H Yahoo στην άμυνα: «Παραπλανητικές» οι αναφορές περί «σκαναρίσματος» email

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 22:39
UPD:22:44
REUTERS/DADO RUVIC

Την υπόθεση διερευνά επίσης η αρμόδια αρχή της ΕΕ. Σημειώνεται πως ούτε η NSA ούτε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν προβεί σε σχόλια για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

A- A A+

«Παραπλανητικό» χαρακτήρισε η Yahoo το δημοσίευμα του Reuters στο οποίο αναφερόταν πως είχε «σαρώσει»/ «σκανάρει» εκατομμύρια emails χρηστών της για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το Reuters είχε αναφέρει πως η εταιρεία είχε δημιουργήσει ειδικό λογισμικό για να μπορέσει να συμμορφωθεί με απόρρητο αίτημα από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, η Yahoo χαρακτήρισε το άρθρο «παραπλανητικό», χωρίς όμως να αρνηθεί ξεκάθαρα ότι είχε συμμορφωθεί με τέτοια εντολή στο παρελθόν.

«Το άρθρο είναι παραπλανητικό...ερμηνεύουμε με λεπτομέρεια κάθε κυβερνητικό αίτημα για δεδομένα χρηστών για να ελαχιστοποιήσουμε τις αποκαλύψεις. Το σκανάρισμα email που περιγράφεται στο άθρο δεν υφίσταται στα συστήματά μας» υπογραμμίζει η εταιρεία.

Την υπόθεση διερευνά επίσης η αρμόδια αρχή της ΕΕ. Σημειώνεται πως ούτε η NSA ούτε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν προβεί σε σχόλια για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στο μεταξύ, σε ξεχωριστό δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται καλά πληροφορημένες για το ζήτημα πηγές, αναφέρεται ότι ένα σύστημα το οποίο προοριζόταν για να σκανάρει email για υλικό παιδικής πορνογραφίας και spam βοήθησε την εταιρεία να συμμορφωθεί με την επίμαχη μυστική δικαστική εντολή, βάσει της οποίας θα έπρεπε να αναζητά στα email μία «υπογραφή» που συνδέεται με τις επικοινωνίες μιας «κρατικώς υποστηριζόμενης» τρομοκρατικής οργάνωσης.

Δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν είπαν πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αποκτήσει εξατομικευμένο ένταλμα από δικαστή του Foreign Intelligence Surveillance Court πέρυσι. Για να υπακούσει, η Yahoo τροποποίησε ένα υπάρχον σύστημα σκαναρίσματος όλου του εισερχόμενου email traffic, που επίσης αναζητεί malware, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους και ένα τρίτο άτομο με γνώση πάνω στην ανταπόκριση της Yahoo, το οποίο μίλησε επίσης ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Με κάποιες τροποποιήσεις, το σύστημα αποθήκευε και καθιστούσε διαθέσιμα στο FBI αντίγραφα μηνυμάτων που έβρισκε τα οποία περιείχαν αυτήν την «υπογραφή». Όπως διευκρίνισαν οι συγκεκριμένες πηγές, η συλλογή αυτή μηνυμάτων έχει σταματήσει- ενώ συμπλήρωσαν πως επρόκειτο για κάτι ασυνήθιστο, επειδή συμπεριελάμβανε το συστηματικό σκανάρισμα των email όλων των χρηστών του Yahoo mail αντί για μεμονωμένους λογαριασμούς, τη στιγμή που άλλες εταιρείες του χώρου του διαδικτύου ανέφεραν ότι δεν είχαν δει ποτέ ξανά τέτοιο αίτημα.

Προτεινόμενα για εσάς