Τι κρύβει η κόντρα του Μαξίμου με τον υπ. Περιβάλλοντος

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 07:15
UPD:07:16
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το σίγουρο είναι πως όσο  περνάει ο χρόνος ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα εμπόδια όσον αφορά στα πρόσωπα του επικείμενου ανασχηματισμού, αλλά όπως λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του, στέλνοντας και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, «αυτή την φορά είναι αποφασισμένος να σπάσει αβγά».

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένα ακόμη δύσκολο στοίχημα έβαλαν χθες στον Πρωθυπουργό τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της τάσης των «53+», υπέρ του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη.

Μάλιστα ο συντάκτης της ανακοίνωσης παίρνει θέση και υπέρ της διατήρησης του Δημόσιου Ελέγχου των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «αυτήν την προσπάθεια πρέπει να την υποστηρίξουμε, κόντρα και στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και των "πρόθυμων" εντός της χώρας, όπως είναι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ».

Και για να μην έχει ουδείς την παραμικρή αμφιβολία η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι «η μάχη και η σύγκρουση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, δεν είναι άλλη μια μάχη εντός του μνημονίου. Δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων, δεν είναι μικροπολιτικό ζήτημα, που μπορούμε εύκολα να θέσουμε σε διαπραγμάτευση εσωκομματική κ.ο.κ. Είναι -και πρέπει να είναι και στη συνέχεια- η κεντρικότερη μάχη για το ρόλο που επιδιώκει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει στην κοινωνία για την παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Και γι’ αυτό, καλό θα είναι αυτήν τη μάχη  -το να κρατήσουμε ζωντανή την κοινωνία και τη δημόσια λειτουργία της οικονομίας και της παραγωγής- να τη δώσουμε όλοι μαζί. Αλλιώς, δεν θα μπορούμε μετά να λέμε για αριστερή πολιτική "στο περιθώριο των μνημονίων". Θα έχουμε χάσει τα εργαλεία που θα μας την επιτρέπουν».

Και όλα τα παραπάνω την ίδια ώρα που ο ESM στην έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα -γνώστης της οποίας είναι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής των «53+», Ευκλείδης Τσακαλώτος- σημειώνει επί λέξει: «Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά σημειώνεται ότι τα προαπαιτούμενα είναι σημαντικό να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που θα δημιουργήσει ‘‘αποτελεσματικές’’ αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου».

Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της διευρυμένης νέας Πολιτικής Γραμματείας, περιέγραψε το τοπίο των επομένων μηνών τονίζοντας πως «έχουμε μπροστά μας το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς και το μέτωπο με τη διαπλοκή για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το Μαξίμου χρεώνει στον κ. Σκουρλέτη ότι ξεκίνησε ένα ιδιότυπο αντάρτικο με αφορμή δημοσιεύματα και χωρίς ουδείς από το πρωθυπουργικό περιβάλλον να του στείλει κάποιο μήνυμα ότι απέτυχε στο υπουργείο του, αφήνοντας μάλιστα ο ίδιος υπονοούμενα ότι οι δανειστές έχουν λόγο στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Το σίγουρο είναι πως όσο  περνάει ο χρόνος ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα εμπόδια όσον αφορά στα πρόσωπα του επικείμενου ανασχηματισμού, αλλά όπως λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του, στέλνοντας και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: «αυτή την φορά είναι αποφασισμένος να σπάσει αβγά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή