«Όχι» σε συναυλία για την Αρμενία στην Κωνσταντινούπολη

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 10:11
UPD:10:13
REUTERS/MURAD SEZER

Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για τον ερχόμενο μήνα και θα παρουσιαζόταν στο γερμανικό Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

A- A A+

Αναβλήθηκε, μετά από τουρκικές αντιδράσεις συναυλία της Συμφωνικής της Δρέσδης στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων, στην οποία μάλιστα είχε προσκληθεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για τον ερχόμενο μήνα και θα παρουσιαζόταν στο γερμανικό Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί. «Οι χώροι του Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη δεν θα διατεθούν στις 13 Νοεμβρίου» ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Συμφωνική της Δρέσδης είχε προσκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Πολιτισμού Ναμπί Αβτσί. Η πρόσκληση όμως εξελήφθη ως πρόκληση από την τουρκική πλευρά. Τελικά το γερμανικό ΥΠΕΞ διαχώρισε τη θέση του λέγοντας ότι «οι προσκλήσεις στην εκδήλωση εστάλησαν χωρίς τη συμμετοχή του».

Η Συμφωνική της Δρέσδης είχε σκοπό να παρουσιάσει το έργο «Aghet», το οποίο πραγματεύεται την γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια. Στη δεξίωση που θα δινόταν επρόκειτο να συστηθεί και μία εταιρεία αρμενικής, τουρκικής και γερμανικής φιλίας.

Η Άγκυρα είχε ζητήσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο να διακοπεί η χρηματοδότηση της συναυλίας από την Ε.Ε., δεδομένου ότι η Τουρκία αρνείται πεισματικά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Μετά από το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων τον περασμένο Ιούνιο, η τουρκική κυβέρνηση δεν έδινε άδεια σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

Όταν αργότερα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών αποκλιμακώθηκε. Έτσι στις αρχές Οκτωβρίου Γερμανοί βουλευτές μπόρεσαν να επισκεφθούν τελικά τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή