Κυρ. Μητσοτάκης: Αυταρχική κυβέρνηση με μόνο μέλημα την εξουσία με κάθε κόστος

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 14:10
UPD:16:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η χώρα μας βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό, με ακραίες μεθόδους από την κυβέρνηση, που προσβάλλουν το κράτος δικαίου, είπε ο κ. Μητσοτάκης

A- A A+

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Έκανε λόγο για μια αυταρχική κυβέρνηση, με μόνο μέλημα την  παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος.

«Κυβερνητικές μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε κράτος ανομίας»

Η χώρα μας βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό, με ακραίες μεθόδους από την κυβέρνηση, που προσβάλλουν το κράτος δικαίου, είπε ο κ. Μητσοτάκης.Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για απαράδεκτες μεθοδεύσεις με σκοπό την άσκηση πίεσης σε δικαστές εν όψει της διασκεψης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Όπως είπε, αυτές οι μεθοδεύσεις παραπέμπουν σε κράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διάβασε και την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση γιατί «ποτέ δεν είχαμε προσπάθεια για την ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης».

Αναφέρθηκε και στην εφημερίδα «Αυγή» που δημοσίευσε φωτογραφίες για τα προσωπικά δεδομένα ανώτατου δικαστή και σημείωσε ότι «τα δεδομένα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί στη Βουλή από τους γνωστούς εργολάβους της λάσπης». «Είναι αυτά δείγματα γραφής μίας εξουσίας που δεν έχει καμία αναστολή στο να υποσκάψει ότι της αντιστέκεται, μία εξουσία που στέλνει στο σπίτι τους στελέχη που καταγγέλλουν διασπάθιση δημοσίου χρήματος» σημείωσε.

«Μη διανοηθούν να επαναφέρουν την τροπολογία Παππά»

Αναφερόμενος στην τροπολογία του Νίκου Παππά που προέβλεπε μεταξύ άλλων το κλείσιμο των καναλιών που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια μετά το πέρας πέντε εργάσιμων ημερών από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, τη χαρακτήρισε πραξικοπηματική και κάλεσε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί -όπως είπε χαρακτηριστικά- να την επαναφέρει.

 «Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο θεσμικό ανάχωμα απέναντι στον αυταρχισμό της εκτελεστικής εξουσίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μπει στην ουσία της υπόθεσης για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σηματοδοτεί τη βούληση του Δικαστηρίου να κρίνει την ουσία της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, «που δικαιώνει απόλυτα τη θέση της ΝΔ να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην αδειοδότηση των καναλιών, πριν το Δικαστήριο κρίνει την αντισυνταγματικότητα του νόμου». 

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για συναίνεση αλλά για συνενόχους»

Το μαύρο στην πολυφωνία και την ενημέρωση δεν θα περάσει, διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε να επιστραφούν στο ΕΣΡ οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του. Στο θέμα της συγκρότησης του Σώματος, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για καμία συναίνεση, αλλά συνενόχους στην προσπάθεια ελέγχου των Μέσων.

«Είχαμε βάλει από την αρχή μία προϋπόθεση, την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, την ακύρωση του νόμου Παππά και την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι μεταγενέστερο θέμα. Εφόσον το Δικαστήριο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα έχει μόνο μία επιλογή, να ακυρώσει το νόμο και να επιστρέψει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ» συμπλήρωσε.

«Καλώ τον λαό σε δημοκρατική εγρήγορση - Επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή»

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, κάλεσε τον λαό σε δημοκρατική εγρήγορση. «Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των θεσμών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες καλύτερη προοπτική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα του χρέους λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την αξιοπιστία για να πετύχει τον στόχο της ρύθμισης του χρέους, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα βοηθήσει τον κ. Τσίπρα ούτε ο ανασχηματισμός.

Καταλήγοντας, επανέλαβε πως «η πολιτική αλλαγή σήμερα είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή