«Να το ξανασκεφτεί η Ν.Δ.», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναφερόμενος στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν είχε τους τελευταίους μήνες νόμιμη σύνθεση, ενώ τόνισε ότι «η μη βιωσιμότητα των καναλιών ήταν η ρίζα της διαπλοκής».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός, είπε ότι τότε «γυρνάμε στην προηγούμενη κατάσταση» και «ο Θεός ξέρει πότε και αν θα γίνει», καθώς θα πρέπει να αναλάβει την αρμοδιότητα το ΕΣΡ. Παραδέχθηκε δε ότι θα υπάρχει ζήτημα με τους νέους καναλάρχες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι, σε αυτήν την περίπτωση και αν οι υπερθεματιστές κινηθούν δικαστικά, θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
«Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην τροπολογία για να υπάρξουν συναινέσεις»
Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε και η οποία αποσύρθηκε, ο κ. Παππάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες συναινέσεις. «Θα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, πριν ψηφιστεί η τροπολογία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι θα ήταν προτιμότερο και για εκείνον να είχε πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός υπό την ευθύνη του ΕΣΡ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα». Παράλληλα, έκανε λόγο για θεσμικό αδιέξοδο, ενώ τόνισε ότι κατέρρευσαν οι αιτιάσεις, βάσει των οποίων η κυβέρνηση επιθυμούσε να λάβουν άδειες επιχειρηματίες προσκείμενοι σε αυτήν.
«Να απαντήσει η Ν.Δ. γιατί δεν έκανε διαγωνισμό»
Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι το τίμημα που εισέπραξε το Δημόσιο είναι υψηλό και στάθηκε στην ανάγκη «να προχωρήσουμε παρακάτω», ενώ περιέγραψε την κατάσταση προ της διεξαγωγής του διαγωνισμού ως «αντισυνταγματική πραγματικότητα», με διαρκώς μειούμενη απασχόληση. Έκανε επίσης λόγο για «δομική στρέβλωση» και «στρεβλή σχέση» που δημιουργούσε «καθεστώς αλληλεξαρτήσεων», καταλογίζοντας στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών ότι επέβαλαν το δικό τους συμφέρον, σε βάρος του Δημοσίου, ενώ επανέλαβε τις αναφορές του για «αεροπειρατία». Κάλεσε επιπλέον τη Ν.Δ. να απαντήσει γιατί δεν διεξήγαγε διαγωνισμό τα προηγούμενα χρόνια.
«Πιέσεις προς τους δικαστές από συγκεκριμένους επιχειρηματίες των ΜΜΕ»
Ο κ. Παππάς επέμεινε ότι η ποιότητα των προγραμμάτων διασφαλίζεται, ενώ χαρακτήρισε ως βασικότερο πρόβλημα την οικονομική βιωσιμότητα των καναλιών. Επικαλούμενος το Ινστιτούτο Φλωρεντίας, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για τη δημοπράτηση τεσσάρων αδειών. Εν συνεχεία, έκανε λόγο για πιέσεις προς τους δικαστές από συγκεκριμένους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, αλλά και για δελτία ειδήσεων «που κάθε άλλο παρά δελτία ειδήσεων είναι».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ επιπλέον δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα δικαιωθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο «όπως δικαιώνεται στη συνείδηση του λαού».