ΣΥΡΙΖΑ: Η συμφωνία δεν είναι «ιδιοκτησία της Αριστεράς»

«Δεν είμαστε η Αριστερά της απόδρασης»
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 19:01
UPD:19:20
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους δανειστές να υλοποιήσουν και τις δικές τους δεσμεύσεις, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για την οποία χρειάζονται συμμαχίες και συνεννοήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

A- A A+

«Δεν είμαστε η Αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, αλλά η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει στη φωτιά, στον αγώνα για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο κείμενο της πολιτικής απόφασης του δεύτερου συνεδρίου του κόμματος, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου, γίνεται λόγος για «εξαιρετικά δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχεί ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός». «Η απόφαση να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση, χωρίς να δειλιάσουμε μπροστά στις δυσκολίες, συνδέεται με τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς», συμπληρώνεται.

Η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι «σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε τη συμφωνία που υπογράφηκε πέρσι το καλοκαίρι, προκειμένου να αποτρέψουμε την καταστροφή με την οποία οι δανειστές απειλούσαν τη χώρα μας μέσα από τη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη, με θύμα πρωτίστως τον κόσμο της εργασίας. Ασφαλώς, όμως, η συμφωνία, δεν είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είναι “ιδιοκτησία της Αριστεράς”, όπως δημόσια ζητούν να αναγνωρίσουμε εκπρόσωποι των δανειστών σε μια προσπάθειά τους να ξαναγράψουν την ιστορία της σκληρής διαπραγμάτευσης και του αγώνα που δώσαμε και να σβήσουν το ίχνος του δικού τους αδίστακτου εκβιασμού».

Στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου τονίζεται ότι η «προσπάθεια απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο και την επιτροπεία είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική, ωστόσο είναι η αναγκαία συνθήκη για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια, να ανοίξει ο δρόμος στη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, που υπό τις σημερινές συνθήκες είναι σε καθεστώς ομηρείας». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «οι εκβιασμοί και οι συγκρούσεις δεν έληξαν τον Ιούλιο του 2015, αλλά συνεχίζονται», με την Κουμουνδούρου να στέκεται στην ανάγκη «να ξεδιπλωθεί σε όλο του εύρος το παράλληλο πρόγραμμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους δανειστές να υλοποιήσουν και τις δικές τους δεσμεύσεις, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για την οποία χρειάζονται συμμαχίες και συνεννοήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στέκεται επίσης στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

Η Κουμουνδούρου παρατηρεί ότι «για την επίτευξη των στόχων μας χρειαζόμαστε συμμάχους στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική σκηνή». «Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε πολιτικές συμμαχίες, που σημαίνει αφενός να περιορίσουμε την επιρροή του αντιπάλου στον πολιτικό χώρο μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς και αφετέρου να επιδιώκουμε συγκλίσεις και συμμαχίες, τόσο στον χώρο της Αριστεράς όσο και με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Σε αυτή την επιδίωξη δεν παραβλέπουμε ότι στην Ελλάδα σήμερα οι πολιτικές εκφράσεις της Σοσιαλδημοκρατίας και του Κέντρου έχουν εγκλωβιστεί σε πολιτική σύγκρουσης με την Αριστερά και υπηρετούν, κατά κανόνα, νεοφιλελεύθερες επιλογές», διευκρινίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή