Ικανοποίηση από την θέση των «25» ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης με Τουρκία

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005 19:16
A- A A+

Ικανοποιημένες δήλωναν σήμερα στις Βρυξέλλες ελληνικές και κυπριακές διπλωματικές πηγές σχετικά με το κείμενο της κοινής θέσης των «25», στο οποίο κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι στο κείμενο επισημαίνεται η ανάγκη να καταβάλει η Τουρκία περαιτέρω προσπάθειες για την εξασφάλιση πλήρους ελέγχου της πολιτικής έναντι της στρατιωτικής εξουσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων με γειτονικές χώρες.

Γίνεται αναφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στις προσπάθειες για την επίλυση των συνοριακών διαφορών σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, και να υιοθετήσει άμεσα το νόμο για τα ευαγή ιδρύματα. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και σε ότι αφορά την προστασία των μειονοτήτων γίνεται αναφορά στην ελληνική μειονότητα στην Ιμβρο και την Τένεδο.

Η Ε.Ε. ενθαρρύνει την Τουρκία να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, όσο το δυνατόν νωρίτερα και εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της εφαρμογής του πρωτοκόλλου, ως βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Επισημαίνεται επίσης ότι η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία συνεχή υποστήριξη στις προσπάθειες συνολικής επίλυσης του Κυπριακού που θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνη με τις αρχές της Ε.Ε.

Τέλος, ενθαρρύνεται η Αγκυρα να μεταβάλλει την πολιτική της απέναντι στη Λευκωσία και να προχωρήσει στην άρση κάθε περιορισμού που επιβάλλει στο εμπόριο και τις μεταφορές στην Κύπρο αλλά και την προσέγγιση κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή