Στην στρατόσφαιρα παρέχοντας WiFi πρόσβαση

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005 18:15

A- A A+

Επανάσταση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών ευελπιστούν να φέρουν οι δημιουργοί του «Stratellite», ενός αεροπλάνου-δορυφόρου που θα πετά στη στρατόσφαιρα.

Η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sanswire αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ένα πρωτότυπο, μη-επανδρωμένο αεροσκάφος που σχεδιάστηκε να πετά στη στρατόσφαιρα, δηλαδή σε ύψος 21 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης, και να στέλνει σήμα ευρυζωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε μια περιοχή ίση με την πολιτεία του Τέξας ή του Αφγανιστάν.

Το αεροσκάφος θα έχει σχήμα φάλαινας με δύο ουρές, θα έχει μήκος 75 μέτρα, θα ελέγχεται από ρομπότ, ενώ θα κινείται με ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το «Stratellite» θα πετά ψηλότερα από τα τζετ, αλλά χαμηλότερα από τους δορυφόρους, έχοντας υποδεκαπλάσιο κόστος (25-30 εκατ. δολάρια) και ενδεχομένως να υποκαταστήσει τους επίγειους σταθμούς βάσης της κινητής τηλεφωνίας.

Η Sanswire ελπίζει να αρχίσει την κατασκευή και εκτόξευση των «Stratellite» από τον επόμενο κιόλας χρόνο.

Πηγή: ICT Weekly/Reuters, ΑΠΕ

* Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε για αεροσκάφος στη στρατόσφαιρα και μάλιστα με την ίδια ονομασία. Τέλη του 2004, από το CNET News Blog πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία GlobeTel στο Ft. Lauderdale της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το «Stratellite» που θα περικλείεται από υλικό kevlar, θα φέρει ηλιακά πλαίσια για να απορροφά ενέργεια, θα επιπλέει στη στρατόσφαιρα χάρη σε ένα μείγμα ήλιου και υδρογόνου και θα παρέχει ασύρματη πρόσβαση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή