«Καψόνι» στους Βρετανούς με διαπραγματεύσεις στα γαλλικά;

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 16:59
UPD:18:56
REUTERS/© Francois Lenoir / Reuters

Ο αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

A- A A+

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit επιθυμεί οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να έχουν ως γλώσσα εργασίας τα γαλλικά αντί για τα αγγλικά κατά τις συνομιλίες για το διαζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση της ομάδας δράσης των Βρυξελλών για το Brexit.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής του περίπλοκου διαζυγίου με το Λονδίνο, θέλει να χρησιμοποιηθεί η μητρική του γλώσσα στις συναντήσεις και τα έγγραφα, δήλωσε η πηγή στο Reuters, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ε.Ε., της πρώτης για την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Ο Μπαρνιέ θέλει τα γαλλικά να είναι η γλώσσα εργασίας στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Brexit», δήλωσε η πηγή.

Εκπρόσωπος της Ε.Ε. τόνισε ότι αυτή δεν είναι η επίσημη γραμμή: «Δεν υπάρχει καθεστώς για τη γλώσσα στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε.

Εκπρόσωπος της κ. Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει. «Δεν θα σχολιάσουμε έως ότου λάβουμε επίσημο αίτημα», δήλωσε.

Η χρήση των γαλλικών σηματοδοτεί μια αλλαγή από την συνηθισμένη πρακτική των πολυεθνών ομάδων των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, όπου τα γαλλικά έχασαν από τα αγγλικά το κύρος τους ως βασική γλώσσα εργασίας της Ε.Ε. μετά την ένταξη κρατών από τη βόρεια και την ανατολική Ευρώπη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ακόμα και αξιωματούχοι από τις ιδρυτικές δυνάμεις της Ε.Ε., τη Γαλλία και τη Γερμανία, επικοινωνούν πλέον μεταξύ τους κυρίως στα αγγλικά.

Διαψεύδει ο Μπαρνιέ

Ο κ. Μπαρνιέ, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε ποια γλώσσα θα γίνουν οι συνομιλίες, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι εκείνος επέμενε η γλώσσα εργασίας να είναι η γαλλική.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος «εργάζεται εξίσου στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά» και ότι ουδέποτε εκφράστηκε υπέρ της μίας ή της άλλης γλώσσας. Το αν θα προτιμηθεί η γλώσσα του Μολιέρου ή εκείνη του Σαίξπηρ θα αποφασιστεί μεταξύ των διαπραγματευτών πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, εξήγησε.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν κάνει διακρίσεις, το μήνυμα του Μπαρνιέ ήταν γραμμένο στα αγγλικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή