Κοινό μέτωπο κατά ενδεχόμενης τροποποίησης του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με νόμο συνέστησαν οι δικαστικές ενώσεις, οι οποίες παράλληλα καταλόγισαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αρνούμενος να τις συναντήσει, απαξιώνει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του κλάδου της Δικαιοσύνης.
Προηγήθηκε χθεσινή αναφορά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία δήλωσε «πολύ θετική» σε μια παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστικούς. Σημείωσε δε ότι συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρουν ότι είναι σαφής η συνταγματική πρόβλεψη για τα όρια ηλικίας και παραθέτουν το άρθρο 88 παρ. 5: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».
Όπως επισημαίνουν, «η συνταγματική αυτή διάταξη, η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων». «Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.
Επίθεση στον Πρωθυπουργό
Οι τέσσερις πρόεδροι στρέφονται κατά του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αρνείται επί πέντε μήνες να συναντήσει τις δικαστικές ενώσεις, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει, απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης».
Την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σκέψη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών εξέφρασε νωρίτερα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).
Στο ίδιο μήκος κύματος σημειώνει ότι το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος «δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας» και προσθέτει: «Οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί».
Εξάλλου, και αυτή εκφράζει την ενόχληση για το γεγονός ότι η συζήτηση για τα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών γίνεται με τους ανώτατους δικαστές, επαναλαμβάνοντας ότι η βούληση και τα αιτήματά τους διατυπώνονται αποκλειστικά από τις δικαστικές ενώσεις.
Πολιτικές προεκτάσεις
Η συζήτηση γύρω από το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις, αφού η Νέα Δημοκρατία άδραξε την ευκαιρία να καλέσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα «παιχνίδια» με τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι «αδιανόητη».
Τα όρια ηλικίας των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή, είπε με τη σειρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Βενιζέλος παρέθεσε το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος, όπως και το άρθρο 118 παρ. 1, για να επισημάνει ότι το όριο ηλικίας των δικαστών αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο.
««Η συνταγματική διάταξη δεν επιφυλάσσεται υπέρ του νόμου. Δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Τα όρια είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ελπίδα ότι η κυβέρνηση «θα εγκαταλείψει τα σχέδια της για παράταση της θητείας αρεστών στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δικαστών» εξέφρασε από την πλευρά του το Ποτάμι. Όπως επισήμανε το κόμμα, η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι «η συνταγματική διάταξη για τα ηλικιακά όρια παραμονής στην υπηρεσία δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας» αποτελεί «κόλαφο για όσους στην κυβέρνηση σχεδίαζαν άλλη μια συνταγματική εκτροπή».