Μαξίμου: Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον

«Έως τον Δεκέμβριο θα έχουμε εξέλιξη στο χρέος»
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 11:14
UPD:11:36
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο που κυριάρχησε στη χθεσινή βραδιά στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η «αγωνία» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κόντρα με την Εκκλησία.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με το βλέμμα στραμμένο στις επαφές των Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, βρίσκεται το Μαξίμου. Την ίδια ώρα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αιχμή τις τηλεοπτικές άδειες και την επικείμενη συνεδρίαση του ΣτΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο που κυριάρχησε στη χθεσινή βραδιά στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η «αγωνία» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κόντρα με την Εκκλησία. Κοινή συνισταμένη το αίτημα να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση τόσο στο μάθημα των Θρησκευτικών όσο και στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – κράτους εν όψει και της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ από σήμερα το βράδυ θα έχει κρίσιμες επαφές με αιχμή το ελληνικό πρόγραμμα την ώρα που μόλις χθες Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσαν ότι διαφωνούν για το θέμα του χρέους.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε «πηγαδάκι» βουλευτών χθες το βράδυ στο Μαξίμου επανέλαβε ότι «ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα ανταποκρίνεται και εφαρμόζει ό,τι έχει συμφωνήσει, και όσοι επιμένουν να αντιτίθενται στην ρύθμιση του χρέους, δεν θα έχουν πρόσχημα για να αρνηθούν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί για το θέμα του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο».

Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε βέβαιος ότι «έως τον Δεκέμβριο θα υπάρξει γύρω από τα θέματα αυτά σημαντική εξέλιξη, η οποία θα αποτελέσει το κλειδί, το οποίο θα… ξεκλειδώσει την δυναμική της οικονομίας και θα δώσει ώθηση, παρέχοντας στους επενδυτές τα εχέγγυα, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις».

Σύσκεψη για το προσφυγικό

Σήμερα στο Μαξίμου θα λάβει χώρα σύσκεψη για το προσφυγικό με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης με βασικό θέμα την αποσυμφόρηση της Λέσβου και της Χίου.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού σημειώνει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η εξέταση όσο το δυνατόν περισσότερων αιτήσεων ασύλου ώστε να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα περίπου 8.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, που δικαιούνται άσυλο.

Τη Δευτέρα η «D Day» για διαπλοκή και υποδόση

Στη χθεσινή συνάντηση με τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συζήτηση τη Δευτέρα στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Σε σχετική ερώτηση βουλευτή ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι θα προσέλθει «με όλα τα βέλη στη φαρέτρα» και θα θέσει «όλα τα θέματα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναμένει τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή