Κυρ. Μητσοτάκης: Προκηρύξτε εκλογές αν τολμάτε

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 17:45
UPD:17:55
SOOC/Alexandros Michailidis

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε «το συντομότερο ανέκδοτο είναι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

A- A A+

«Προκηρύξτε εκλογές. Ελάτε αν τολμάτε» ήταν το πολιτικό μήνυμα με το οποίο έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. «Δεν αξίζει στη χώρα να είστε εσείς ο πρωθυπουργός της», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «έχετε ήδη ηττηθεί».

«Τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου βρήκαν σε σας τον θετό τους πατέρα. Και ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα βρήκε σε σας τον επόμενο πελάτη. Κοσκωτάς – Τσίπρας – ένας Μαντζουράνης δρόμος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος κατέθεσε 12 προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

«Δεν αξίζει στη χώρα να είστε πρωθυπουργός της»

«Είστε βυθισμένος στην αλαζονεία μίας κακοπαιγμένης παράστασης διχάζει την κοινωνία σε μία απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσουν τις δυνάμεις του. Όσοι σας άκουσαν κατέληξαν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι δεν αξίζει στη χώρα να είστε εσείς ο πρωθυπουργός της. Υπονομεύετε τις δημοκρατικές κατακτήσεις ενός λαού που έδωσε αγώνα για να γίνει η χώρα κράτος δικαίου. Ανεβήκατε στην εξουσία μέσα σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και πέφτετε σε ένα κύμα θεωρίας συνομωσίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε: «έχετε ήδη ηττηθεί. Το γνωρίζετε, για αυτό αντιδράτε έτσι. Είστε ήδη παρελθόν, μαύρο, σκοτεινό παρελθόν. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι πολύ αυστηρός μαζί σας».

«Μία είναι η δική σας συνεισφορά: Ο ελληνικός λαός δεν θα πιστέψει ποτέ ξανά ένα αδίστακτο λαϊκιστή που έχει μόνο του μέλημα την παραμονή στην εξουσία. Έχετε βλάψει ήδη πολύ τη χώρα», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρωθυπουργό και συνέχισε: «γι’ αυτό πρέπει να φύγετε, για να επιστρέψει η κανονικότητα, να θωρακιστεί το οικοδόμημα της αστικής μας δημοκρατίας και να κάνουμε όλοι οι Έλληνες ένα βήμα στο μέλλον».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε «το συντομότερο ανέκδοτο είναι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
«Με τον Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε παρέα με μία γάτα;»

«Δεν αντιπροσωπεύετε το νέο, ήσασταν σαρξ εκ της σαρκός του μηντιακού λαϊκισμού, που δολοφονούσε χαρακτήρες. Στα ίδια μέσα που χαρακτηρίζατε πειρατικά δεν σας έδωσαν βολικό βήμα; Με τον Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε παρέα με μία γάτα; Ο κ. Λαζόπουλος σε ποιο κανάλι εργάζεται; Γιατί τώρα σας έγινε δυσάρεστος ο Κοντομηνάς;», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «στη μεταπολίτευση, την οποία με ευκολία κατακρίνετε, αποδειχθήκατε βασικός μέτοχος των αρνητικών της. Φιλοξενήσατε στο ΣΥΡΙΖΑ το χειρότερο κομμάτι του λαϊκισμού. Τα αποκαΐδια του παλαιού πολιτικού συστήματος. Τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου βρήκαν σε σας τον θετό τους πατέρα. Και ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα βρήκε σε σας τον επόμενο πελάτη. Κοσκωτάς – Τσίπρας – ένας Μαντζουράνης δρόμος».

Για το σκάνδαλο της Siemens ο Κυρ. Μητσοτάκης ρώτησε τον πρωθυπουργό: «πως σας φαίνεται ότι επί δικών σας ημερών ενδέχεται να παραγραφούν αδικήματα αλλοδαπών κατηγορουμένων εξαιτίας έλλειψης μετάφρασης; Γιατί δεν προωθήσατε την κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού; Σταματήστε να πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα. Αν δεν σας αρέσει ο διακανονισμό, εδώ να φέρετε νέο».

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να φτιάξετε την δική σας διαπλοκή. Το ομολόγησε ο ευρωβουλευτής σας ο Στ. Κούλογλου λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει φιλικά μέσα ενημέρωσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και χαρακτήρισε ως «πρότυπο διαπλοκής τον διαγωνισμό – φιάσκο».

Κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα πως «είπε ψέματα» ότι η Ν.Δ. εμπόδισε την συγκρότηση του ΕΣΡ: «στην πρώτη μας συνάντηση σας πρότεινα να επαναφέρετε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και θα προχωρήσουμε στην συγκρότησή του. Αν συμφωνούσατε δεν θα είχατε εκτεθεί. Δεν τα θέλατε αυτά. Θέλατε το ΕΣΡ να μην έχει κανένα λόγο και προχωρήσατε με το δικό σας σχέδιο. Δημιουργήσατε ένα τεχνητό ολιγοπώλιο».

«Επιχειρήσατε να χρηματοδοτήσετε το ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL»

«Είχατε επιλέξει τον δικό σας καναλάρχη. Είναι εκείνος που χειροκροτούσε τον υπουργό – καναλάρχη σε εκδήλωση για τη διαπλοκή», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υπόθεση Καλογρίτσα.

«Επιχειρήσατε να χρηματοδοτήσετε το ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL με τα λεφτά της Τράπεζα Αττικής λες και ήταν ΣΥΡΙΖΑ BANK», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν τον διώξατε εσείς, οι αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης τον έδιωξαν. Ας μην είχαν γίνει οι αποκαλύψεις και σας λέω εγώ αν θα έφευγε». Ακόμη ισχυρίσθηκε ότι «κουμάντο» στην Τράπεζα Αττικής έκανε στην πραγματικότητα ο νυν υπουργός Χρ. Σπίρτζης που ήταν τότε πρόεδρος του ΤΕΕ.

Για το τίμημα των 255 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι «από τα κανάλια στα οποία θα πέσει μαύρο το κράτος θα χάσει 1,7 δισ. ευρώ», επικαλούμενος μελέτη του ΣΕΒ. Ακόμη ρώτησε τον πρωθυπουργό «αν ερχόταν ένας λαθρέμπορος να σας δώσει 250 εκατ. θα τα παίρνατε; Το δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πλειοδοσίας. Αν έχει δώσει ένα υπέρογκο ποσό δεν σας έχει προβληματίσει ότι θα επιχειρήσει να τα πάρει με άλλο τρόπο;».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην φέρει τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για τις διαφημίσεις. «Μην επιχειρήσετε να φέρετε άλλο νόμο για να κουκουλώσετε το νόμο Παππά. Μην προσπαθήσετε να καλύψετε ένα σκάνδαλο με ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο», είπε και ανακοίνωσε ότι «η ΝΔ θα απελευθερώσει τον αριθμό των αδειών και θα θέσει αυστηρές προδιαγραφές για τα κανάλια».

Ακόμη ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «λίστα Τσίπρα» με εμπλοκές σε σκάνδαλα. «Έχετε και σεις την δική σας λίστα, την λίστα Τσίπρα, που βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι. Την φάμπρικα των ΜΚΟ στα κέντρα ψυχικής υγείας, την αδιαφανή διαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό. Δεν ακούσατε τις καταγγελίες Βουδούρη; Τον τρόπο με τον οποίο καλύψατε το πόθεν έσχες Φλαμπουράρη και Σταθάκη. Τα εργολαβικά του Κατρούγκαλου, του «κυρίου 12%». Τη νομοθέτηση της επιστροφής επίορκων υπαλλήλων και την αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων με τη συμμετοχή των συνδικαλιστών. Την απαξίωση της Διαύγειας, με ψήφιση τροπολογίας που εισήγαγε εξαιρέσεις στην μέχρι τότε  θεμελιώδη αρχή της, πως η έναρξη ισχύος των διοικητικών πράξεων ταυτίζεται με την ημερομηνία ανάρτησης τους. Την ψήφιση σκανδαλώδους διάταξης για τις offshore και την τροποποίηση της μετά τη δημόσια κατακραυγή. Την παρέμβαση στις Ανεξάρτητες Αρχές, με φωτογραφική επιβολή ορίου ηλικίας σε όλα τα μέλη τους. Τη σκανδαλώδη μείωση προστίμων για φοροδιαφυγή. Την απομάκρυνση του διευθυντή του ΚΕΦΟΜΕΠ. Την αιφνίδια αντικατάσταση του Προϊστάμενου Εισαγγελέα για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά. Τη συγκάλυψη της παρενόχλησης εργαζομένων γυναικών από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας», ήταν ορισμένα από όσα ανέφερε.

Για τα δάνεια της Ν.Δ.

Για τα δάνεια της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα πληρώσουμε τα δάνεια με την κρατική χρηματοδότηση» και «θα λειτουργούμε με μικρές εισφορές», ενώ σημείωσε ότι «δεν έχουμε το προνόμιο να έχουμε κομματικές εφημερίδες που να έχουν και offshore».

Οι προτάσεις της Ν.Δ. είναι:

1) ενίσχυση και υποστήριξη του έργου των δικαστικών λειτουργών στη μάχη κατά της διαφθοράς με την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων, εργαλείων και υποστηρικτικών δομών για την αποτελεσματική δίωξη των υποθέσεων απάτης και διαφθοράς.

2) δημιουργία Συστήματος Εσωτερικού και Εξωτερικού Ελέγχου με βάση τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές, με ενίσχυση της συνεργασίας και άρση των επικαλύψεων.

3) διασύνδεση της αποστολής και της δράσης των δημοσίων οργανισμών με συγκεκριμένους στόχους για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας.

4) απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών με τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να περιορίζεται η φυσική επαφή πολιτών και επιχειρήσεων με κρατικούς λειτουργούς.

5) συνεχής αξιολόγηση της προσήλωσης των δημοσίων στελεχών στις ηθικές αξίες τόσο κατά την πρόσληψη όσο και κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

6) διασφάλιση της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών για τους λειτουργούς και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, που εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης και διαφθοράς.

7) θωράκιση και πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες και οικονομικών συμφερόντων.

8) δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας.

9) βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των τεχνικών για τον έλεγχο της διαφανούς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

10) δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου για τις εταιρείες που επιλέγουν να μην συμμετέχουν σε σχήματα απάτης και διαφθοράς και δίνουν στοιχεία στις Αρχές για τέτοιες υποθέσεις.

11) ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με τον ιδιωτικό τομέα, επαγγελματικές οργανώσεις κλπ για την ανάδειξη του αρνητικού αντίκτυπου της διαφθοράς.

12) ενδυνάμωση και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μέτωπο κατά της διαφθοράς.

Τα σχόλια για την ομιλία Τσίπρα

«Στο μείζον θέμα δεν υπήρχε καμία πρόταση, ενώ εμείς είχαμε 9 προτάσεις. Περιμένουμε να μιλήσει για “λίστα Τσίπρα”», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Ν.Δ. μετά τις πρώτες ομιλίες Τσίπρα και Μητσοτάκη, μιλώντας για «αναμάσημα (σ.σ. του πρωθυπουργού) όσων είχε πει».

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι «η ιστορία των καναλιών ως απόπειρα ύφανσης ενός νέου ιδιόκτητου ιστού διαπλοκής και αδιαφάνειας αποκαλύφθηκε βήμα – βήμα», για να καταλήξουν: «η επικράτηση της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη είναι σαφής και αυτό θα επιβεβαιωθεί και από τις δευτερολογίες».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή