Ικανοποίηση για τις αναφορές των «25» στο Σκοπιανό

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 19:57
UPD:20:01
A- A A+

Ικανοποίηση εξέφρασε η ελληνική πλευρά για τις αναφορές που υπάρχουν στο τελικό κείμενο των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των «25» -την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης- σχετικά με την ΠΓΔΜ, όπου επισημαίνεται αφενός μεν η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, και αφετέρου η ανάγκη περαιτέρω εκδημοκρατισμού της ΠΓΔΜ, κυρίως δε εν όψει της γνωμοδότησης που θα παρουσιάσει το φθινόπωρο η Επιτροπή επί της αιτήσεως ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Στη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου συζητήθηκε εκ νέου το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών, δηλαδή του ύψους των κοινοτικών δαπανών μέχρι το 2013. Η πλειονότητα των κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συντάσσονται με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τις τοποθετεί στο 1,14% του κοινοτικού ΑΕΠ. Αυτές οι χώρες (17 τον αριθμό) συμφώνησαν να συναντηθούν για να διαβουλευθούν επί του ζητήματος στις 4 Μαΐου στη Λισαβόνα.

Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένει η ελληνική διπλωματία τη σύγκληση του αυριανού Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας. Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν σήμερα ότι στην κοινή θέση που θα παρουσιάσει αύριο η Ε.Ε. στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Γκιούλ υπάρχουν πολλές ικανοποιητικές για την Ελλάδα αναφορές http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/21/1036391.htm .

Ο κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου με τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν με τον οποίο συζήτησε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, καθώς και η εκκρεμότητα στο ζήτημα της ονομασίας υπό το φως της κατάθεσης των προτάσεων του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή