Νάξος: Εκδηλώσεις για την αποκατάσταση του ναού της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 19:15

Ο ναός της Αγίας Κυριακής αποτελεί μία σπάνια περίπτωση βυζαντινού ναού με διατηρούμενο ανεικονικό διάκοσμο.

A- A A+

Αφιέρωμα στην πολιτιστική μας κληρονομιά, με διήμερο εκδηλώσεων, διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στη Νάξο, με αφορμή το σημαντικό έργο αποκατάστασης του ναού της Αγίας Κυριακής στο νησί.

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, διακεκριμένοι ομιλητές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών θα διερευνήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει «Η  πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντας αειφόρου ανάπτυξης», σε ανοιχτή συζήτηση στη Σχολή Ουρσουλινών στην Χώρα.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την αποκατάσταση του ναού της Αγίας Κυριακής στο χώρο του ναού και στη συνέχεια γιορτή στην πλατεία της Απειράνθου, με την ευγενική προσφορά του Προέδρου της κοινότητας και των κατοίκων του χωριού. Για τη διευκόλυνση του κοινού έχει προβλεφθεί λεωφορείο με αφετηρία τη διασταύρωση του δρόμου προς τα ορυχεία, μέχρι το ναό.

Ο ναός της Αγίας Κυριακής Απειράνθου και το έργο της αποκατάστασής του

Ο ναός της Αγίας Κυριακής αποτελεί μία σπάνια περίπτωση βυζαντινού ναού με διατηρούμενο ανεικονικό διάκοσμο. Το μνημείο αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία της Εικονομαχίας, της θεολογικής και πολιτικής διαμάχης σχετικά με τη λατρεία των εικόνων, που συντάραξε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά τον 8ο και 9ο αιώνα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανεικονικός του διάκοσμος, ο οποίος περιλαμβάνει σταυρούς, γεωμετρικά και φυτικά θέματα, καθώς και μοναδικές παραστάσεις πτηνών. Με βάση εικονογραφικά κριτήρια χρονολογείται μάλλον στην εποχή του Αυτοκράτορα Θεοφίλου (829-842), όταν με διαταγή του «ἐντεῦθεν οὖν καθῃροῦντο μὲν κατὰ πᾶσαν ἐκκλησίαν αἱ θεῖαι μορφαί, θηρία δὲ καὶ ὂρνιθες ἀντί τούτων ἀνεστηλοῦντο καὶ ἐνεγράφοντο » (Συνεχιστής Θεοφάνη Χρονικόν ΙΙΙ, 10). Διασώζεται, επίσης, μία μεταγενέστερη εικονιστική φάση τοιχογραφιών του 13ου αιώνα, όπως η παράσταση της Δεήσεως στο παρεκκλήσιο. Στην ίδια εποχή χρονολογείται και το κτιστό τέμπλο.

Η προσπάθεια για την διάσωση του μοναδικού αυτού μνημείου ξεκίνησε το 1993 από τους συλλόγους J.-G. Eynard της Γενεύης και Amitiés gréco-suisses της Λωζάννης με τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου. Η πρωτοβουλία συνεχίζεται από το 2005 από τον ελβετικό σύλλογο Association Hagia Kyriaki, Naxos, σε στενή συνεργασία από το 2010 με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας  Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην προσέλκυση χορηγιών. Οι πολυετείς προσπάθειες των δύο σωματείων ευδοκίμησαν και με μέριμνά τους πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2013-2014 εργασίες στερέωσης και στεγάνωσης του μνημείου, υπό την εποπτεία της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Κατά την περίοδο 2015-2016, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συντήρησε τον μοναδικό ζωγραφικό διάκοσμο του ναού, με πιστώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την οικονομική υποστήριξη των δύο παραπάνω σωματείων.

Το έργο αποκατάστασης του ναού κατέστη εφικτό αρχικά με χρηματοδότηση από τους συλλόγους J.-G. Eynard, Amitiés gréco-suisses και το Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστοπούλου, και στη συνέχεια  με την γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, της Μαρίνας και του Θανάση Μαρτίνου, καθώς και την πολύτιμη συνεισφορά του συλλόγου Association Hagia Kyriaki, Naxos και άλλων δωρητών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων πόρων για την ανάδειξη του εσωτερικού και του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς