Ν.Δ. κατά Φίλη για αλλαγές στην ύλη της Ιστορίας α' Λυκείου

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 15:09
UPD:16:21
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εξαπέλυσε η Ν.Δ. με αφορμή αποφάσεις του για το περιεχόμενο των μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καταγγέλλοντας ότι μετά τον περιορισμό των Αρχαίων Ελληνικών και την αλλαγή στα Θρησκευτικά γίνεται «αυθαίρετη υποβάθμιση βασικών πυλώνων του Πολιτισμού και της Ιστορίας μας».

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., στο σύνολό τους οι αποφάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, διαμορφώνονται μονομερώς και στηρίζονται σε ιδεοληψίες.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «οφείλουν, επιτέλους, στο υπουργείο Παιδείας να καταλάβουν τα αυτονόητα: Ότι δεν μπορεί να αλλάζει το περιεχόμενο της εκπαίδευσης από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Ότι κανένας δεν μπορεί να παριστάνει την αυθεντία και να καταφεύγει στην αυθαιρεσία. Ότι η πολιτική στην Παιδεία -και ακόμη περισσότερο σ’ ό,τι αφορά το περιεχόμενο της διδασκαλίας- απαιτεί διάλογο σε θεσμικό επίπεδο και στέρεες βάσεις».

Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων (ΕΕΦ) γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι με εγκύκλιο που εστάλη στους εκπαιδευτικούς, επιβάλλεται να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην α' Λυκείου τα εξής κεφάλαια της Ιστορίας: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Μινωϊκός Πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός, ο πρώτος και ο δεύτερος ελληνικός Αποικισμός, η σημασία των Περσικών Πολέμων, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο Φίλιππος Β' και το Οικουμενικό Κράτος του Μ. Αλεξάνδρου. 

Η ΕΕΦ έκανε λόγο για αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, «προδήλως επιζήμια για την επαρκή μόρφωση των νεών». Ακόμη ανέφερε ότι παρέχεται στους μαθητές ελλιπής γνώση του ελληνικού πολιτισμού. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή