Ολοκληρώθηκε η ακρόαση της προσφυγής της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 13:57
UPD:13:59
ΓΣΕΕ
A- A A+

Ολοκληρώθηκε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η ακρόαση της προσφυγής της ΓΣΕΕ κατά των κυβερνήσεων διαχρονικά από το 2010 έως και σήμερα για εκτεταμένες παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Στην ακρόαση παρενέβη η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η Διεθνής Οργάνωση των Εργοδοτών με την παρουσία και του ΣΕΒ και εκ μέρους του Δημοσίου ο υπουργός Εργασίας.

Αιχμή της προσφυγής της ΓΣΕΕ, που είχε ασκηθεί το 2014 και επικαιροποιηθεί το 2016, αποτέλεσαν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και προβλέψεις και των τριών μνημονίων. Στο επίκεντρο βρέθηκε:

  • η μείωση του κατώτατου μισθού,
  • η δυσμενέστερη μεταχείριση των νέων σε ηλικία εργαζομένων αλλά και η διακινδύνευση των θέσεων εργασίας των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, 
  • η εξουδετέρωση του προστατευτικού ρόλου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,
  • οι περικοπές μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
  • οι διαρκείς μειώσεις των συντάξεων,
  • το πάγωμα/μείωση αποδοχών και η απαγόρευση σύναψης ΣΣΕ στις ΔΕΚΟ,
  • η επιβολή ευέλικτων μορφών εργασίας,
  • η αύξηση των απολύσεων και οι πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών.

Τα επιχειρήματα και τα στοιχεία της ΓΣΕΕ στήριξε με παρέμβασή της η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η οποία επισήμανε τη σημασία της υπόθεσης και της απόφασης αυτής για όλο τον κόσμο που εργάζεται και ζει στην Ευρώπη.

Η Διεθνής Οργάνωση των Εργοδοτών, που σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, παρενέβη εξίσου στη διαδικασία με την παρουσία και του ΣΕΒ,  «επέδειξε για μία ακόμα φορά το πρόσωπο των διεθνών εργοδοτικών κέντρων κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα των μέτρων ως δήθεν κατάλληλων για την επανόρθωση της οικονομίας από την κρίση».

Η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Εργασίας, σύμφωνα πάντα με τη ΓΣΕΕ, επικαλέστηκε την κρισιμότητα και την περιπλοκότητα της κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο είπε ότι έχει τη βούληση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας και αποκατάστασης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή