«Αόρατο τσίρκο» από δύο «Μεγάλους αλχημιστές»

Η παράσταση των Βικτόρια Τσάπλιν και Ζαν Μπατίστ Τιερέ στο Παλλάς, από 20 έως 23 Οκτωβρίου
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 07:05
UPD:10:09
A- A A+

Μαγεία, ακροβατικά και υπέροχες εικόνες θα προσφέρουν οι δύο «Μεγάλοι αλχημιστές» Βικτόρια Τσάπλιν και Ζαν Μπατίστ Τιερέ, με το «Αόρατο τσίρκο» τους, που θα παρουσιάσει μια εντυπωσιακή παράσταση - «ελιξίριο» της χαράς και της ζωής, στο θέατρο Παλλάς, από τις 20 έως και τις 23 Οκτωβρίου.

Μια σχέση ζωής

Κόρη του Τσάρλι Τσάπλιν, του αθάνατου Σαρλό, η Βικτόρια Τσάπλιν είναι μία χαρισματική χορεύτρια - ακροβάτισσα. Ο Ζαν Μπατίστ Τιερέ είναι ένας εκπληκτικός κλόουν και ηθοποιός. Μία σαγηνευτική χορεύτρια, μία νεράιδα ακροβάτισσα που, εκτός από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι κληρονόμησε και το αστείρευτο ταλέντο του πατέρα της. Κι ένας λαμπερός γοητευτικός κλόουν, ταχυδακτυλουργός και μάγος, με τα χαρίσματα του μεγάλου Χουντίνι.

MANUELLE TOUSSAINT

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1969, με πρωτοβουλία του Τιερέ, όταν διάβασε μία συνέντευξή της. Στη συνέχεια, κλέφτηκαν γιατί οι γονείς της διαφωνούσαν με αυτήν τη σχέση, λόγω της διαφοράς ηλικίας. Εδώ και 35 χρόνια, συνυπάρχουν καλλιτεχνικά, περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο με το τσίρκο τους, που, στην αρχή, όταν ιδρύθηκε, λεγόταν Cirque Bonjour (Τσίρκο Καλημέρα), αργότερα μετονομάστηκε σε Cirque imaginaire (Φανταστικό τσίρκο) και, από το 1990, λέγεται  Cirque invisible (Αόρατο τσίρκο).

Σε έναν ανεμοστρόβιλο σουρεαλιστικών μεταμορφώσεων

Οι δύο καλλιτέχνες, με μοναδικούς τους συμπρωταγωνιστές έναν - αυξομειούμενο στο μέγεθος - λαγό και κάποιες περίεργες πάπιες, θα παρασύρουν το κοινό σε έναν ανεμοστρόβιλο σουρεαλιστικών μεταμορφώσεων, με όχημα το αστείρευτο χιούμορ, την κορυφαία δεξιοτεχνία και την υψηλή αισθητική, προσφέροντας ένα θέαμα για όλη την οικογένεια, μέσα από τη νέα τους παράσταση που φαίνεται να δικαιώνει τον εντυπωσιασμό της διεθνούς κριτικής και των υπερθετικών χαρακτηρισμών της.

Το προχωρημένο απόλυτο οικογενειακό θέαμα

Το «Αόρατο Τσίρκο» είναι ένα διασκεδαστικό ταξίδι στον κόσμο της μαγείας και των ονείρων, μία φυγή από την πεζή πραγματικότητα. Αν μία παράσταση με δύο μόνο καλλιτέχνες δικαιούται τον χαρακτηρισμό της φαντασμαγορίας και του υπερθεάματος, τότε είναι μόνον αυτή. Κι αυτό, γιατί το «Αόρατο Τσίρκο», πέρα από τον εντυπωσιασμό, είναι μια παράσταση, που προκαλεί το μυαλό με το χιούμορ της και αγγίζει συναισθηματικά, διασκεδάζοντας μικρούς και μεγάλους. Με όπλα, μεταξύ άλλων, την πηγαία έμπνευση και τις τεχνικές των παλιών καλών σαλτιμπάγκων, όπως ακριβώς έκανε  και ο ίδιος ο περίφημος Σαρλό, γίνεται το προχωρημένο απόλυτο οικογενειακό θέαμα.

Μια έρευνα - αναζήτηση της «φιλοσοφικής λίθου» της τέχνης

Τελικά, το «Αόρατο Τσίρκο» είναι μια έρευνα - αναζήτηση της «φιλοσοφικής λίθου» της τέχνης. Μια πανάξια συνέχεια της αρχαίας τέχνης των θαυματοποιών και σαλτιμπάγκων. Μια καινοτόμα ανατρεπτική σκηνική πρωτοπορία. Ένα εξαιρετικό δείγμα αχαλίνωτης φαντασίας και έμπνευσης. Μια επίδειξη απαράμιλλης τεχνικής και δεξιοτεχνίας. Ένας ολόκληρος κόσμος θαυμάτων, ένα ταξίδι στον κόσμο των ονείρων για «παιδιά» κάθε ηλικίας.

Με τη Βικτόρια Τσάπλιν, απίστευτα ευλύγιστη και αέρινη, να γίνεται γυναίκα ορχήστρα, να μεταμορφώνεται σε εξωτικό πουλί ή να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Με τον Ζαν Μπατίστ Τιερέ, έναν αυθεντικό γνήσιο μεγάλο κωμικό που προκαλεί το γέλιο, τόσο με τις μεγάλες υποκριτικές του ικανότητες, όσο και με τα αξεπέραστα μαγικά και ταχυδακτυλουργικά του κόλπα. Και που δεν διστάζει να υπονομεύσει τον εαυτό του, να κάνει γκάφες που προδίδουν την ψευδαίσθηση και που, με «αφέλεια», εξοικειώνει τον θεατή με το κρυφό και το απόκρυφο.

Ταυτόχρονα, το «Αόρατο Τσίρκο» είναι μία παράσταση φαντασμαγορική, όσο και ποιητική. Μία παράσταση που δεν σταματά ούτε στιγμή να διεκδικεί το ασυμβίβαστο και το αδύνατο. Μία υπέρβαση, μία φυγή από την πεζή καθημερινότητα, που τη διανθίζει με την αστερόσκονη της μαγείας, της ελπίδας και του χαμόγελου. Ένα ελιξίριο χαράς και ζωής, τόσο αναγκαίο και απαραίτητο για τον καθένα μας τη σημερινή εποχή, όπου αναζητείται χαμόγελο.

MANUELLE TOUSSAINT
Πληροφορίες

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5 - Αθήνα, τηλ.: 210 3213100. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 20, Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Οκτωβρίου: 20.30, Κυριακή 23 Οκτωβρίου: 17.30. Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: ζώνη Δ: 20 ευρώ, ζώνη Γ: 30 ευρώ, ζώνη Β: 40 ευρώ, ζώνη Α: 50 ευρώ, διακεκριμένη ζώνη: 60 ευρώ, μειωμένο (παιδιά, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι): έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες: ζώνη Δ: 16 ευρώ, ζώνη Γ: 24 ευρώ, ζώνη Β: 32 ευρώ, ζώνη Α: 40 ευρώ, διακεκριμένη ζώνη: 48 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Παλλάς, καταστήματα Public και Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς