Μια αγάπη που δεν τολμά να πει τ’ όνομά της

«De profundis» του Όσκαρ Ουάιλντ στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 10:05
A- A A+

Βασισμένη στο συγκλονιστικό κείμενο του Όσκαρ Ουάιλντ, «De profundis» («Εκ βαθέων»), που έγραψε ο συγγραφέας ως επιστολή προς τον εραστή του, Άλφρεντ Ντάγκλας, μέσα από τη φυλακή του Ρέντινγκ, το 1897, η παράσταση «De profundis - Η αγάπη που δεν τολμά να πει τ’ όνομά της», σε καινούρια μετάφραση και διασκευή της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας.

Η παράσταση, που παίχτηκε σε πανελλήνια πρώτη στα Χανιά, στο Μουσείο Τυπογραφίας, τον περασμένο Αύγουστο, παρουσιάζεται από την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη, στις 9 το βράδυ.

Διαχρονικό μανιφέστο της αγάπης

Ένα μελανό σημείο στην ιστορία της παγκόσμιας δικαιοσύνης είναι η δίκη και η καταδίκη του Ιρλανδού μυθιστοριογράφου, ποιητή, δραματουργού και κριτικού Όσκαρ Ουάιλντ (1854 - 1900) με τον Νόμο περί Ομοφυλοφιλίας, το 1895. Οι άθλιες συνθήκες της φυλάκισής του, η δήμευση όλης της περιουσίας του, η στέρηση των παιδιών του, η εγκατάλειψη και η προδοσία, όχι μόνο επιδείνωσαν την ήδη εύθραυστη υγεία του, αλλά και τον κατέστρεψαν ψυχολογικά. Μέσα από το κελί του, έγραψε μια μακροσκελή επιστολή προς τον εραστή του και υπαίτιο - όπως πίστευε - της καταδίκης του.

Η αριστουργηματική αυτή ερωτική επιστολή, όπου απολογείται, καταγγέλλει και φιλοσοφεί, εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, αρχικά λογοκριμένη και, αργότερα, ολόκληρη, με τον τίτλο «De profundis». Η επιστολή και, γενικά, η υπόθεσή του Όσκαρ Ουάιλντ συνέβαλε στην κατάργηση του Νόμου περί Ομοφυλοφιλίας κι έγινε το διαχρονικό μανιφέστο της αγάπης.

«Κατάφερα να αποδείξω πως τον φημισμένο από τον κακόφημο τους χωρίζει ένα μόνο βήμα» (Όσκαρ Ουάιλντ).

Ένας δικηγόρος επανεξετάζει την υπόθεση

Το 2016, μια εποχή που κανείς δεν καταδικάζεται για τις ερωτικές του επιλογές, ένας δικηγόρος επανεξετάζει την υπόθεση του Ουάιλντ. Στέκεται ενώπιον των θεατών και ζητάει τη δική τους ετυμηγορία. Καθώς διαβάζει την επιστολή, που αποτελεί το μοναδικό υπερασπιστικό του στοιχείο προς το κοινό, σταδιακά,  μετουσιώνεται στον αποστολέα της και παρασύρει τους θεατές σε ένα ταξίδι στην εποχή και τον υπέροχο κόσμο του Όσκαρ Ουάιλντ.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου, φωτισμοί - εικαστικός σχεδιασμός: Λευτέρης Παυλόπουλος, φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης. Ερμηνεία: Νίκος Νίκας.

Πληροφορίες

Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας -  Β΄ Σκηνή: Κεφαλληνίας 16 - 18, Κυψέλη, τηλ. πληροφοριών και κρατήσεων: 210 8838727. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ, άνεργοι και ατέλειες: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Media Markt, Public, Seven Spots, Βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης», τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς