Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση αδυνατεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 13:16
UPD:13:45
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Όπως είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, η χώρα υποχώρησε και «σέρνεται» στο τέλμα, με την οικονομία να έχει επιστρέψει και να παραμένει στην ύφεση

A- A A+

της Τέτης Ηγουμενίδη

Τρεις βασικές προϋποθέσεις ώστε να σταθεροποιηθεί και πάλι η οικονομία και να μπει η χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, ανέλυσε στην ομιλία του πριν λίγη ώρα στο 17ο Συνέδριο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, Prodexpo,  ο Χρήστος Σταϊκούρας, συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών.

Κατά τη πρώτη συζήτηση του συνεδρίου που διεξάγεται με χορηγούς επικοινωνίας τη Ναυτεμπορική και το naftemporiki.gr, με τίτλο «Ελληνική Οικονομία και παγκόσμιο περιβάλλον», και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή της Ναυτεμπορικής, Γιάννη Περλεπέ, ο κ. Σταϊκούρας αρχικά σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει χάσει δύο χρόνια και ενώ η κατάσταση δεν έχει ακόμη καν σταθεροποιηθεί, η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για το 2017. Κατά την εκτίμησή μου, αυτή η πρόβλεψη, αν και θεμιτή, δεν είναι ρεαλιστική. Κι αυτό γιατί υποεκτιμώνται οι παράγοντες που συνδέονται τόσο με τα αδύνατα σημεία της εφαρμοζόμενης πολιτικής όσο και με τις αβεβαιότητες του ευρύτερου περιβάλλοντος».

Οι τρεις προϋποθέσεις για να σταθεροποιηθεί η οικονομία, σύμφωνα με το στέλεχος της Ν.Δ. είναι: Η διαμόρφωση μιας συνεκτικής και αποφασιστικής κυβέρνησης, η οποία να διαθέτει ένα συγκροτημένο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας. Η υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και η εμπροσθοβαρής προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ακόμη και πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί στο 3ο Μνημόνιο. Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

NAFTEMPORIKI.GR

Στιγμιότυπο από το 17ο Συνέδριο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, Prodexpo

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επανέλαβε την πρόταση του Επιμελητηρίου για ενιαία ρύθμιση για όλες τις οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων (τράπεζες, ταμεία, δημόσιο) ενώ επεσήμανε την ανάγκη για αλλαγές στη φορολογία και για κίνητρα ώστε να γίνουν επενδύσεις.

Ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  υπογράμμισε ότι η μόνη ελπίδα για να βγει η χώρα από την κρίση είναι οι επενδύσεις, ωστόσο αυτό προϋποθέτει τραπεζική χρηματοδότηση και αυτό από την πλευρά του να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη συμφωνίας σε ένα οδικό χάρτη για τη μείωση του χρέους, κάτι που θα αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα, ώστε να γίνουν επενδύσεις. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή