Αλ. Τσίπρας: Δεν έχω δεσμεύσεις σε κανέναν

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 17:23
UPD:19:07
SOOC/Alexandros Michailidis

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής.

A- A A+

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία διαρκή απόπειρα μιας μεταμοντέρνας μορφής μιντιακού πραξικοπήματος που έχει την απόλυτη στήριξη της Ν.Δ., τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

«Δεν έχω δεσμεύσεις σε κανέναν και δεν θα κάνω πίσω όσο και αν με απειλούν όσο και αν εκβιάζουν», υπογράμμισε και έστειλε το μήνυμα ότι «η ομηρία και το παιχνίδι των εκατέρωθεν εκβιασμών έχουμε αποφασίσει να τελειώσει». «Αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι ογκόλιθοι επιχειρηματίες κλείσθηκαν μέσα στα καμαράκια γιατί αυτό επιβάλλει ο νόμος. Εδώ τηρείται ο νόμος, αυτό ήταν το μήνυμα. Το νταβατζιλίκι τελείωσε οριστικά», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Νέα λίστα Μπόργιανς

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έχει έρθει και νέα λίστα Μπόργιανς με 475 ονόματα καταθετών από τράπεζα της Κεντρικής Ευρώπης, η οποία έχει σταλεί ήδη στις αρμόδιες αρχές.

Μιλώντας και σε προσωπικό τόνο ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη ότι «από την πρώτη ημέρα που γίνατε πρόεδρος της Ν.Δ. συμμαχήσατε με το πιο παλιό και διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής στη χώρα. Με αυτούς που έχουν το κράτος πελάτη και παίρνουν με την εγγύηση των κυβερνήσεών σας θαλασσοδάνεια με εγγυήσεις αέρα. Ζητήσατε από την πρώτη ημέρα εκλογές, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές. Και σε απόλυτη ταύτιση με τους καναλάρχες».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Διαρκής απόπειρα αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης

«Αυτό που συντελείτε στη χώρα από την πλευρά της διαπλοκής και του μιντιακού συστήματος με τη δική σας στήριξη και συμμετοχή είναι μία διαρκής απόπειρα αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης και της πολλάκις εκπεφρασμένης στην κάλπη λαϊκής εντολής, πρόκειται για μία διαρκή απόπειρα μιας μεταμοντέρνης μορφής πραξικοπήματος όχι στρατιωτικού, αλλά μηντιακού, βασισμένου στο ψέμα, την προπαγάνδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα ζούμε την τρίτη πράξη της διαρκούς απόπειρας. Η πρώτη παίχθηκε την περίοδο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Η δεύτερη με την ασύστολη καταστροφολογία την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης, όταν είχατε βάλει όλα σας τα λεφτά στο ΔΝΤ που ζητούσε επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και παρακαλούσατε τον Τόμσεν να κρατήσει γερά.  Και σήμερα ερχόμαστε να παρακολουθήσουμε την τρίτη πράξη, να ρίξουν τη χώρα στο σκοτάδι με την αρχή ότι το ψεύδος που διαρκώς επαναλαμβάνεται αποκτά χαρακτήρα αλήθειας».

«Αυτός είναι ο στόχος τους, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν τους κάνει τα χατίρια. Παίζοντας όμως συνέχεια τα ρέστα σας στη Ν.Δ. στο τέλος θα τα χάσετε όλα», πρόσθεσε.

«Να γιατί η Ν.Δ. και ο αρχηγός της έχει επιλέξει να δίνει μάχη οπισθοφυλακής τρέχοντας πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες και εκδότες. Γιατί είναι η τελευταία σας ελπίδα. Και κυρίως γιατί δεν αντέχετε άλλο να μείνετε μακριά από τις καρέκλες της εξουσίας. Πρέπει όμως να το χωνέψετε ότι θα μείνετε αντιπολίτευση για πολλά χρόνια ακόμη», είπε ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις, που υπερηφανεύεται ότι ήθελε να κάνει απολύσεις στο Δημόσιο και είναι υπέρ των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και θέλησε στη ΔΕΘ να κόψει 2 δισ. από την παιδεία και τα νοσοκομεία».

«Έωλη η κριτική σας»

«Κάθε φορά που κάνετε κριτική ο λαός λέει «κοίτα ποιος μιλάει»», είπε εμφατικά και συνέχισε: «να γιατί η κριτική σας δεν πιάνει τόπο, είναι έωλη. Το δικό σας πρόγραμμα είναι απολύσεις περικοπές απορρύθμιση και συρρίκνωση του δημοσίου συμφέροντος. Τι σας έχει μείνει για να πείσετε ότι η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής; Η δυνατότητα να πείσετε ότι έχετε εναλλακτική πρόταση δεν σας βγαίνει, ούτε ότι η οικονομία καταρρέει. Το μόνο που σας μένει είναι να στοιχηθείτε πίσω από χρεοκοπημένους εκδότες και δυσαρεστημένους καναλάρχες».

«Προφανώς δεν θα μας πείσετε ότι η Ν.Δ. δεν είναι διαπλεκόμενη. Αυτό δεν πιάνει. Πιο εύκολο είναι να πείσετε ότι ήσασταν 6 μηνών πολιτικός κρατούμενος», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη.

«Υπονομεύσατε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες»

«Το σύστημα επέλεξε να λερώσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Αυτό είναι ύβρις, και μετά την ύβρη έρχεται η νέμεση», τόνισε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι «επί 27 χρόνια είχατε μετατρέψει το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο. Ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα η διαρκής άρνηση των κυβερνήσεών σας να διευθετήσουν το ζήτημα του διαγωνισμού για τα κανάλια; Γιατί ματαιώθηκαν όλοι οι διαγωνισμοί; Για τον ίδιο λόγο που υπονομεύσατε και εσείς προσωπικά την διενέργεια του παρόντος διαγωνισμού. Για τον ίδιο λόγο που σαμποτάρατε τη συγκρότηση του ΕΣΡ. γιατί δεν θέλετε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο στον τόπο. Θέλετε τους δημοσιογράφους ομήρους και τους καναλάρχες ευχαριστημένους».

«Χαρίζατε δάνεια με αέρα»

«Η ομηρία και το παιχνίδι των εκατέρωθεν εκβιασμών έχουμε αποφασίσει να τελειώσει. Πέρα από τα 50 εκατ. που εισπράξαμε από τα τέλη έγινε διαγωνισμός που έφερε 250 εκατ. στα δημόσια ταμεία εκ των οποίων τα 90 είναι ήδη στο ταμείο. Η διαφορά μας είναι ότι εσείς στους ίδιους ανθρώπους εσείς τους χαρίζατε δάνεια με αέρα και συχνότητες, ενώ εμείς τους περνάμε από το ταμείο. Και πληρώνουν», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Υποστήριξε ότι «δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα πιο αδιάβλητος διαγωνισμός» από αυτό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μάλιστα τον συνέκρινε με τον διαγωνισμό για το τηλεοπτικό φάσμα όπου «η DIGEA ήταν η μόνη συμμετέχουσα και πήρε τον διαγωνισμό με 18 εκατ., ενώ εμείς για τέσσερις συχνότητες πήραμε 255 εκατ.».

Για την υπόθεση Καλογρίτσα

Αναφερόμενος στην υπόθεση Καλογρίτσα ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε στη Ν.Δ. ότι «για να δέσει το γλυκό ανακαλύψατε τον ΣΥΡΙΖΑίο καναλάρχη και την αριστερή διαπλοκή. Ποια χάρη του κάναμε; Του συμπεριφερθήκαμε με τον ίδιο τρόπο όπως στα άλλα. Μόλις εξέπεσε ενός εκ των όρων του διαγωνισμού, βγήκε εκτός διαγωνισμού. Αυτή είναι η δική μας διαπλοκή. Αλλά αν θέλετε να μάθετε κάτι για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία να ρωτήσετε τον συνεργάτης σας, τον κ. Θεοδωρικάκο, μην ρωτάτε εμένα».

«Αυτό που με ικανοποιεί εμένα είναι ότι όλοι κατάλαβαν πως επιχειρηματίες που θεωρούνταν ογκόλιθοι είναι απλοί επιχειρηματίες όπως όλοι. Κλείσθηκαν μέσα στα καμαράκια της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Ενημέρωσης επί τριήμερο γιατί αυτό επιβάλλει ο νόμος. Εδώ τηρείται ο νόμος, αυτό ήταν το μήνυμα. Το νταβατζιλίκι τελείωσε οριστικά», είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός.

Οι αποκαλύψες της Εξεταστικής για τα δάνεια

Ακόμη σταχυολόγησε τις αποκαλύψεις που βγαίνουν από την Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, την οποία χαρακτήρισε «τόπο του μαρτυρίου» της Ν.Δ. «γιατί πάνε ένας ένας οι ογκόλιθοι και αρχίζουν και μιλάνε:

  • ο Στ. Ψυχάρης «ομολόγησε ότι πήρε εγγυήσεις με αέρα».
  • ο Φ. Μπόμπολας «παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς καλύψεις και ότι το Mega κλείνει γιατί οι μέτοχοι δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη».
  • ο Γ. Βαρδινογιάννης «ομολόγησε ότι είναι γκρίζα πρακτική η δανειοδότηση σε αυτές τις επιχειρήσεις».
  • ο Γ. Αλαφούζος ότι «οι τράπεζες δάνειζαν πέραν πάσης λογικής τους τηλεοπτικούς σταθμούς».

«Αυτοί τα παραδέχονται και εσείς παριστάνετε τους απελπισμένους συνήγορους. Και ο υπόδικος Κοντομηνάς, που βρίσκεται στο στόχαστρο δικαστηρίων και εισαγγελέων, εμφανίσθηκε ως τιμητής της Δημοκρατίας. Και να στέλνει δημοσιογράφους – κασκαντέρ να χρεώνουν με ποτά τα δωμάτια του υπουργού Επικρατείας στη Νέα Υόρκη», τόνισε ο πρωθυπουργός και σε προσωπικό τόνο δεσμεύθηκε: «νομίζετε ότι θα κάνω πίσω; δεν θα κάνω. Γιατί εμάς δεν μας έχει κανείς στο τσεπάκι του. Δεν έχω δεσμεύσεις σε κανένα και δεν θα κάνω πίσω όσο και αν με απειλούν όσο και αν εκβιάζουν».

Για την Τράπεζα Αττικής

Για την Τράπεζα Αττικής ο Αλ Τσίπρας τόνισε ότι «ηθικό αυτουργό σε δάνειο από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε. Όποιο θαλασσοδάνειο δόθηκε ήταν στα δικά σας κόμματα. Και μάλιστα δάνειο που δόθηκε επί των ημερών σας και δεν αποπληρώνεται. Στην Αττικής ήταν ο άνθρωπος του Αντ. Σαμαρά ο Γκίκας Μάναλης, που του ανετέθη το έργο του «μαύρου» της ΕΡΤ και ήταν αυτός που προσέλαβε τον Μουσσά, τον εγκέφαλο των δημοσιογράφων εκβιαστών. Βλέπετε πόσο ωραία και γλυκά δένουν όλα; Πόσο το δίκτυο της διαπλοκής εμφανίζεται;».

Για τα δάνεια της Ν.Δ.

Για τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός ρώτησε: «θα τα επιστρέψετε τα 189 εκατ. ευρώ και τα 210 εκατ; θα μας πείτε τι τα κάνατε τα λεφτά; Θα πληρώσετε. Θα πληρώσετε έστω και ένα ευρώ από τα 210 εκατ. που έχετε το θράσος να μιλάτε για διαπλοκή;». Μάλιστα αναφέρθηκε και πάλι προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ κάνοντας λόγο για «δανεικά και αγύριστα όπως έχετε συνηθίσει και στα προσωπικά σας δάνεια, αυτό του Κήρυκα Χανίων».

Αναφέρθηκε στην Τροπολογία Γιαννίτση το 2012 με την οποία, όπως είπε, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πήραν 30 εκατ. ευρώ ενόψει των εκλογών: «για να κάνετε εκλογές φέρατε νύχτα μία τροπολογία του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση που έλεγε ότι τα κόμματα πρέπει τις δόσεις που αφορούν τις δόσεις του 2011 και του πρώτου εξαμήνου του 2012 να τις πάρουν ακατάσχετες και στο ακέραιο. Έτσι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ενθυλάκωσαν 30 εκατ. ευρώ μέσα σε μία νύχτα με μία τροπολογία. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Τότε ο κ. Αυγενάκης ήταν στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη και το είχε καταγγείλει, όπως και η Ντ. Μπακογιάννη. Αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης το είχε ψηφίσει».

Το ίδιο προσωπικά απευθύνθηκε και στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση με τα 16 εκατ. ευρώ: «Κυρία Γεννηματά θα μας πείτε τι έγιναν τα 16 εκατ. ευρώ που ξαφνικά αποκαλύφθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ; Δεν τα είχατε στα βιβλία σας. Εγώ μπορεί να ξεχάσω κανά πεντάευρο ή κανά δεκάευρο. Το πενηντάρικο πάντως το ψάχνω. Εσείς τα 16 εκατ. δεν τα είχατε πάρει χαμπάρι;» ρώτησε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας στην τροπολογία των βουλευτών της Ν.Δ. Τσουμάνη, Χριστογιάννη, Σταμενίτη. «Με τροπολογία η κυβέρνηση Σαμαρά απάλλαξε από κάθε ευθύνη τα στελέχη των τραπεζών για τα δάνεια που δόθηκαν σε κόμματα. Στη βάση αυτής της τροπολογίας το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη μπήκε στο αρχείο για 15 στελέχη κομμάτων και 43 στελέχη τραπεζών», είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «έπρεπε να είχατε αποσυρθεί και να κάνετε στελεχιακή ανανέωση. Αλλά είστε εσείς, τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες οικογένειες».

Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Στη συνέχεια ο κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι έκαναν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για να συγκαλύψουν αυτές τις υποθέσεις. «Όλα αυτά είναι ανοιχτές δικογραφίες, υποθέσεις που πήραν το δρόμο της Δικαιοσύνης και κάνετε ότι μπορείτε να τις συγκαλύψετε. Αυτή ήταν η λογική σας στη Δικαιοσύνη, η συγκάλυψη, η αναβολή και στο τέλος η παρέμβαση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «όλοι γνωρίζουν στη χώρα ποιος σήκωνε τηλέφωνα και μιλούσε με δικαστικούς λειτουργούς. Αυτό σήμερα έχει τελειώσει, γιατί κανείς δικαστής δεν νοιώθει την δαμόκλεια σπάθη της εκτελεστικής εξουσίας».

«Έχω πει ότι κάθε έντιμος δικαστής που θα αρθεί στο ύψος της στιγμής θα μας έχει δίπλα του γιατί αυτό είναι απαίτηση της κοινωνίας. Και αυτό δεν είναι παρέμβαση

Για ΚΕΕΛΠΝΟ

Κάθε υπόθεση που έχουμε υπόνοιες εγκληματικής δράσης παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, «που ήταν ένα εκκολαπτήριο. Στη σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ επί υπουργίας Λοβέρδου δεν μπορεί να βρεθεί που πήγαν 10 εκατ. ευρώ. Το ίδιο και με τις συμβάσεις με τις διαφημιστικές εταιρείες».

«Μπορεί να έχετε εξασφαλίσει ακαταδίωκτο με το άρθρο 83 του Συντάγματος που έφερε ο κ. Βενιζέλος – λάθος το 86 είναι, αλλά βλέπω ότι δεν αρνείστε ότι είναι δικό σας το άρθρο – αλλά πολιτικές εξηγήσεις πρέπει να δώσετε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και  κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «επιμένετε και σήμερα να παριστάνετε τον συνήγορο του Βγενόπουλου μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του».

Για φοροδιαφυγή

«Τα ίδια κάνατε με τις υποθέσεις της φοροδιαφυγής. Κρύψατε τις λίστες στα συρτάρια και μετά βγήκατε υπέρ των φίλων σας που ήταν στις λίστες. Λέγατε ότι ήταη αντισυνταγματική και παράνομη η χρήση των USB με τις λίστες. Ίσως το κάνατε γιατί γνωρίζατε ποιοι ήταν στις λίστες, όπως αποδεικνύεται από την εμπλοκή Παπασταύρου που είναι επιστήθιος φίλος του Α. Σαμαρά και δικός σας», συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε την παρουσία στη ΝΔ του κ. Σκλαβούνη που κατηγορείται για εμπλοκή σε φοροδιαφυγή: «γιατί τον βάλατε στη ΝΔ; Δεν ξέρατε ότι ήταν στέλεχος της UBS; Μάλλον τέτοια ανάπτυξη θα φέρετε, ανάπτυξη με φοροδιαφυγή», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

  • οι βεβαιώσεις οφειλών από τις λίστες 26,6 εκατ. από το 2013 έως το 2014 και τώρα έχουν αγγίξει τα 900 εκατ. ευρώ.
  • οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα με 475 μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης, που «ήδη δόθηκαν εκεί που πρέπει».

«Διεξάγεται ένας μεγάλος πόλεμος. Από τη μία οι δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής προσπαθούν γα την παλινόρθωση του πελατειακού συστήματος. Από την άλλη μεριά βρίσκονται οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, και με αυτές θέλει να είναι η κυβέρνηση. Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στον τόπο. Αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για την πατρίδα. Γνωρίζουν όλοι ότι είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από την κόπρο της διαπλοκής», ήταν το συμπέρασμα του Αλ. Τσίπρα.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με μία προσωπική αναφορά στον Κυρ. Μητσοτάκη συνδέοντάς τον με την Siemens: «Όταν εγώ βρισκόμουν στις καταλήψεις ξεκινάγατε τα δικά σας πολιτικά βήματα υπό την στενή αρωγή του Χριστοφοράκου και της Siemens. Να αποκαταστήσετε την αλήθεια. Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων, που πράγματι είμαι, εσείς είστε της Siemens και τη διαπλοκής. Να απαντήσετε σε ένα και μόνο ερώτημα: υπάρχει στη χώρα σκάνδαλο Siemens ναι ή όχι;».

«Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται»

Μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, αλλά και του κ. Μητσοτάκη, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν πως για πρώτη φορά ακούστηκαν στην Βουλή ονόματα και διευθύνσεις για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

«Ο κύριος Μητσοτάκης, όπως αναμενόταν, δεν απάντησε σε καμιά ερώτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» έλεγαν, υποστηρίζοντας ότι: «Προσπέρασε τα ερωτήματα που του τέθηκαν για τη Siemens, τα θαλασσοδάνεια του κόμματός του, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, τις λίστες φοροφυγάδων που κρύφτηκαν σε συρτάρια, ως "θεωρίες συνομωσίας"».

«Οι πολίτες που παρακολουθούν την συζήτηση, κρίνουν» τόνιζαν.

Διαπλοκή και διαφθορά: Τα ερωτήματα τα οποία αποφεύγει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης

1.      Για το 27χρονο καθεστώς ανύπαρκτης αδειοδότησης των καναλιών.

2.      Για το γεγονός ότι η ΝΔ υπονόμευσε την συγκρότηση του ΕΣΡ.

3.      Για τον διαγωνισμό που παραχώρησε στην «DIGEA» το ψηφιακό φάσμα, έναντι 18 εκ. ευρώ.

4.      Για την ανοιχτή παραδοχή των καναλαρχών ότι έπαιρναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις και προϋποθέσεις.

5.      Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 13 εκ. που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την τράπεζα Αττικής.

6.      Για τον ρόλο του κ. Μάναλη (ανθρώπου του κ. Σαμαρά), του κ. Μουσά (εμπλεκόμενου σε υποθέσεις εκβιασμού) και της κας Ζευγώλη (διευθύντριας του γραφείου του κ. Σταϊκούρα) στην Τράπεζα Αττικής.

7.      Για τα θαλασσοδάνεια 210 εκ. που χρωστάει η Νέα Δημοκρατία και για το αν σκοπεύει να τα αποπληρώσει.

8.      Για την τροπολογία του 2012, που καθιστούσε ακατάσχετη την κρατική επιχορήγηση 30 εκ. σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

9.      Για το μη εξυπηρετούμενο δάνειο του «Κήρυκα Χανίων», στο όνομα του κ. Μητσοτάκη.

10.  Για την τροπολογία του 2013 που απαλλάσσει από κάθε ευθύνη για το αδίκημα της απιστίας τους προέδρους, τα μέλη διοικητικών συμβουλίων και τα στελέχη των τραπεζών για τα δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

11.  Για τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

12.  Για το αν η ΝΔ επιμένει να υπερασπίζεται τον κ. Βγενόπουλο, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για παράνομο δανεισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ.

13.  Για την συστηματική προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι λίστες φοροδιαφυγής.

14.  Για τον κ. Σκλαβούνη, υπεύθυνο για το σχέδιο της ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και εμπλεκόμενο στο δίκτυο υποβοήθησης της φοροδιαφυγής, ως επικεφαλής της τράπεζας UBS στην Ελλάδα.

15.  Για την οικονομική βοήθεια που παρείχαν στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Χριστοφοράκος και η SIEMENS.

16.  Για το αν υπάρχει, ή όχι, σκάνδαλο SIEMNS στην Ελλάδα.

Αναμένουμε την δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη, τόνιζαν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή