Εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Αιθιοπία

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 12:27
UPD:12:39
REUTERS/TIKSA NEGERI

Οι νεκροί μετά από μήνες διαδηλώσεων είναι εκατοντάδες, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

A- A A+

Οι αρχές της Αιθιοπίας κήρυξαν την αφρικανική χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, μετά από μήνες αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων από τις δύο βασικές πλειοψηφικές εθνοτικές ομάδες.

Οι Ορόμο και οι Αμχάρα συναποτελούν αθροιστικά περίπου το 60% του πληθυσμού της Αιθιοπίας. Οι δύο εθνότητες καταγγέλλουν ότι την εξουσία ασκεί μια μειοψηφική ελίτ Τιγραγιανών.

Η βία ξέφυγε από τον έλεγχο την περασμένη Κυριακή, οπότε και έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 55 άνθρωποι, σε συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές σε φεστιβάλ των Ορόμο.

EURONEWS

Οι νεκροί μετά από μήνες διαδηλώσεων είναι εκατοντάδες, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κηρύσσοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ Ντεζαλένι ανέφερε σε διάγγελμά του ότι η κυβέρνηση θέτει την ασφάλεια των πολιτών σε πρώτο πλάνο και θέλει να δώσει ένα τέλος στη ζημία η οποία προκαλείται στις υποδομές της χώρας, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα κέντρα υγείας, στα κτήρια της διοίκησης και της Δικαιοσύνης.

Για ένοπλες ομάδες οι οποίες ενισχύονται και εκπαιδεύονται τόσο από την Ερυθραία, όσο και από την Αίγυπτο έκανε εξάλλου λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκετατσέου Ρέντα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή