Κ. Καραμανλής: Το Ευρωσύνταγμα, σταθμός στην πορεία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 16:28
UPD:17:14

A- A A+

Στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του Ευρωπαϊκού Συντάγματος απάντησε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, «το 1998, ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός, ρητά και κατηγορηματικά, απέκλειε κάθε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. "Είναι πάγια τακτική" έλεγε, "ότι στην Ελλάδα δεν αποφασίζονται τα θέματα των Συνθηκών της Ε.Ε. με δημοψήφισμα, αλλά μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Σύνταγμα, από τη Βουλή. Και σ' αυτό" πρόσθετε, "θα μείνουμε"». «Σήμερα, αποδεικνύεται ότι, όχι μόνο δεν έμειναν σ' αυτό που δεσμεύονταν, αλλά, επιπλέον, επιδίδονται σε ασκήσεις αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση, περνώντας στην ακριβώς αντίθετη θέση», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

Με αφορμή τα συγχαρητήρια που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους κ.κ. Κατηφόρη, Αυγερινό και Τσάτσο για τη συμβολή τους στη σύνταξη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθκήκης, ο κ. Καραμανλής επισήμανε «πως ειδικά όταν αναφερόμαστε σε θέματα που είναι κοινές επιτυχίες, καλό είναι να μνημονεύονται όλοι όσοι εκπροσωπούν την Ελλάδα», κάνοντας λόγο για κοινή επιτυχία.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην απλούστευση του τρόπου λήψης αποφάσεων με τη νέα συνταγματική συνθήκη της Ε.Ε. και στη θέσπιση θέσης προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε επισης στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ένωσης με τον ορισμό ως καταστατικών στόχων της, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, της τόνωσης της απασχόλησης κ.α..

«Ιδιαίτερα σημαντικό», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής,«είναι το γεγονός ότι ενισχύεται η παρουσία, ο ρόλος και η φωνή της Ένωσης στη διεθνή σκηνή. Ιδρύεται, για το σκοπό αυτό, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης -ένα είδος υπουργείου Εξωτερικών- και θεσπίζεται θέση υπουργού Εξωτερικών, για να εκφράζεται η Ένωση με ενιαίο και αποτελεσματικότερο τρόπο, στο διεθνές σύστημα».

Ο Πρωθυπουργός πάντως, αναγνώρισε πως η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη «δεν ικανοποιεί στο ακέραιο το σύνολο των θέσεων, των επιδιώξεων, των στόχων μας. Δεν δίνει άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, στη μεγάλη και, πολλές φορές, αυτή είναι η αλήθεια επίπονη προσπάθεια για την ολοκλήρωσή της». Όπως επισήμανε, «είναι -και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς- προϊόν σύνθεσης διαφορετικών επιδιώξεων, διαφορετικών θέσεων και ιδεών».

«Είναι προϊόν εναρμόνισης διαφορετικών συμφερόντων, σ' έναν κοινό τόπο. Σίγουρα, όμως, είναι ένας σημαντικός σταθμός, στο δρόμο του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος. Είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, ένα βήμα με ξεχωριστή σημασία, στη πορεία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Και ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε: «Θέλαμε μία Συνταγματική Συνθήκη πιο απλή, πιο τολμηρή, ακόμη πιο κοντά στην πολιτική ενοποίηση. Δεν έγιναν όλα, έτσι όπως θα τα θέλαμε εμείς. Όπως δεν έγιναν και έτσι όπως θα τα ήθελαν ο καθένας από όλους τους άλλους εταίρους μας. Σίγουρα όμως, η Συνθήκη που καλούμαστε να επικυρώσουμε, ανοίγει την πόρτα για την ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ε.Ε. Ενισχύει την προοπτική μιας Ευρώπης πιο ισχυρής, πιο ασφαλούς, πιο αποτελεσματικής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή