ΓΧΣ: Έλλειψη πολιτικής βούλησης πίσω από τις άσχημες συνθήκες στα hotspots

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 17:37
UPD:18:28
INTIME NEWS/ANDREA BONETTI

Η οργάνωση παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την έκθεση «Στην Ελλάδα του 2016: Οι ευάλωτοι πληθυσμοί μένουν πίσω», στην οποία διαπιστώνεται ότι επτά μήνες μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας οι πρόσφυγες συνεχίζουν να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες. 

A- A A+

Σε έλλειψη πολιτικής βούλησης, παρά σε έλλειψη χρημάτων, αποδίδουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων ανά την Ελλάδα. Η γενική διεύθυντρια των ΓΧΣ Μαριέττα Προβοπούλου σχολίασε επ' αυτού ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στο ελληνικό κράτος και τις διεθνείς ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 

Η οργάνωση παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την έκθεση «Στην Ελλάδα του 2016: Οι ευάλωτοι πληθυσμοί μένουν πίσω», στην οποία διαπιστώνεται ότι επτά μήνες μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας οι πρόσφυγες συνεχίζουν να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες. 

«Το 93% των προβλημάτων υγείας των προσφύγων οφείλεται στις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, το ακατάλληλο φαγητό και την μη πρόσβαση σε μονάδες υγείας, καθότι διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές», εξήγησε ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, συμπληρώνοντας πως αυτοί οι άνθρωποι είχαν μια κανονική ζωή και υγεία, αλλά αρρωσταίνουν, όπως θα πάθαινε κάθε άνθρωπος, λόγω της εγκατάλειψης.

Με το χειμώνα να έχει έρθει στις περισσότερες περιοχές που λειτουργούν καταυλισμοί, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν στους 5 βαθμούς, η υγεία των προσφύγων, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμών (έγκυοι, νεογέννητα, άνθρωποι με αναπηρία, ασυνόδευτα ανήλικα κλπ) βρίσκεται σε κίνδυνο, επισήμανε ο Λόικ Ζεζέρ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

Όπως είπε, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και η στελέχωση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, αφορούν κυρίως προσπάθειες για να τους στείλουν πίσω και όχι για να τους προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

 «Η στελέχωση από την ΕΕ με 4.000 ανθρώπους που θα σταλούν στην Ελλάδα, προορίζεται για ενίσχυση των αστυνομικών, λιμενικών αρχών και των υπαλλήλων που θα βοηθούν τις ελληνικές αρχές. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για γιατρούς, νοσοκόμες, μαίες», ανέφερε ο κ. Βεΐζης. Επίσης, οι προσλήψεις που έγιναν στα κέντρα φιλοξενίας με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ δεν είχαν ως κριτήριο την εμπειρία των προσληφθέντων, αλλά πόσο καιρό ήταν άνεργοι, με συνέπεια πολλοί από αυτούς να μην ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τις ειδικές συνθήκες των προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματικές εμπειρίες, τόσο από τον πόλεμο, από το δύσκολο ταξίδι τους και από την κατάσταση στους καταυλισμούς.

Στα θετικά στοιχεία που ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι η σημαντική βοήθεια από Έλληνες και ξένους εθελοντές, η μεγαλύτερη προσφορά φροντίδας από ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και η σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων που εγκρίνονται για μετεγκατάσταση. Επίσης, οι ελληνικές αρχές υποσχέθηκαν πως θα κινητοποιηθούν και θα δώσουν περισσότερη βοήθεια, αλλά όλα αυτά γίνονται πολύ αργά και δεν είναι αρκετά, σημειώνουν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ελληνικές αρχές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στο ισχύον σύστημα των καταυλισμών, την ΕΕ και τους ανθρωπιστικούς φορείς να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων πληθυσμών, το υπουργείο Υγείας να προσφέρει αποτελεσματική πρόσβαση στην φροντίδα υγείας και τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν ασφαλείς και νόμιμους διαύλους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κ. Προβοπούλου παρατήρησε πως «η πρόσφατη προσφυγική κρίση δεν θα ήταν κρίση, αν η Ελλάδα και η Ευρώπη είχαν διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση. Αυτό που βλέπουμε είναι μια κρίση των ανθρωπιστικών αξιών τόσο στην κοινωνία μας, όσο και στην πολιτική ηγεσία».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή