Αντώναρος: Υποχρεωτικές οι διαρθρωτικές αλλαγές

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 19:04
A- A A+

«H κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να φροντίζει ώστε το μέλλον των παιδιών μας να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στην παρατήρηση ότι «ορισμένες αλλαγές στο καθεστώς εργασίας και ασφάλειας των εργαζομένων δεν περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και άρα η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή εντολή να λάβει τέτοια μέτρα» και συνέχισε: «Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, μέσα στο πλαίσιο που περιέγραψαν χθες οι κ. κ. Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/15/1033912.htm ».

Σε ερώτηση αν στο τέλος της διαδικασίας διαλόγου, η κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, ο κ. Αντώναρος το χαρακτήρισε «πολύ πρόωρο», ενώ σε ερώτημα σχετικό με την «παγκόσμια πρωτοτυπία» της διαδικασίας (κατά την οποία «η κυβέρνηση δηλώνει πως μετέχει στον διάλογο, τον οποίο διεξάγουν οι φορείς, ενώ η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τις σκέψεις της») ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι «σε άλλες χώρες τα αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα με μια διαδικασία, που δεν ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν που συζητούμε. Να μην ξεχνούμε εξάλλου, ότι μέρος των κοινωνικών εταίρων ζήτησαν μόνοι τους να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ορισμένα θέματα που άπτονται του ασφαλιστικού. Εμείς είχαμε πει ότι αν ορισμένοι κοινωνικοί εταίροι εκδηλώσουν τέτοια επιθυμία, η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί. Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιλέγει τη μεθοδολογία και οι υπουργοί που συμμετέχουν δήλωσαν ότι θα απευθύνουν μιαν επιστολή, ανέλαβαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες - η κυβέρνηση με άλλα λόγια δείχνει ότι είναι παρούσα και μετέχει».

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση υπονομεύει τον κοινωνικό διάλογο

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θέτει τα ζητήματα αυτά υποτιμά τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και υπονομεύει τον κοινωνικό διάλογο και την συλλογική διαπραγμάτευση, είναι συνεπώς καταδικασμένος να προκαλέσει εντάσεις και να οδηγηθεί σε αποτυχία, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει: «Ο δρόμος του κοινωνικού διαλόγου και του σεβασμού των κοινωνικών εταίρων είναι ο μόνος που διασφαλίζει την κοινωνική συναίνεση, την πραγματική εφαρμογή των ρυθμίσεων και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι και η σχετική οδηγία για τον χρόνο εργασίας προκάλεσε την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν ο κ. Καραμανλής νομίζει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής του πολιτικής επιτυγχάνεται με την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και την επιδείνωση των όρων εργασίας, προφανώς σφάλλει».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή