Με επίθεση στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και έκκληση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ ξεκίνησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τόνισε ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες «είναι νίκη της Δημοκρατίας» και υπογράμμισε ότι «θα είναι θετικό να αντιληφθούν όλοι οι επιχειρηματίες ότι οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον όπως το αντιλαμβάνεται η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Απευθυνόμενος στα κόμματα ο κ. Παππάς τα κάλεσε «να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ», ενώ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: «Να εξηγήσει η ΝΔ πως γίνεται κάθε φορά που βήχει ένας καναλάρχης να παθαίνει πνευμονία η ΝΔ».
Επεσήμανε ακόμη ότι «έχουν ήδη εισπραχθεί 90 εκατ. που θα αξιοποιηθούν για να πάνε 15.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, να προσληφθούν 4.000 άτομα στην υγεία και να υπάρξει ένα πρόγραμμα για να επιστρέψουν Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό».
«Δεν είναι καλό να υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που να μπορούν να καθυποτάξουν την πολιτεία για τα δικά τους συμφέροντα και να αισθάνονται ότι μπορεί να επιβάλλουν την δική τους ατζέντα», πρόσθεσε.
Για τις καταγγελίες Κοντομηνά ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «συμμετείχε στη διαδικασία, δεν κατέστη υπερθεματιστής και από την επομένη ξεκίνησε να με καθυβρίζει μέσα από συγκεκριμένους δημοσιογράφους».
«Είναι προφανές ότι εμπλέκεται και στην παρακολούθησή μου στη Νέα Υόρκη. Είναι προφανές ότι τα κάνει επειδή ατύχησε στον διαγωνισμό και ότι έχει κάνει πλείστες επαφές και με άλλους επιχειρηματίες.
«Λέει αλήθεια ή ψέματα;» τον διέκοψε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. «Ο Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή να κάνει τέρατα και σημεία. Για παράδειγμα να μεταμφιέσει ένα δημοσιογράφο του και να με παρακολουθεί. Τα περί επιρροής μας σε καναλάρχες δεν έχουν τεκμηριωθεί», επέμεινε ο κ. Παππάς. «Το καταγγέλλετε;» ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Σαφέστατα», απάντησε ο υπουργός.
Για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Παππάς τόνισε ότι «όταν αναλάβαμε στο τηλεοπτικό τοπίο υπήρχαν δύο καμπύλες: μία φθίνουσα του αριθμού εργαζομένων και μία αύξουσα του ύψους των χρεών. Επομένως δεν έπρεπε να καθυστερήσουμε. Βάλαμε στον νόμο πολύ αυστηρούς όρους για την απασχόληση και μας επιτέθηκε η ΝΔ και οι καναλάρχες ότι βάζουμε πολύ υψηλό αριθμό εργαζομένων. Είναι επομένως υποκριτικό να μας επικρίνουν σήμερα. Ήδη ανακοινώσαμε πρόγραμμα για την απασχόληση σε όσους χάσουν την εργασία τους λόγω των επιχειρηματικών επιλογών που θα γίνουν».
«Ο αριθμός τέσσερα επελέγη με βάση και την διεθνή εμπειρία και τα στοιχεία της αγοράς», πρόσθεσε και τόνισε ότι «ο νόμος δεν συντάχθηκε από μηδενική βάση. Σε όλους τους άλλους νόμους ο αριθμός των αδειών καθοριζόταν με υπουργική απόφαση, ενώ τώρα έγινε με απόφαση της Βουλής. Στην Ελλάδα είχε συντελεστεί μία αεροπειρατεία, είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μία συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών. Αυτή η αεροπειρατία είναι που σπάει».
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Παππάς δήλωσε χαρούμενος που κλήθηκε στην Επιτροπή, συμπληρώνοντας πως η κλήση του «μπορεί να προσθέσει στον εξαντλητικό διάλογο γύρω από τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες».
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ο διάλογος αυτός ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου του 2015 και έκτοτε, όχι μόνο στη Βουλή αλλά και δημοσίως κατά το μέγιστο βαθμό, έγινε ο διάλογος «και μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της υπεράσπισης των ιδιαίτερων συμφερόντων των ιδιοκτητών».