Με ομιλία Τσίπρα ξεκινούν στις 20.00 οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 17:26
UPD:17:36
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στο συνέδριο ο κ. Τσίπρας δεν αναμένεται να βρει απέναντί του συγκροτημένη αντιπολίτευση.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο TAE KBO NTO. Ένα συνέδριο με ξεχωριστή σημασία επειδή είναι το πρώτο συνέδριο Αριστερού κόμματος στην Ευρώπη που βρίσκεται ταυτόχρονα στη θέση της Κυβέρνησης και είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει ένα σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρήσει να χειριστεί ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα και η αποδοχή του από το σώμα των συνέδρων είναι το πραγματικό ζητούμενο της τετραήμερης διαδικασίας.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται να ξεκινήσει στις 20.00 με τον κ. Τσίπρα να δίνει ιδιαίτερη σημασία στο πλάνο εξόδου της χώρας από την πολυετή κρίση. Ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης εντός του Νοεμβρίου και στην ακόλουθη απόφαση για απομείωση του χρέους, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά.

Εξέλιξη που θα δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο ώστε να αρχίσει να γίνεται πράξη, έστω και καθυστερημένα, το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Στην αντίθετη περίπτωση η εκτίμηση είναι πως η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να αντέξει την πίεση της κοινωνίας την ώρα μάλιστα που εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η άποψη ότι «καλύτερα να μας ρίξουν οι δανειστές παρά ο κόσμος».

Θέση άλλωστε που διατύπωσε και η τάση των 53+ με κείμενό της τον περασμένο Απρίλιο. «Σε αυτήν την περίπτωση», λέει στο naftemporiki.gr, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος «δεν έχει κανένα νόημα ένας ανασχηματισμός πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης και πριν την ενδεχόμενη απόφαση για απομείωση του χρέους».     

Στο συνέδριο ο κ. Τσίπρας δεν αναμένεται να βρει απέναντί του συγκροτημένη αντιπολίτευση.

Το ζητούμενο για τον Πρωθυπουργό είναι το κατά πόσο το κόμμα θέλει και μπορεί να ακολουθήσει τον οδικό χάρτη του Μαξίμου. Αν είναι έτοιμο να «ανοίξει» τις πόρτες του στο εκλογικό σώμα που το στήριξε από το 2015 και μετά.

Σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά παραμένει ζητούμενο αν η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί την Κυριακή θα είναι 151 ή 201 μελών όπως η απερχόμενη, όπως και το όνομα του νέου γραμματέα του κόμματος. Η σχετική απόφαση θα παρθεί από τη νέα Κ.Ε. ωστόσο ο εκλεκτός του Μαξίμου θα πρέπει να απολαμβάνει και της αποδοχής των 2500 και πλέον συνέδρων. Όπως έχει γράψει σήμερα το naftemporiki.gr γίνονται προσπάθειες να πειστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Πάνος Σκουρλέτης να πάρει στα χέρια του το κόμμα.

Επίσης ένα από τα ζητούμενα του συνεδρίου είναι για ευνόητους λόγους και η ψηφοφορία για τα μέλη της Κ.Ε. και κυρίως η πρώτη δεκάδα των στελεχών και η σειρά της.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή