Παραμένει το πρόβλημα ασφάλειας των Ελλήνων ομογενών στην Τσάλκα

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005 20:49
A- A A+

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ζουράμπ Νογαϊντέλι στην Τιφλίδα με θέμα την ασφάλεια και τα δικαιώματα των Ελλήνων ομογενών στην Τσάλκα.

Ο κ. Νογαϊντέλι δεσμεύτηκε ότι θα επιληφθεί προσωπικά του θέματος που έχει προκύψει με επιθέσεις εναντίον ομογενών στην απομονωμένη αυτή περιοχή.

Οι Ελληνες ομογενείς στην Τσάλκα ζουν υπό καθεστώς τρομοκρατίας, ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω οργανωμένων επιθέσεων εποίκων, έχουν αναφερθεί μάλιστα και δολοφονίες, ενώ έχουν καταπατηθεί περίπου 2.000 οικίες.

Η κατάσταση έχει τώρα βελτιωθεί, παραμένει όμως το πρόβλημα, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος που ανακοίνωσε ότι εκατό αξιωματικοί του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών εστάλησαν στην περιφέρεια για την προστασία των κατοίκων της, ενώ διετέθη από την κυβέρνηση της Τιφλίδας ειδικό κονδύλι ενός εκατομμυρίου δολαρίων για αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιά στην περιουσία τους ή επιθυμούν να φύγουν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκης θα επισκεφθεί σύντομα τη Γεωργία.

Χθες, ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης.

Οπως αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης, τον τελευταίο χρόνο, τα 25 χωριά της ελληνικής κοινότητας στην Τσάλκα της Γεωργίας «βρίσκονται υπό το καθεστώς οργανωμένης τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει 7.000 εσωτερικοί μετανάστες από την Ατζαρία και τη Δυτική Γεωργία, με στόχο την εκδίωξη των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες». Σημειώνει, δε, ότι «μέχρι στιγμής, η διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, των πολιτικών ηγετών και των διεθνών οργανισμών, επαφίεται στην πρωτοβουλία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή