Στην απόφαση να διαρρήξει τους δεσμούς του με την UNESCO, μετά την υιοθέτηση, την Πέμπτη, ψηφίσματος σχετικού με την Ιερουσαλήμ το οποίο χαρακτηρίζεται «αντιισραηλινό».
Στο ψήφισμα δεν γίνεται καμία αναφορά στη σύνδεση του Ιουδαϊσμού με το Όρος του Ναού και το Δυτικό Τείχος (Τείχος των Δακρύων), ενώ αντιθέτως αναγνωρίζεται η ιερότητα για το Ισλάμ περιοχών της ιστορικής πόλης.
Το κείμενο ψήφισαν 24 χώρες, έξι χώρες το καταψήφισαν, ενώ 26 απείχαν της ψηφοφορίας. Δύο χώρες δεν παρουσιάστηκαν καθόλου στη συζήτηση.
ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Λιθουανία και Εσθονία ψήφισαν ενάντια στο ψήφισμα.
Οι Ισραηλινοί διπλωμάτες θεωρούν επιτυχία τους ότι κατάφεραν να πείσουν τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, την Αργεντινή, το Τόγκο και την Ινδία να απόσχουν της ψηφοφορίας.
Το ψήφισμα προώθησε το Κράτος της Παλαιστίνης, σε συνεργασία με την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Μαρόκο, τον Λίβανο, το Ομάν, το Κατάρ και το Σουδάν και σε αυτό ασκείται κριτική στο Ισραήλ για μη σεβασμό της ιερότητας διάφορων σημείων της Ιερουσαλήμ για τους μουσουλμάνους.
Σκληρή κριτική στην UNESCO άσκησαν τόσο ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Το να λέει κανείς ότι το Ισραήλ δεν έχει ιστορική σύνδεση με το Όρος του Ναού και το Τείχος των Δακρύων είναι σαν να λέει κάποιος ότι η Κίνα δεν έχει ιστορική σχέση με το Σινικό Τείχος», δήλωσε ο δεύτερος.
naftemporiki.gr