Τα δημοσιονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ελληνοτουρκικά, οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία αλλά και τα δυτικά Βαλκάνια, η διαδικασία κύρωσης του Ευρωσυντάγματος, η αντιμετώπιση του ελληνικού ελλείμματος και το θέμα του «βασικού μετόχου», ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Όσον αφορά το ζήτημα των δημοσιονομικών προοπτικών, το ύψος δηλαδή των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν στις χώρες της Ε.Ε. κατά την περίοδο 2007-2013, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής. Όπως είπε, «είναι μία πρόταση ισορροπημένη, η οποία διασφαλίζει, αφενός την επιτυχία της διεύρυνσης και, παράλληλα, αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που προκύπτουν από το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ των 25 κρατών - μελών. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα συμμετέχει στην πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ομάδας 17 κρατών - μελών, οι οποίες στηρίζουν την πρόταση αυτή».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ευτυχής για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. «Γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολος ο συμβιβασμός, αλλά πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να επιτευχθεί, ελπίζουμε, συμβιβασμός στη διάρκεια της Προεδρίας του Λουξεμβούργου και ότι, μέχρι τον Ιούνιο, θα έχουμε μια συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές, για την περίοδο 2007-2013», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.
Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής συνεχάρη την κυβέρνηση Καραμανλή «για τα θαρραλέα –όπως χαρακτηριστικά είπε- βήματα που έχει κάνει», όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον έλεγχο του ελλείμματος. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση. Είναι σημαντικές αυτές οι εξελίξεις. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει το Πρόγραμμα το οποίο έχει αποφασίσει να εφαρμόσει, ώστε, το 2006, όλα να έχουν αποκατασταθεί, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρόζο
«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε αυξημένο έλλειμμα, συζητήσαμε με τις ελληνικές αρχές για τους τρόπους που θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Μας ενθαρρύνουν πολύ τα μέτρα που έχει θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι, όλα αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν, ώστε να διορθωθεί η κατάσταση, μέσα στο προβλεπόμενο και συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας όμως, ότι και η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να υλοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις, που τίθενται σε κάθε βήμα της διαδικασίας. «Τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα, ότι μπορεί και θέλει πραγματικά να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο. Περιμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις, όπως έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε με τη σειρά του, πως αναγκαία προϋπόθεση για την μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο πλήρης σεβασμός των κανόνων της Ε.Ε. και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Και ένας από αυτούς τους όρους είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ όλων των κρατών - μελών και των υποψήφιων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο χαιρετίζοντας «τη στάση και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Τουρκία θα τηρήσει όλες τις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Επιπρόσθετα συζητήθηκαν οι σχέσεις της Ε.Ε. με τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά και σταθερά μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική για όλα τα κράτη της περιοχής. Όπως επίσης έκανε γνωστό ο κ. Καραμανλής, ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο για τις προτάσεις Νίμιτς σχετικά με το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Σε ο,τι αφορα την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τη διαδικασία κύρωσης της από το ελληνικό κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας πως «για μια ακόμη φορά, η Ελλάδα πιστοποιεί ότι παραμένει πρωτοπόρος στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ο πρόεδρος της Επιτροπής χαιρέτισε την απόφαση της Ελλάδας να επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, και δήλωσε ότι η κύρωση του Ευρωσυντάγματος «είναι σαφές μήνυμα της δέσμευσης, της προσήλωσης της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αξίες, στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, στην ευρωπαϊκή ιδέα». «Θεωρούμε την Ελλάδα ένθερμο υποστηρικτή της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γνωρίζουμε τι έχει ήδη προσφέρει στην Ευρώπη η Ελλάδα. Γνωρίζουμε, επίσης, τι έχει προσφέρει η Ευρώπη στην Ελλάδα, υπό μορφή υποστήριξης. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να ακολουθήσει αυτή τη φιλόδοξη πορεία των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.
Τέλος, ερωτηθεί ς για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το νόμο του «βασικού μετόχου», ο κ. Μπαρόζο διευκρίνισε ότι το εν λόγω θέμα αποτελεί αντικείμενο νομικής αξιολόγησης. «Δεν θα ήθελα λοιπόν να κάνω πολιτικές δηλώσεις, για ένα θέμα που αντιμετωπίζεται σε νομικό επίπεδο», σημείωσε. Όπως είπε ο κ. Μπαρόζο, «η πρώτη αξιολόγηση, που έγινε από τις νομικές υπηρεσίες μας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική νομοθεσία, όπως έχει αυτή τη στιγμή, δεν συμβιβάζεται απόλυτα με το κοινοτικό δίκαιο. Γι αυτό, ετοιμάζουμε μια απάντηση στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, όπου θα λέμε ποιες είναι οι νομικές αντιρρήσεις για την ελληνική νομοθεσία».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί και ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναζητεί «τον κοινό εκείνο τόπο, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου και, βέβαια, ταυτόχρονα, να υπηρετείται ο μεγάλος στόχος της διαφάνειας».