«Σφίγγα» ο πρωθυπουργός για τον ανασχηματισμό

Οι σταθερές, η ονοματολογία, ο χρόνος ανακοίνωσής του και η εν εξελίξει αξιολόγηση  
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016 07:14
UPD:07:15
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κλειστά τα χαρτιά του, ακόμη και από τους πιο στενούς του συνεργάτες, κρατά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσον αφορά στον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, τόσο για τον χρόνο που θα επιλέξει να τον ανακοινώσει όσο και για τα ονόματα των υπουργών που θα αποχωρήσουν ή θα εισέλθουν στο νέο σχήμα.

Το μόνο το οποίο γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είναι ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά τη σημερινή συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής (ξεκινά στις 12:00 στο Κάραβελ με ομιλία του πρωθυπουργού) του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ευρύς (χρησιμοποίησε τη λέξη «δομικός») και θα αναβαθμιστεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας δεν άνοιξε τα χαρτιά του και για την εικόνα που μετέφερε στις αποσκευές του από τις συναντήσεις του με τους Ολάντ, Μέρκελ και Σουλτς όσον αφορά στον χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και στην ανακοίνωση μέτρων για το χρέος εντός του 2016.

Ωστόσο, ο ίδιος επέλεξε όχι τυχαία, να βάλει «απέναντί» του τον κ. Σόιμπλε, να διαχωρίσει από τον Γερμανό υπουργό από την Άγκελα Μέρκελ (παρά το γεγονός ότι η ίδια δήλωσε ότι για το χρέος υπεύθυνος είναι ο κ. Σόιμπλε και το Eurogroup) και να επαναλάβει ότι αυτό που αναμένει είναι η τήρηση της συμφωνίας της 24ης του περασμένου Μαΐου, δηλαδή η ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τα οποία θα ισχύσουν μετά το πέρας του προγράμματος το 2018.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «αν πρέπει να κρατήσουμε μια σταθερά, είναι ότι ο ανασχηματισμός θα υπηρετεί κυρίως την ανάγκη ολοκλήρωσης εντός των χρονοδιαγραμμάτων της δεύτερης αξιολόγησης». Αυτό σημαίνει ότι οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης δεν αλλάζουν και ότι ο κ. Σκουρλέτης θα βρεθεί εκτός του υπουργείου Ενέργειας. Παραμένει ερωτηματικό η παραμονή ή μη του κ. Κατρούγκαλου στο Εργασίας, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ πιθανό να εισέλθουν «φρέσκα» και νέα ηλικιακά πρόσωπα (να βγει μπροστά η νέα γενιά, λέει στέλεχος του Μαξίμου), με την επικούριση και εποπτεία έμπειρων στελεχών (κάτι σαν υπερυπουργών) από το Μαξίμου.

Το σίγουρο είναι πως η δεύτερη αξιολόγηση εμπεριέχει επώδυνα μέτρα. Από την υποχρέωση κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή και για την περίοδο μετά το 2018 μέχρι τις περικοπές αποδοχών σε όσους αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια και τις υποχωρήσεις στα εργασιακά.

«Και κάπου εδώ σταματούν οι ειδήσεις», παραδέχεται το ίδιο στέλεχος. «Τα υπόλοιπα τα γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός και ίσως ένας ή δύο στενοί του συνεργάτες». Ο χρόνος που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός είναι ένα ακόμη ζητούμενο. Κατά πολλούς αυτό θα γίνει μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ -συνεδριάζει αύριο Δευτέρα και την Τετάρτη- αλλά πολλοί στην κυβέρνηση δεν θέλουν να συσχετίζουν τα δύο θέματα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να βρεθεί στο Εurogroup του Δεκεμβρίου, με τελειωμένη την αξιολόγηση, και εκεί να επιδιώξει να πάρει τις αποφάσεις για το χρέος. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή