Αρχισε η παράδοση των όπλων από τους Ταλιμπάν

Ενώ ζητούν αμνηστία για τον θρηκευτικό τους ηγέτη μουλά Ομάρ
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2001 07:16
UPD:14:47

A- A A+

ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ άρχισαν πριν από λίγη ώρα οι Ταλιμπάν στην Κανταχάρ, οι οποίοι ζήτησαν να δοθεί αμνηστία στον πνευματικό τους ηγέτη μουλά Μωχάμεντ Ομάρ. Οι Ταλιμπάν, διαπραγματεύονται και την παράδοση της πόλης Σπιν Μπόλντακ. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δια του εκπροσώπου του, ζήτηση την προσαγωγή του Ομάρ στη δικαιοσύνη.

Ο νέος ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, δήλωσε ότι θα αμνηστευθούν μόνο οι απλοί Ταλιμπάν. Λίγες ώρες μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να παραδοθούν, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι το αεροδρόμιο της Κανταχάρ περιήλθε στον έλεγχο των πολέμαρχων των Παστούν. Αμερικανός αξιωματούχος χαιρέτισε την εξέλιξη, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τα μέλη της Αλ Κάϊντα.

Και ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών και Ταλιμπάν στα Τόρα Μπόρα, που πιστεύεται ότι κρύβεται ο Μπιν Λάντεν, ελικόπτερο των ειδικών αεροπορικών δυνάμεων με τετραμελές πλήρωμα συνετρίβη χθες στο Νότιο Αφγανιστάν σε περιοχή κοντά σε αμερικανικό στρατόπεδο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο στρατιώτες, ένας από το πλήρωμα και ένας που βρισκόταν στο έδαφος. Η πτώση του ελικοπτέρου δεν σχετίζεται πάντως με εχθρική ενέργεια, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Εν τω μεταξύ στους εννέα ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων από τον κατά λάθος βομβαρδισμό αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων την Τετάρτη στην Κανταχάρ.

Στις Βρυξέλλες, οι 15 υπουργοί Δικαιοσύνης, υιοθέτησαν έναν νέο κοινό ορισμό της τρομοκρατίας, καθώς και κοινές ποινές φυλάκισης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τρομοκρατικές πράξεις. Επίσης, συμφώνησαν να τροποποιήσουν τις εθνικές νομοθεσίες, ώστε να προσαρμοστούν στον νέο ορισμό. Σύμφωνα με αυτόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ως τρομοκρατικές τις πράξεις, που στόχο έχουν να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό, να υποχρεώσουν μία κυβέρνηση ή έναν διεθνή οργανισμό να προβαίνει ή να απέχει από τις ενέργειες που επιθυμεί ή να διαταράσσει, καταστρέφει τις βασικές πολιτικές συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Φίλιππος Πετσάλνικος για την ισορροπημένη απόφαση που συνδυάζει την προάσπιση της ασφάλειας και την απόλυτη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιχνη άνθρακα εντοπίστηκαν σε επιστολή που παραδόθηκε στις εγκαταστάσεις ελέγχου αλληλογραφίας, έξω από το κεντρικό κτίριο της ομοσπονδιακής τράπεζας Federal Reserve στην Ουάσιγκτον.

Λίστα 39 τρομοκρατικών οργανώσεων έδωσε χθες στη δημοσιότητα το State Department.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή