Με Τζιμ Τζάρμους ανοίγει αυλαία το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 20:24
UPD:20:53
A- A A+

Με 221 συνολικά ταινίες που περιμένουν τους θεατές στις έξι αίθουσες προβολών, τέσσερις στο Λιμάνι και δύο στο «Ολύμπιον», το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) θα ανοίξει την αυλαία του την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, με την προβολή της ταινίας «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους.

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης δεν ξεπερνά τις 750.000 ευρώ (ποσό που συναθροίζεται από το 1/4 του ποσού των 1.400.000 των ΕΣΠΑ, ήτοι 317.000 ευρώ), 150.000 ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media, ποσά από τα εισιτήρια, καθώς και από χορηγίες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Αυλαία

Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας «Paterson», που προβλήθηκε στις Κάννες και έλαβε πολύ καλές κριτικές, είναι ένας οδηγός λεωφορείου (Άνταμ Ντράιβερ), ο οποίος ονομάζεται Πάτερσον, μένει στη μικρή πόλη Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ και, στον ελεύθερό του χρόνο,  γράφει εκπληκτικά ποιήματα. Η όμορφη γυναίκα του (Γκολσιφτέ Φαραχανί) ονειρεύεται να γίνει σταρ της ηλεκτρικής κιθάρας και, ταυτόχρονα, ζαχαροπλάστρια σπιτικών κέικ, ενώ ο σκύλος τους είναι πάντα έτοιμος για τις χειρότερες σκανταλιές.

«Paterson».

Η αυλαία του 57ου ΦΚΘ θα πέσει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, με τη γαλλική ταινία «Dancer», στην οποία πρωταγωνιστεί η Γαλλίδα ηθοποιός και μουσικός Soko, που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της ταινίας.

Το «Dancer» αφηγείται την ιστορία μίας πρωτοπόρου χορεύτριας, της Λόι Φούλερ, που μεσουράνησε στην Μπελ Επόκ. Από την αμερικανική Δύση στη Νέα Υόρκη κι έπειτα στο Παρίσι, η Φούλερ αποθεώθηκε για την ιδιαίτερη τεχνική της, στην οποία χρησιμοποιούσε ειδικά φωτιστικά εφέ και μεταξωτά υφάσματα, μεταμορφώνοντας εντελώς το σώμα της. Στη γοητεία της υποκλίθηκαν, μεταξύ άλλων, διάσημες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, όπως οι αδελφοί Λιμιέρ, ο Τουλούζ Λοτρέκ και ο Ογκίστ Ροντέν. Ωστόσο, η συνάντησή της με την ομότεχνή της Ισιδώρα Ντάνκαν (την ενσαρκώνει η Λίλι Ρόουζ Ντεπ), η οποία από προστατευόμενη έγινε αντίζηλός της,  υπήρξε μοιραία.

«Dancer».

Κριτική επιτροπή

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, με πρόεδρο τον Ιρανό σκηνοθέτη Αμίρ Ναντερί, απαρτίζεται φέτος από τον Γαλλοτυνήσιο διευθυντή φωτογραφίας, Σοφιάν Ελ Φανί, τον πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, Πίτερ Σκάρλετ, τη Γαλλίδα σεναριογράφο Φρεντερίκ Μορώ και την Ελληνίδα σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ και πειραματικών ταινιών μικρού μήκους, Εύα Στεφανή.

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του 57ου ΦΚΘ παρουσιάστηκε από τον νέο του καλλιτεχνικό διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη, τη Δευτέρα, και αποτελείται από αφιερώματα σε ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, ανεξάρτητες ταινίες, ελληνικές παραγωγές και παράλληλες εκδηλώσεις.

Ελληνικός κινηματογράφος

Στο Φεστιβάλ, θα προβληθούν 27 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους: 16 σε πρώτη προβολή και 11 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα. Στις 16 πρεμιέρες, περιλαμβάνονται και 3 ταινίες από την ενότητα «Έλληνες της Διασποράς» (στην ίδια ενότητα, θα προβληθεί και μια ταινία μικρού μήκους). Στο 57ο ΦΚΘ, θα προβληθεί σε πρεμιέρα και το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον», η τελευταία κινηματογραφική αφιέρωση του Νίκου Τριανταφυλλίδη.  Επίσης, θα προβληθούν 5 μικρού μήκους ταινίες, που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα Φεστιβάλ των Καννών, του Λοκάρνο και του Τορόντο. Οι 21 βραβευμένες  μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη.

Διεθνές

Το διεθνές πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελείται από τα τμήματα Διεθνές Διαγωνιστικό, Out of Competition, καθώς και από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, ενώ οι βαλκανικές ταινίες έχουν την τιμητική τους στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια».

Αγαπημένοι δημιουργοί εκπροσωπούνται μέσα από τις Ειδικές Προβολές, ενώ ριζοσπαστικές ταινίες συνθέτουν το τμήμα Film Forward.

Αφιερώματα

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τον ανατρεπτικό Γάλλο Φιλίπ Γκραντριέ, ανακαλύπτει τον αγαπημένο των Αργεντινών, Λεονάρντο Φάβιο (1938 - 2012), και παρουσιάζει, μέσα από το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια», πλήρη ρετροσπεκτίβα - για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο - στον θεμελιωτή του ανεξάρτητου τούρκικου σινεμά, Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ.

Αγορά

Μια σειρά από νέες δράσεις, βραβεία και συνεργασίες έχουν ως στόχο την ανανέωση της Αγοράς του ΦΚΘ. Ανάμεσά τους, το νέο βραβείο Lab Project του Eurimages, αξίας έως και 50.000 ευρώ.

Σινεμά για όλους

Το ΦΚΘ, με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, βελτιώνει την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του και μοιράζεται τη δύναμη τού σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς