Αποκαταστάθηκε η τάξη στον Ισημερινό

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005 21:54
UPD:22:05
A- A A+

Διορίστηκε σήμερα από το κοινοβούλιο του Ισημερινού (Εκουαδόρ) ο νέος πρόεδρος της χώρας, Αλφρέντο Παλάθιο, 66 ετών, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Λούτσιο Γκουτιέρες που ανατράπηκε από το Κογκρέσο, ύστερα από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο νέος πρόεδρος, μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της χώρας, ανέλαβε ήδη τα καθήκοντά του και σχημάτισε νέα κυβέρνηση.

Η θητεία του κ. Παλάθιο θα λήξει στις 15 Ιανουαρίου του 2007, ημερομηνία κατά την οποία έληγε η θητεία του ανατραπέντος προέδρου.

Η πρωτεύουσα Κίτο ξαναβρήκε τους ήρεμους ρυθμούς της και τα καταστήματα και τα δημόσια κτίρια λειτούργησαν κανονικά, μετά από τις ταραχές που διήρκεσαν μια εβδομάδα.

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν με κύριο αίτημα να σταματήσει η ανάμειξη του κ. Γκουτιέρες στα ζητήματα που αφορούν στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Ο Γκουτιέρες έφυγε από το προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της πρωτεύουσας, με στρατιωτικό ελικόπτερο, μετά την απόφαση 60 εκ των 62 παρόντων μελών του Κογκρέσου να καθαιρεθεί από την προεδρία. Από τη Γενική Εισαγγελία ανακοινώθηκε ύστερα από λίγη ώρα ότι δόθηκε εντολή για τη σύλληψή του, για να λογοδοτήσει για το θάνατο δύο διαδηλωτών στις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις που έγιναν την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο Γκουτιέρες έλαβε πολιτικό άσυλο από την Βραζιλία, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Βραζιλίας στο Κίτο, όπου κατέφυγε ο Γκουτιέρες.

Δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς ο Γκουτιέρες θα μεταβεί στην Βραζιλία ή το σε ποια πόλη θα γίνει δεκτός.

Ο Γκουτιέρες εξελέγη στην προεδρία στα τέλη του 2002 με την υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων. Ομως απογοήτευσε εφαρμόζοντας πολιτική λιτότητας, που επέφερε επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά όχι και ενίσχυση των εισοδημάτων των φτωχών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή