Ξεκίνησε η μεγαλύτερη σε διάρκεια διαστημική αποστολή της Κίνας

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 20:43
UPD:20:47
REUTERS/CHINA DAILY

Το σκάφος έχει βάλει «πλώρη» προς το εργαστήριο Tiangong 2, μεταφέροντας δύο αστροναύτες οι οποίοι θα παραμείνουν σε αυτό για 30 ημέρες.

A- A A+

Του Κώστα Δεληγιάννη

Με την απογείωση του Shenzhou 11 πριν από λίγες ώρες από το διαστημικό κέντρο της Κίνας στην έρημο Γκόμπι, ξεκίνησε η μεγαλύτερη έως σήμερα σε διάρκεια επανδρωμένη αποστολή της Κίνας. Το σκάφος έχει βάλει «πλώρη» προς το εργαστήριο Tiangong 2, μεταφέροντας δύο αστροναύτες οι οποίοι θα παραμείνουν σε αυτό για 30 ημέρες.

Το Tiangong 2 τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη πριν από ένα μήνα, στο πλαίσιο των σχεδίων της Κίνας για την ανάπτυξη ενός μόνιμου διαστημικού σταθμού μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, νωρίτερα σήμερα ο Φαν Τσανκλόγνκ, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, συνάντησε τους δύο αστροναύτες για να του ευχηθεί καλή επιτυχία.

«Θα ταξιδέψετε στο διάστημα για να υλοποιήσετε το όνειρο του κινεζικού έθνους», είπε. «Χάρις στην επιστημονική εκπαίδευση, την προετοιμασία και την πλούσια εμπειρία που έχει συσσωρευθεί από τις προηγούμενες αποστολές, θα καταφέρατε να φέρετε σε πέρας τον ένδοξο και δύσκολο σκοπό… Αναμένουμε τη θριαμβευτική επιστροφή σας».

Σε μία επανδρωμένη αποστολή το 2013, τρεις αστροναύτες είχαν παραμείνει σε τροχιά για 15 ημέρες, μέσα στο Tiangong 1, το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας.

Η υλοποίηση του διαστημικού προγράμματος αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο. Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τσινπίνγκ, στόχος είναι η Κίνα να καθιερωθεί ως διαστημική υπερδύναμη για ειρηνικούς σκοπούς.

Στο Shenzhou 11 υπάρχει επίσης εξοπλισμός για τρία πειράματα, τα οποία σχεδιάσθηκαν από μαθητές σχολείων του Χονγκ Κονγκ και επιλέχθηκαν μέσω επιστημονικού διαγωνισμού. Στο πλαίσιο ενός από αυτά, μεταφέρονται στο διάστημα μεταξοσκώληκες.

Αν και η Κίνα εργάζεται εντατικά για την πραγματοποίηση των σχεδίων της, ακόμη υπολείπεται της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ενδεικτικό είναι πως, παρόλο που το ρομπότ εξερεύνησης Jade Rabbit προσεδαφίσθηκε στη Σελήνη με επιτυχία στα τέλη του 2013, αργότερα εμφάνισε αρκετά τεχνικά προβλήματα.

Η ανάπτυξη του μόνιμου διαστημικού σταθμού αναμένεται να ξεκινήσει το 2018, με την εκτόξευση του κύριου τμήματός του. Ο σταθμός αναμένεται να είναι έτοιμος 4 χρόνια αργότερα.

Προτεινόμενα για εσάς