Παγκόσμια συμφωνία-ορόσημο για τον περιορισμό των υδροφθορανθράκων

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 16:54
UPD:16:55
SHUTTERSTOCK

Η συμφωνία, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη φετινή ενιαία δράση για το κλίμα, επιτεύχθηκε λίγες μόλις εβδομάδες πριν τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP22) που θα λάβει χώρα στο Μαρόκο στις 7 Νοεμβρίου.

A- A A+

Σχεδόν 200 κράτη συμφώνησαν το Σάββατο να μειωθεί δραστικά η χρήση υδροφθορανθράκων, ή HFC, οι οποίοι θεωρούνται ως οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι ρύποι που συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως και χρησιμοποιούνται συνήθως σε κλιματιστικά και ψυγεία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις πέντε ημερών, οι ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Δυτικής Ευρώπης, δεσμεύτηκαν να μειώσουν τους υδροφθοράνθρακες πρώτες, ακολουθούμενες από την Κίνα και ένα μεγάλο αριθμό άλλων αναπτυσσόμενων χωρών. Η Ινδία και άλλες εννέα χώρες της Νότιας και της Δυτικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, του Ιράν και του Ιράκ, θα ακολουθήσουν τον περιορισμό της χρήσης των βλαβερών ρύπων.

Συνολικά, η συμφωνία αναμένεται να μειώσει τη χρήση HFC κατά 85% μέχρι το 2045.

Σύμφωνα με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, οι ανεπτυγμένες χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θα μειώσουν τη χρήση HFC κατά 85% μέχρι το 2036, με βάση τα επίπεδα 2011-13. Η Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός HFC στον κόσμο, θα μειώσει τη χρήση τους κατά 80% ως το 2045 σε σχέση με τα επίπεδα 2020-22.

Η Ινδία με τη σειρά της θα μειώσει τη χρήση των υδροφθορανθράκων κατά 85% σε σχέση με τα επίπεδα 2024-26 ως το 2047. Η κορύφωση της χρήσης για την Ινδία θα λάβει χώρα το 2028, και στη συνέχεια θα αρχίσει η σταδιακή μείωσή της. Η ασιατική χώρα, η οποία παράγει τους τρίτους υψηλότερους ρύπους στον κόσμο, αρχικά πρότεινε η κορύφωση να συμβεί τρία χρόνια αργότερα.

Οι αναπτυγμένες οικονομίες συμφώνησαν επίσης να παράσχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε αντίθεση με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η συγκεκριμένη τροποποίηση του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ είναι νομικά δεσμευτική από τώρα.

Η συμφωνία, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη φετινή ενιαία δράση για το κλίμα, επιτεύχθηκε λίγες μόλις εβδομάδες πριν τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP22) που θα λάβει χώρα στο Μαρόκο στις 7 Νοεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή