Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 07:33
UPD:07:56
REUTERS/ABDALRHMAN ISMAIL

Φωτογραφία αρχείου από το Χαλέπι.

A- A A+

Δριμεία κριτική στη Μόσχα για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι αναμένεται να ασκήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συναντώνται στο Λουξεμβούργο σήμερα, δύο ημέρες μετά από τις άκαρπες συνομιλίες στη Λωζάνη για τη Συρία.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει τις  αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και να δρομολογήσουν περισσότερες κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι ΗΠΑ επίσης εξετάζουν την προέκταση των κυρώσεων.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, προτού αναχωρήσει για τη συνάντηση της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. «Υπάρχουν αρκετά μέτρα που προτείνουμε, που αφορούν περαιτέρω κυρώσεις στο συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του, μέτρα που θα φέρουν όσους ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» επισήμανε ο Τζόνσον.

Όπως αναφέρει το σχέδιο μιας διπλωματικής ανακοίνωσης που θα παρουσιαστεί για διαβούλευση σήμερα, οι υπουργοί της Ε.Ε. θα καταδικάσουν την «καταστροφική κλιμάκωση» της επιχείρησης της συριακής κυβέρνησης για να καταλάβει την ανατολική ζώνη του Χαλεπιού, όπου 8.000 επαναστάτες αντιστέκονται σε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν. Σύμφωνα με το σχέδιο κειμένου που περιήλθε στη γνώση του πρακτορείου Reuters και το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση ακόμα, οι ΥΠΕΞ θα τονίσουν ακόμη ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των νοσοκομείων και των αμάχων «μπορούν να εκληφθούν ως εγκλήματα πολέμου» και θα καλέσουν «τη Συρία και τους συμμάχους της» να εμφανιστούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ε.Ε. θα ζητήσει επίσης την κατάπαυση του πυρός με αποστολή επιτήρησης, ως μια νέα προσπάθεια για ειρηνευτικές συνομιλίες που θα συμπεριλαμβάνουν την επικεφαλής των εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ωστόσο, η Βρετανία και η Γαλλία, με την υποστήριξη της Γερμανίας, θέλουν να προχωρήσουν πιό πέρα, προωθώντας οικονομικές κυρώσεις για περίπου 20 Σύρους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι κατευθύνουν τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων. Οι τρεις χώρες θέλουν να προστεθούν αυτά τα άτομα στον κατάλογο των περίπου 200 Σύρων για τους οποίους η Ε.Ε. έχει επιβάλει κυρώσεις. Μεταξύ των κυρώσεων περιλαμβάνονται εμπάργκο πετρελαίου και οπλισμού και η απαγόρευση συναλλαγών τους με την κεντρική τράπεζα της Συρίας.

Το Παρίσι και το Λονδίνο ενδέχεται να προτρέψουν άλλους ηγέτες της Ε.Ε. να εξετάσουν την Πέμπτη το ενδεχόμενο ταξιδιωτικής απαγόρευσης και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για 12 Ρώσους οι οποίοι είναι αναμεμιγμένοι στον πόλεμο στη Συρία.

Το θέμα αυτό ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται στη σημερινή ημερήσια διάταξη και μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας μεταξύ μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία. Οι χώρες αυτές ανησυχούν μήπως προκαλέσουν την οργή του Κρεμλίνου με τις συζητήσεις περί κυρώσεων, και ενδεχομένως απομακρύνουν το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Μερικές κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές με την κριτική εναντίον της Ρωσίας», επεσήμανε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε.. «Γνωρίζουν ωστόσο ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι αδρανεί για το θέμα» πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα και από τα 28 μέλη της Ε.Ε..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή