Η Ε.Ε. προειδοποιεί την Τουρκία για εκδημοκρατισμό και σχέσεις με γείτονες

Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 19:06
A- A A+

Την ικανοποίηση του εξέφρασε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης αναφορικά τόσο με το κείμενο των κοινών θέσεων που παρουσίασαν οι «25» στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, κατά την διάρκεια του συμβουλίου σύνδεσης Ε.Ε. -Τουρκίας, όσο και από το γενικότερο πνεύμα που επικράτησε στη σύνοδο αυτή.

Ο κ. Βαληνάκης σημείωσε ότι η θέση που υποστήριξε σήμερα η Ε.Ε. θέτει σαφώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται από εδώ και στο εξής η Τουρκία, όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά και στη διεθνή της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ε.Ε. κατέστησε σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από την πορεία του εκδημοκρατισμού της, και από την αποκατάσταση της ομαλότητας στις σχέσεις με τους γείτονές της.

Ο προεδρεύων του συμβουλίου Εξωτερικών Ε.Ε., Ζαν Ασελμπορν, όσο και αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσαν ότι η Τουρκία οφείλει να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση και προς τα δέκα νέα κράτη μέλη, της Κύπρου φυσικά συμπεριλαμβανομένης. Εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι λέγοντας ότι θεωρούν πιθανή την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου από το Συμβούλιο της Ε.Ε. και την Τουρκία εντός του Μαϊου.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα της Δημοκρατίας στην Τουρκία, αρχής γενομένης από το ζήτημα του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως των θρησκευτικών, των μειονοτικών, της ελευθερίας γνώμης, των συνδικαλιστικών κ.α.

Σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, οι κ.κ. Ζαν Αλσεμποργκ και Ολι Ρεν επανέλαβαν ότι ενθαρρύνουν την Τουρκία να εργασθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσής του, αλλά και ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επαναδραστηριοποιηθεί στηρίζοντας κάθε νέα προσπάθεια του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ εμφανίσθηκε σχετικά απολογητικός σε ότι αφορά τον εκδημοκρατισμό και δεσμεύθηκε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες προώθησής του, αλλά και εφαρμογής των νομοθετικών αλλαγών.

Σημείωσε ότι υπάρχει βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο επανέλαβε και τις γνωστές θέσεις της τουρκικής διπλωματίας περί «γκρίζων ζωνών», ενώ για το θέμα των παραβιάσεων αρνήθηκε ότι η χώρα του είναι αυτή που προκαλεί προβλήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς έχουμε πραγματοποιήσει 2.500 πτήσεις στο Αιγαίο και η Ελλάδα 25.000 πτήσεις.

Ωστόσο, ο κ. Γκιούλ δήλωσε πως έχει την εντύπωση ότι πολλοί ενοχλούνται από τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι φρόντισαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στα Ιμια την ημέρα που ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Γκιουλ αφού επανέλαβε ότι η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη εγκρίνει τους δύο Κανονισμούς για τους Τουρκοκύπριους, παρά τις υποσχέσεις της, δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιζητεί την επίλυση του Κυπριακού και την επανενεργοποίηση του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή