Καραμανλής: Η νέα εποχή απαιτεί από τις ηγεσίες ρεαλισμό

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist
Τρίτη, 19 Απριλίου 2005 21:11
A- A A+

«Οι ανοικτές συζητήσεις του Economist αποτελούν καθιερωμένο και καταξιωμένο θεσμό. Συμβάλλουν στη ζύμωση απόψεων και ιδεών, με καθοριστική σημασία για την πορεία μας στο μέλλον. Αυτό ακριβώς επιχειρείται και με τη φετινή θεματική, την ιδιαίτερα επίκαιρη, με το γενικό τίτλο «το όραμα μιας ισχυρής Ευρώπης, μέσω των Ηγετών της».

Ποιά είναι, λοιπόν, τα νέα δεδομένα στον Κόσμο;

Ποιό μπορεί να είναι το κοινό ευρωπαϊκό όραμα;

Ποιοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του Τόπου μας και πώς εργαζόμαστε για να κατακτήσουμε τους στόχους μας;

Ο Κόσμος έχει, ήδη, περάσει το κατώφλι μιας Νέας Εποχής. Ζούμε την έκρηξη της γνώσης

και την επανάσταση της Τεχνολογίας. Βιώνουμε την εποχή της παγκοσμιότητας, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της Νέας Οικονομίας. Υπηρεσίες και προϊόντα, γνώση και πληροφορίες, κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Η τεχνολογική πρόοδος αλλάζει ραγδαία τις μεθόδους παραγωγής, αλλά και τους τρόπους προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών. Δημιουργούνται καινούριες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες, αλλά και μεγαλύτερη ένταση του ανταγωνισμού. Ο Παγκόσμιος Χάρτης παίρνει μια άλλη εικόνα. Στη θέση όπου δέσποζε ο υπαρκτός σοσιαλισμός αναπτύσσονται ήδη φιλελεύθερες Δημοκρατίες. Στην Ασία, μεγάλες, σε έκταση και πληθυσμό, χώρες ανακαλύπτουν την ‘’παγκοσμιότητα’’ των αγορών και βγαίνουν στη διεκδίκηση σημαντικών μεριδίων. Η Ε.Ε. μεγάλωσε και θα συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βιώνουν σημαντικές αλλαγές.

Τα νέα δεδομένα και οι τάσεις που αναπτύσσονται επιβάλλουν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να βλέπουν πιο μπροστά και πιο μακριά. Υπαγορεύουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Οι πολίτες της Ευρώπης απαιτούν από τις Ηγεσίες τους να σκύβουν στην καθημερινότητα, αλλά και να σκέφτονται σε μέλλοντα χρόνο. Απαιτούν ηγεσίες που βγαίνουν μπροστά από τις εξελίξεις, για να χτίσουν σήμερα, αυτά που χρειάζεται το αύριο. Ηγεσίες με στρατηγική στόχευση, που καθοδηγούνται από αρχές, αξίες και ιδανικά.

Με τη σκέψη σε μέλλοντα χρόνο, κάποιοι άλλοι, πριν από εμάς, πριν από μισό αιώνα, άρχισαν να ανοίγουν, για μας και για τις επόμενες γενιές, ένα καινούριο δρόμο στην Ευρώπη. Κάποιοι είχαν πει τότε πως ο δρόμος αυτός δεν πήγαινε πουθενά. Κάποιοι άλλοι είχαν εναντιωθεί πεισματικά. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Δημιουργήθηκε, ήδη, ένα ισχυρό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και δημιουργήθηκε μέσα από επίμονες προσπάθειες ανθρώπων που οραματίστηκαν μία Ευρώπη με κοινές αξίες, κοινούς στόχους και κοινό μέλλον. Δημιουργήθηκε μέσα από το όραμα της Ευρώπης που γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, με τη σύνθεση, τη συστράτευση, την ενότητα. Οι εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα τους μεγάλους ευρωπαίους οραματιστές και αναδεικνύουν ξεκάθαρα τη σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Κυρίως, όμως, υπενθυμίζουν, σε όλους μας, πως σήμερα έχουμε ακόμη περισσότερους λόγους να οραματιζόμαστε και να εργαζόμαστε για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί η Ενωμένη Ευρώπη είναι το ίδιο το μέλλον μας.

Πριν από ένα χρόνο η Ε.Ε. πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της. Έξι μήνες αργότερα υπογράψαμε στη Ρώμη την πρώτη Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Πριν από λίγο, η Βουλή των Ελλήνων, προχώρησε στην κύρωση της Νέας Συνθήκης. Ελπίζουμε ότι όλα τα μέλη της Ένωσης θα πράξουν ανάλογα, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατακτήσει άμεσα το στόχο που η ίδια όρισε. Σίγουρα, όμως, για να φτάσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, χρειαζόμαστε πολλούς ακόμη στόχους. Τα όσα έχουν επιτευχθεί έως σήμερα υποδεικνύουν, σε όλους, πόσο σημαντικό είναι να μην χάσουμε την ικανότητά μας να οραματιζόμαστε. Γιατί η ικανότητα αυτή είναι η δύναμή μας. Είναι η δύναμη που κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρά μπροστά.

Η πρόκληση για το μέλλον της Ευρώπης είναι κοινή και η δική μας θέση διατυπώνεται ξεκάθαρα: Πιστεύουμε στην ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ε.Ε., που θα διασφαλίζει τα ζωτικά συμφέροντα όλων των μελών της και θα δίνει έμπρακτες απαντήσεις στις αγωνίες όλων των λαών της. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι, με τις καινοτομίες που εισάγει η Συνταγματική Συνθήκη, ενισχύεται η δυνατότητα της Ένωσης να μετέχει πιο ενεργά στο παγκόσμιο προσκήνιο. Η σύσταση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και η θεσμοθέτηση θέσης Υπουργού Εξωτερικών, αποτελούν σημαντικό βήμα, στην κατεύθυνση αυτή.

Όπως επίσης και...

- η ρήτρα αλληλεγγύης,

- η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής,

- η δυνατότητα ανάπτυξης ‘’ενισχυμένης συνεργασίας’’

- η δυνατότητα οργάνωσης Κοινής ¶μυνας,

- η δυνατότητα παραπέρα προώθησης

Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Χρειάζονται, όμως, συνεχή και πιο τολμηρά βήματα, ώστε να κάνουμε την Ευρώπη, όχι μόνο παγκόσμια οικονομική δύναμη, αλλά και παγκόσμια πολιτική δύναμη. Αυτό είναι το όραμά μας για την Ευρώπη: Μια πολιτικά Ομόσπονδη ισχυρή Ευρωπαϊκή Πολιτεία, που να είναι δύναμη ειρήνης ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτή -πιστεύω- είναι η βασική υποχρέωση για τις Ευρωπαϊκές Ηγεσίες. Τις πολιτικές, κυρίως. ¶λλ’ όχι μόνον.

Στη φάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να επιτύχει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να ανταποκρίνεται πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά στο συνεχώς μεταβαλλόμενο, το ολοένα και πιο απαιτητικό, διεθνές περιβάλλον. Γι’ αυτό ακριβώς, με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, έθεσε ως βασικό στόχο της για το 2010 ένα πρότυπο Οικονομίας που συνδυάζει...

- την αξιοποίηση της τεχνολογίας,

- την τόνωση της ανταγωνιστικότητας,

- την αύξηση της απασχόλησης,

- την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,

- το σεβασμό στο περιβάλλον.

Η Στρατηγική αυτή, που θα μπορούσε να ονομαστεί Στρατηγική για την Ανταγωνιστικότητα, την Κοινωνική Συνοχή και το Περιβάλλον, υπαγορεύει στα κράτη μέλη της Ένωσης, ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων, που σηματοδοτεί μια Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, αλλά και πιο κοινωνική. Μια Ευρώπη πιο δυναμική, αλλά και πιο ανθρώπινη. Μια Ευρώπη Οικονομικό και Κοινωνικό Πρότυπο. Όμως! Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να προσεγγίσει ικανοποιητικά τους στόχους που η ίδια είχε ορίσει. Γι’ αυτό ακριβώς, κατά το τελευταίο Εαρινό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να υπάρξει αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

Ακόμη εντονότερη, όμως, είναι η προσπάθεια που χρειάζεται να αναπτύξει η Χώρα μας. Κι’ αυτό, γιατί σ’ όλη αυτή τη διαδρομή, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ξεχώριζε σαν ουραγός των ‘’15’’. Οι επιδόσεις της σχετικά με τους δείκτες προσέγγισης των στόχων της Λισσαβόνας ήταν απογοητευτικές. Η ανάπτυξη ήταν κρατικοδίαιτη και ήταν μόνο για τους λίγους. Τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν προ πολλού και η Ελλάδα δεν μπορεί να προσποιείται πως δεν ακούει τη βοή των γεγονότων. Δεν έχει περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Δεν έχει το δικαίωμα εμμονής στη συντήρηση, που υπηρετείται από την παραπληροφόρηση. Η Ελλάδα έχει μόνο έναν δρόμο μπροστά της. Το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Και το δρόμο αυτό οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε όλοι μαζί: πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί εταίροι, επιχειρήσεις, πολίτες. Αυτό υπαγορεύει το συλλογικό συμφέρον και γι’ αυτό εργαζόμαστε.

Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν σήμερα ποιά είναι η αλήθεια για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα χρόνια που πέρασαν. Η Χώρα επιβαρύνεται από τις αγκυλώσεις και τις χρόνιες παθογένειες της Διοίκησης: Τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τη διαφθορά, το σύστημα της διαπλοκής. Επιβαρύνεται, ταυτόχρονα, από τα τεράστια χρέη και τα μεγάλα ελλείμματα. Υπενθυμίζω ότι το 1980 το δημόσιο χρέος ήταν στο 25% του ΑΕΠ και σήμερα ξεπερνά το 110% του ΑΕΠ. Το κόστος για την εξυπηρέτησή του είναι τεράστιο. Μόνο για τόκους το 2004 πληρώσαμε 9,5 δισ. ευρώ (σχεδόν 6% του ΑΕΠ) όσο, δηλαδή, και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έλλειμμα, που δήθεν μειωνόταν, ξεπερνά τελικά ακόμη και τις πιο αρνητικές προβλέψεις. Αποδεικνύεται, τώρα, ότι οι εκτιμήσεις που γίνονταν ως το 2004, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το μέγεθος της δημοσιονομικής εκτροπής και της συντελούμενης, τότε, εξαπάτησης των πολιτών. Τελικά, το έλλειμμα, ήταν πέντε φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι έλεγαν και τρεις φορές μεγαλύτερο από την πιο ακραία εκτίμηση που είχαμε κάνει, συζητώντας τον Προϋπολογισμό του 2004. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή σημαίνει εντατική και πολύπλευρη προσπάθεια. Σημαίνει πολιτικές ευθύνης και ωριμότητας. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, που θέλαμε να είχαμε αποφύγει και σίγουρα δεν θα χρειάζονταν ποτέ, εάν η ανευθυνότητα του χτες δεν ξεπερνούσε κάθε ακραίο, και μη προβλέψιμο, όριο. Το σχέδιό μας, ωστόσο, βασίζεται πρωτίστως, όπως ακριβώς το είχαμε πει από την αρχή, στο νοικοκύρεμα του Κράτους και το σεβασμό του χρήματος, το σεβασμό των κόπων, του Έλληνα πολίτη.

Το βάρος των προσπαθειών μας επικεντρώνεται κυρίως...

- στην περιστολή της σπατάλης και των μη αναγκαίων δαπανών του Δημοσίου,

- την πάταξη της διαφθοράς,

- την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής,

- την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσω ότι το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει προκαλέσει τα πιο θετικά σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προέδρου της και του Συμβουλίου Ecofin. Η έγνοια μας, όμως, είναι στους πολίτες και ιδίως σ’ εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Γι’ αυτούς, για τους πολίτες και το μέλλον της Πατρίδας μας, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδίσουμε το στοίχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και να διασφαλίσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική. Εργαζόμαστε για να χτίσουμε την ανάπτυξη της Χώρας μας σε γερές βάσεις, με τρόπο που διασφαλίζει τη διάρκειά της στο χρόνο, αλλά και την επέκτασή της σε όλους τους τομείς και σε ολόκληρη τη Χώρα. Εργαζόμαστε για να αυξήσουμε το εθνικό προϊόν και το κοινωνικό μέρισμα. Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις καλύτερης ζωής, για όλους τους Έλληνες. Για όλους αυτούς τους λόγους κηρύξαμε το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας, και σηματοδοτήσαμε μια νέα προσπάθεια, με στόχο την Ελλάδα της ποιότητας. Την Ελλάδα που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική. Βασική επιδίωξή μας είναι να μετατρέψουμε τα πολλά και μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας μας, σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να θεμελιώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Εργαζόμαστε...

- για τη μετάβαση σ’ ένα Κράτος αυξημένων δυνατοτήτων,

- για τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος,

- για την αναγέννηση της επιχειρηματικότητας των Ελλήνων και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων,

- για την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Οικονομίας μας.

Ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε το νέο φορολογικό νόμο, που μειώνει, μέσα στην τριετία, έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις. Ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε το νέο αναπτυξιακό νόμο, που χρηματοδοτεί έως και το 55% των επενδύσεων που πραγματοποιούν παλιές και νέες επιχειρήσεις. Μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την έναρξη της εφαρμογής του, υποβλήθηκαν 30 επενδυτικά σχέδια, συνολικής αξίας 80 εκ. Ευρώ. Δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και προετοιμάζουμε το νέο πλαίσιο για τις τουριστικές και τις εμπορικές επιχειρήσεις.

- Προωθούμε άμεσα την απελευθέρωση των αγορών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και, ταυτόχρονα, εργαζόμαστε εντατικά για να καταστήσουμε τη Χώρα μας διεθνή ενεργειακό κόμβο. Υπογραμμίζω στο σημείο αυτό την τεράστια σημασία της υπογραφής του μνημονίου για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

- Προχωρούμε άμεσα, στη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για το εμπόριο του αύριο. Όρων και προϋποθέσεων που ωφελούν τον εργαζόμενο (δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης) τον καταναλωτή (ενισχύοντας τον ανταγωνισμό) αλλά και τον επιχειρηματικό Κόσμο.

- Στηρίζουμε με σειρά μέτρων (με το νέο φορολογικό και το νέο αναπτυξιακό νόμο, με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘’Ανταγωνιστικότητα’’, με το Ταμείο Εγγυοδοσίας) τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδίως αυτές που εγκαθίστανται στην Ελληνική Περιφέρεια.

- Επαναφέραμε το σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών και εφαρμόζουμε νέο θεσμικό πλαίσιο, για τις μελέτες των δημόσιων έργων.

- Θεσπίζουμε νέο διαφανές σύστημα για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Προετοιμάζουμε νέο σύστημα για τις προμήθειες του ΕΣΥ, με Ενιαίο Φορέα για την προκήρυξη των διαγωνισμών και Κεντρική Επιτροπή για τον έλεγχό τους.

- Προωθούμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό. Όπως επίσης και για τις επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

- Αναπτύσσουμε, παράλληλα, συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που είχαν αδρανοποιήσει μεγάλα επενδυτικά σχέδια, κρίσιμα για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

- Ενσωματώνουμε, με επιταχυνόμενους ρυθμούς, τις οδηγίες της Ε.Ε. στην εθνική νομοθεσία και προσεγγίζουμε ολοένα και περισσότερο την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς.

- Προχωρούμε στην αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου.

- Προετοιμάζουμε, με ευθύνη και γνώμονα το συλλογικό συμφέρον, μια νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων-μετοχοποιήσεων-αποκρατικοποιήσεων.

- Καταθέσαμε σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που θα αναδείξουν νέους πόλους ανάπτυξης και νέα σημεία αναφοράς των πολιτών στις Ολυμπιακές Πόλεις.

Διαμορφώσαμε και δίνουμε σε δημόσια διαβούλευση, μέσα στις επόμενες ημέρες, σχέδιο νόμου για τις Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα, γεγονός που μπορεί - να κινητοποιήσει μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια

- να δημιουργήσει έργα πνοής και θέσεις δουλειάς στην ελληνική περιφέρεια,

- να απελευθερώσει πόρους για το κοινωνικό Κράτος.

Αναζητούμε τις ρυθμίσεις σε ορισμένες πτυχές των εργασιακών σχέσεων, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, οι οποίες θα ενισχύσουν την απασχόληση, τους ίδιους τους εργαζόμενους, και εν τέλει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά.

Υποστηρίξαμε την έναρξη διαλόγου μακράς πνοής, μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων και όλων των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να σχεδιαστεί, σε κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης, η αντιμετώπιση, κατά τα επόμενα χρόνια, των προβλημάτων που αφορούν το μέλλον του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Παράλληλα, διαμορφώνουμε, με απόφαση που πήραμε στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, μια νέα μεταναστευτική πολιτική με ευθύνη και ανθρώπινη ευαισθησία. Η Χώρα παύει να είναι ξέφραγο αμπέλι και λειτουργεί ως καλά οργανωμένη και ευνομούμενη Πολιτεία. Για την είσοδο στη Χώρα το λόγο έχουν το Υπουργείο Εξωτερικών και η Περιφέρεια. Για το σεβασμό της έννομης τάξης και τη νομιμότητα της παραμονής το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία.

Το έργο που έγινε σ’ ένα χρόνο, είναι σημαντικό. Δεν εφησυχάζουμε, όμως! Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες σημαντικά τμήματα του πληθυσμού: οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες. Ξέρουμε πώς νοιώθουν. Ακούμε τη φωνή τους. Δεν αλλάζουν, όμως, τα πράγματα με τη συντήρηση του χτες. Αντιμετωπίζουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα εντείνοντας διαρκώς τις προσπάθειές μας. Προχωρούμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που άλλες ευρωπαϊκές Χώρες τόλμησαν πριν από πολλά χρόνια, χωρίς φοβικά σύνδρομα, αλλά με το δυναμισμό που χρειάζεται για να στηρίξουμε τη νέα Ελληνική Οικονομία. Αλλαγές που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, δίνουν δουλειά και εισόδημα, σιγουριά και αισιοδοξία σε όλους. Δημιουργούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για...

- να ξεκινήσουν νέες επενδύσεις,

- να δημιουργηθούν νέες θέσεις δουλειάς,

- να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός,

- να λειτουργεί ομαλά η αγορά,

- να κτυπηθεί η ακρίβεια,

- να μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια,

- να αισθάνονται ασφάλεια και αισιοδοξία οι πολίτες.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Και θα τον κερδίσουμε. Σύντομα θα φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Προχωρούμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε υψηλούς στόχους. Ας πάψουν πια τα φοβικά σύνδρομα και οι μιζέριες του παρελθόντος. Τολμούμε να αλλάξουμε, τολμούμε να ταράξουμε τα λιμνάζοντα ύδατα για να δούμε αυτή τη Νέα Οικονομία να παίρνει σάρκα και οστά. Να δικαιώνει τη Χώρα και τις προσδοκίες όλων. Να ανοίγει νέους ορίζοντες για τους άξιους και ικανούς που είναι πολλοί σ’ αυτό τον Τόπο.

Στρατηγικός στόχος της πολιτικής μας είναι να οικοδομήσουμε τις συνθήκες που θα καταστήσουν τη Χώρα μας διεθνές Εκπαιδευτικό, Τουριστικό, Ναυτιλιακό, Τραπεζικό και Εμπορικό Κέντρο. Στο στόχο αυτό, που είναι δύσκολος, αλλά μετρήσιμος, μας καθοδηγούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας μας:

- Το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο.

- Η ισότιμη συμμετοχή μας στην Ε.Ε., την ΟΝΕ και τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.

- Η γεωπολιτική θέση της Χώρας μας.

- Ο πολιτισμικός και φυσικός πλούτος μας.

- Οι μεγάλες δυνατότητες της Τουριστικής βιομηχανίας μας.

- Το παγκόσμιο ειδικό βάρος της Ναυτιλίας μας.

- Η υλική και άυλη κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η Χώρα μας βρίσκεται, ήδη, σε μία νέα πορεία. Εργαζόμαστε εντατικά, με τόλμη και σύνεση, για την Ελλάδα του κοινού μέλλοντος. Ακολουθούμε στρατηγική αυτοπεποίθησης, που συνοψίζεται στο τρίπτυχο «ειρήνη -συνεργασία - ανάπτυξη».

- Αναπτύσσουμε διαρκείς προσπάθειες για την ενδυνάμωση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στη Ν.Α. Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο.

- Υποστηρίζουμε ένθερμα την Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση, με στόχο τη δημιουργία, ως το 2010, μιας Ευρωμεσογειακής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

- Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Μεσανατολικού Προβλήματος, με τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους και τη διαμόρφωση συνθηκών ασφαλείας, τόσο για τους Παλαιστίνιους, όσο και για τους Ισραηλινούς.

- Επιδιώκουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με όλους τους γειτονικούς λαούς και υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους.

- Στηρίξαμε, την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε την άμεση επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται από την εκκρεμότητα στην ονομασία της π.Γ.Δ.Μ. Επιδιώξαμε την ενεργοποίηση της διαδικασίας των Η.Ε. και υποδεχτήκαμε την τελευταία πρόταση του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών -παρόλον που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις επιδιώξεις μας- σαν βάση διαπραγμάτευσης, προκειμένου να αρχίσουμε εποικοδομητικό διάλογο, για μια κοινώς αποδεκτή λύση.

- Επιδιώκουμε, ανυπόκριτα, ην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη γειτονική Τουρκία. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Η πορεία της, όμως, αυτή, η πορεία της γείτονος προς την Ε.Ε. -όπως ξεκάθαρα υπογραμμίζεται στην απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου- εξαρτάται άμεσα -και σε κάθε βηματισμό της- από το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο, τους Διεθνείς Κανόνες, τις Διεθνείς Συνθήκες. Εξαρτάται από το σεβασμό της στο Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας που καλείται να επιδείξει προς τους γείτονές της και από τη στάση της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπογραμμίζω ότι οι Έλληνες, επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλο, την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την επίτευξη, ύστερα από διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του πολιτικού προβλήματός της, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις πάντοτε φιλικές σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη διαρκή αναβάθμιση της πολύπλευρης συνεργασίας μας. Όπως, επίσης, και στις σχέσεις μας με τη Ρωσία, τις Χώρες του Εύξεινου Πόντου, του Καυκάσου και της Μεσογείου, του Αραβικού Κόσμου, αλλά και στις σχέσεις μας με την Κίνα και την Ιαπωνία.

Η Νέα Εποχή απαιτεί από τις Ηγεσίες ρεαλισμό για το παρόν και όραμα για το μέλλον. Απαιτεί συστηματικές προσπάθειες, σχέδιο, στόχευση, συνένωση δυνάμεων, επιμονή. Και αυτό αφορά, τόσο την προσπάθειά μας για μια δυναμική Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης, όσο και το όραμά μας για την Ενωμένη Ευρώπη. Η Νέα Εποχή απαιτεί δυναμισμό και επίθεση στο μέλλον για μια νέα Ευρωπαϊκή Πολιτεία. Η Πολιτεία αυτή θα γίνεται πιο ισχυρή, όσο πιο ισχυροί γίνονται οι λαοί, οι κοινωνίες, που τη συγκροτούν. Και αντίστροφα: Οι λαοί, οι κοινωνίες, οι πολίτες της Ευρώπης θα γίνονται πιο ισχυροί, όσο πιο ισχυρή, πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική θα γίνεται η Ένωση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή