Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Με σκοπό να τιμηθεί ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάριος Ιορδάνου πρωτοστατεί στην υλοποίηση, για πρώτη φορά, ενός Φεστιβάλ Μνήμης και Τιμής στον Διονύσιο Σολωμό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, και μας μιλά για αυτήν τη διοργάνωση.
Τι σας ώθησε να διοργανώσετε το Φεστιβάλ Μνήμης και Τιμής στον Διονύσιο Σολωμό;
Η αγάπη μου για τον Διονύσιο Σολωμό και το μεγαλείο της ποίησής του. Είναι το πρώτο Φεστιβάλ που διοργανώνεται, προκειμένου να τιμηθεί ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, ο άνθρωπος, στον οποίο αυτός ο τόπος οφείλει την πνευματική του αναγέννηση, ο πνευματικός πατέρας των μεγαλύτερων ποιητών της χώρας, ο ποιητής των ποιητών. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό το Φεστιβάλ άργησε να γίνει στην Ελλάδα, και ήταν όνειρό μου να πάρω την πρωτοβουλία, για να πραγματοποιηθεί.
Ποιος είναι ο στόχος του Φεστιβάλ; Ο στόχος του Φεστιβάλ είναι να τιμήσουμε τον σπουδαίο ποιητή της Ελλάδας και να ζωντανέψουμε τον διάλογο για την παραχώρηση ενός χώρου στην πρωτεύουσα, που, εφεξής, θα καλείται πλατεία Διονύσιου Σολωμού, και όπου θα στηθεί μνημείο για τον εθνικό μας ποιητή.
Με ποιους φορείς συνεργαστήκατε για την πραγματοποίησή του;
Έχοντας πραγματοποιήσει την ελληνική πρεμιέρα της παράστασης «Ο Κρητικός: Ύμνος εις τον Έρωτα» του Δ. Σολωμού, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο, και έχοντας την τιμή να μου παραχωρήσουν τον ιστορικό Λόφο του Στράνη, όπου ο Σολωμός εμπνεύστηκε και έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους, που αγαπάνε τον πολιτισμό και, κυρίως, αγαπάνε τον Δ. Σολωμό. Μιλάω για τον δήμαρχο Ζακύνθου, κ. Παύλο Κολοκοτσά, και τους εξαιρετικούς συνεργάτες του, καθώς και για τον πρόεδρο της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας, κ. Δ. Κονιτόπουλο, οι οποίοι ανέλαβαν από κοινού τη διοργάνωση του Φεστιβάλ στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και έχουν ήδη ανοίξει τον διάλογο για την πλατεία και το μνημείο Σολωμού.
Τι περιλαμβάνει η διοργάνωση; Κεντρικό γεγονός της διοργάνωσης είναι η θεατρική παράσταση «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)», σε σκηνοθεσία δική μου και θεατρική διασκευή της Σοφίας Καζαντζιάν, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο αριστουργηματικό ποίημα του εθνικού ποιητή και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα. Επίσης, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ομιλίες από τον δήμαρχο Ζακύνθου, κ. Π. Κολοκοτσά, τον πρόεδρο της Έν. Ζακυνθίων Αθήνας, κ. Δ. Κονιτόπουλο, τον Καθηγητή Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, κ. Ν. Παναγιωτάρα, αλλά και μουσικοχορευτικά δρώμενα από τη Φιλαρμονική του δήμου Ζακύνθου και τον πολιτιστικό και εξωραϊστικό σύλλογο «Μανώλιες».
Μιλήστε μας για την παράσταση «Ο Κρητικός».
«Ο Κρητικός: Ύμνος εις τον Έρωτα». Συμπλήρωσα τον τίτλο, συνειδητοποιώντας ότι ο Σολωμός δεν έγραψε μόνο τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», αλλά και τον Ύμνο εις τον Έρωτα, τον ιδανικό, τον απόλυτο, τον αέναο έρωτα, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον «Κρητικό» του. Η παράσταση αυτή είναι μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής και για τη μη αποδοχή της απώλειας. Ακροβατεί μεταξύ φυσικού και μεταφυσικού, μεταξύ ζωής και θανάτου. Η υπόθεση βρίσκει έναν Κρητικό ναυαγό στη μέση του μανιασμένου πελάγους, λίγο μετά την Κρητική Επανάσταση, να ψάχνει να βρει στεριά, έχοντας στα χέρια του την αγαπημένη του και μην μπορώντας να αποδεχτεί ότι την έχει ήδη χάσει.
Ουσιαστικά, ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της πάλης του Κρητικού να αποδεχτεί την απώλεια, της μάχης του με τη θάλασσα που λέγεται ζωή και του περάσματός του στην απέναντι όχθη, βλέποντας, τελικά, το αρχέτυπο του πολεμιστή να λυγάει μοναχά μπροστά στον έρωτά του για την αγαπημένη.
Πού έκανε πρεμιέρα και ποια ήταν και θα είναι η πορεία της; «Η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης και συνεχίστηκε στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στον Λόφο του Στράνη στη Ζάκυνθο και στο Διεθνές Φεστιβάλ των Αισχυλείων. Μετά από το Φεστιβάλ, θα ταξιδέψει και σε άλλα νησιά του Ιονίου, μιας και ο Σολωμός ήταν ο ιδρυτής της Επτανησιακής Σχολής, αλλά και στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού».
Πώς αισθάνεστε για την τροπή, που έχουν πάρει τα πράγματα στη σημερινή Ελλάδα;
Αισθάνομαι πως ο Έλληνας έχει την ανάγκη να γυρίσει λίγο πίσω, αν θέλει να προχωρήσει μπροστά, σε έναν κόσμο λιγότερο σκοτεινό. Πρέπει να βρει τις πνευματικές του ρίζες και να ξεπεράσει τις γονιδιακές. Έλληνας είναι εκείνος, που νιώθει την ψυχή και το πνεύμα του να συγγενεύει με τον ελληνικό πολιτισμό. Πάνω από όλα όμως, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο άνθρωπος μέσα μας, και μετά αυτό να γίνει πράξη. Ο κόσμος θα αλλάξει, αν τον αλλάξεις εσύ, αν τον αλλάξω εγώ, αν τον αλλάξουμε εμείς. Δεν πιστεύω σε κομματικές ιδεολογίες, δεν πιστεύω στην κατάχρηση εξουσίας που γίνεται πάντα και παντού. Πιστεύω στην προσωπική ευθύνη και την προσωπική αλλαγή, που ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Ο Κρητικός δεν είναι άλλος από τον σύγχρονο Έλληνα, τον σύγχρονο άνθρωπο που παλεύει με τα κύματα της ζωής και της ψυχής του, που βρίσκεται πάντα «στην κόψη του σπαθιού».
Ποιους στίχους του Διονύσιου Σολωμού θα επιλέγατε ως μήνυμα για αυτούς τους χαλεπούς καιρούς; «Αν η πατρίδα σου δε θέλεις να σπαράζει... κάνε να βγει σ’ αυτήν κάποιος που να σου μοιάζει». Οι ίδιοι οφείλουμε να γίνουμε το παράδειγμα που θέλουμε, οι άνθρωποι που ζητάμε να είναι οι άλλοι. Ο καθένας, μέσα από τη ζωή του και μέσα από τον χώρο έκφρασής του, είναι σπουδαίο να βάζει ένα λιθαράκι, για να φτάσουμε όλοι μαζί πιο κοντά σε αυτό που ποθούμε. Ο Σολωμός έβαλε ολάκερους πυλώνες.
Πρόγραμμα Φεστιβάλ
20:00 - 20:30: Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας, Διονύσιο Κονιτόπουλο - ομιλία δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά - ομιλία Καθηγητή Νίκου Παναγιωτάρα.
20:30 - 21:40: Θεατρική παράσταση «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)». Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 10 ευρώ, ταμείο: γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο (ΑΜΕΑ, ΟΑΕΔ, φοιτητικό): 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας «Ο Άγιος Διονύσιος»: Δεληγιώργη 24 - Αθήνα και σε viva spots, ηλεκτρονικά: viva.gr.
21:40 - 22:15: Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ζακύνθου - Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μανώλιες.
Πληροφορίες Πολεμικό Μουσείο Αθήνας: Ριζάρη 2 - Αθήνα (στάση Μετρό: «Ευαγγελισμός»), τηλ.: 210 - 7252974 - 5 - 6.