - Είναι το δικό μας Σύνταγμα»
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 15:59

A- A A+

«Η ΝΔ από κόμμα που είχε κάποτε ευρωπαϊκή συνείδηση, οδηγείται σε μια ευρωφοβική γωνία. Αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό Σύνταγμα ως απειλή για το δικό μας. Το μόνο που ενδιέφερε τα στελέχη της ΝΔ ήταν το πώς θα υποβαθμίσουν τη σημασία του και έλεγαν ότι, αν γίνει δημοψήφισμα, το Ευρωσύνταγμα θα αποκτούσε υπέρτερη αξία έναντι του ελληνικού Συντάγματος», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Ευρωσυντάγματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

«Η αξία του ευρωπαϊκού Συντάγματος δεν μειώνεται, επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να το απαξιώσει.(…) Η επικύρωση της Συνθήκης θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιστορική στιγμή. Αν, όμως, αδυνατείτε να προασπίσετε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ε.Ε., δεν σας φταίει το εθνικό, ούτε το ευρωπαϊκό σύνταγμα, αλλά η δημαγωγία και η ανικανότητά σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εμμονής του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την τότε στάση του ΠΑΣΟΚ. «Προσπαθούν να πείσουν ότι ήμασταν ανακόλουθοι», είπε, «εμείς, όμως, αγωνιστήκαμε για να κάνουμε την Ευρώπη των δικών μας αξιών - για την Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, για την ανατροπή των κοινωνικών ανισοτήτων, για τις πολιτικές των ΜΟΠ και των ταμείων συνοχής. Αντιπαλέψαμε τη γραφειοκρατική λογική υπέρ της Ευρώπης των λαών, γίναμε ο καλύτερος σύμμαχος του Ευρωκοινοβουλίου».

«Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, «δεν το παραλάβαμε από τις Βρυξέλες. Δεν μας το έστειλαν απλά για κύρωση - είναι το δικό μας Σύνταγμα και δώσαμε μάχες, όχι για το χθες, αλλά για το σήμερα και το αύριο». Και πρόσθεσε: «Αν το Σύνταγμα κάνει ένα βήμα για περισσότερο κοινωνική Ευρώπη, αυτό οφείλεται και σε μας. Η Ελλάδα κέρδισε με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο φέρει και τη σφραγίδα του Κώστα Σημίτη».

«Κατορθώσαμε να εισάγουμε μια κοινωνική ρήτρα οριζόντιας εφαρμογής, για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, για υψηλά επίπεδα απασχόλησης, δημόσια υγεία, ισότητα ανδρών και γυναικών, απαγόρευση κάθε είδους διακρίσεων. Επεκτείναμε τη δράση της Ένωσης στο χώρο της υγείας και της δημόσιας υγείας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας την ανάγκη «η Ελλάδα να παραμείνει στην πρωτοπορία της Ε.Ε.».

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για άγνοια των στελεχών της ΝΔ και για ακατάσχετη κριτική στο ΠΑΣΟΚ. «Ακούσαμε τη βασική εισηγήτρια να μην έχει αντιληφθεί ότι έχει διαγραφεί ο Θουκυδίδης από το προοίμιο του Συντάγματος. Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και ευθύνομαι εγώ. Όμως, όταν μας το παρέδωσε ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο Θουκυδίδης υπήρχε στο προοίμιο, όπως, επίσης, και όταν σας παραδώσαμε την κυβέρνηση, προειδοποιώντας σας να μην ανοίξετε το θέμα του προοιμίου, γιατί θα χαθεί ο Θουκυδίδης. Όμως, για λόγους μικροκομματικής καπηλείας του θρησκευτικού συναισθήματος, χάθηκε η μόνη ιστορική αναφορά για την Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή